Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh kardiologa

U 10 godina od bolesti srca i žila umrlo 36 posto manje ljudi

Liječnici kardiolozi
13.06.2014.
u 13:30

Kardiovaskularne bolesti i dalje su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj

        Srčano-žilne bolesti uzrok su gotovo svake druge smrti, ali u Hrvatskoj se bilježi smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, i to 35,6 posto u posljednjih deset godina! Izraženije je to za cerebrovaskularne bolesti nego za ishemijsku bolest srca, i to osobito za osobe u dobi do 64 godine, podaci su HZJZ-a.

Pravodobne intervencije

Bolesti srca i žila i dalje su vodeći uzrok smrti i pobola, no time je značajnija ovako velika stopa smanjenja smrtnosti. Što je pridonijelo smanjenju? Kao i druge zemlje, i Hrvatska ima Nacionalnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti koja stavlja naglasak na edukaciji stanovništva o štetnosti pušenja, nereguliranog krvnog tlaka, povišenih masnoća i šećera u krvi te općenito na zdravu prehranu i aktivan način života. Međutim, u RH postoji visoko razvijena mreža sekundarne prevencije, ističe doc. dr. sci. Boris Starčević, pročelnik Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KB-a Dubrava. Riječ je o mjerama koje se provode nakon što se bolest pojavi, a koja se temelji na dobro organiziranoj mreži invazivne kardiologije, tzv. Mreža primarne perkutane intervencije (PCI).

– PCI osigurava optimalno liječenje bolesnika s najtežom manifestacijom srčane bolesti, srčanim infarktom miokarda. U tom trenutku ključna pretraga kod bolesnika je koronarografija – prikaz koronarnih krvnih žila koje hrane srce od kojih je u infarktu jedna ili više njih začepljena krvnim ugruškom. Liječnik, visoko educirani invazivni kardiolog tada uz pomoć specijalnih katetera i slikovnih metoda koje se temelje na rendgenskom zračenju ulazi u srce i otvara krvnu žilu. Pravodobno otvaranje krvne žile smanjuje oštećenje srčanog mišića i samim time osigurava preživljenje bolesnika. Upravo zbog organizacije navedene službe došlo je do znatnog pada bolničkog mortaliteta zbog infarkta – objašnjava dr. sc. Mario Sičaja, dr. med., kardiolog Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KB-a Dubrava.

Upravo tim iz KB-a Dubrave predvođen dr. Starčevićem educirao je znatan broj invazivnih kardiologa, a posebice su pomogli u osnivanju invazivnih centara u Splitu, Dubrovniku, Slavonskom Brodu te Mostaru u BiH, što je i temelj funkcioniranja mreže primarne PCI.

– Navedeno u kombinaciji s izuzetno učinkovitim lijekovima, uz određenu korekciju životnog stila vjerojatni je uzrok smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti – zaključuje dr. Sičaja. Ipak, dodaje, ne smijemo se zavaravati: broj bolesnika koji žive s kardiovaskularnim bolestima u znatnom je porastu. A ne uspiju li kardiolozi pročistiti krvnu žilu, pacijent završi kod kardiokirurga.

Obljetnica kardiokirurgije

– Godišnje se u RH napravi 2700 kardiokirurških operacija, manje od standarda koji bi iznosio 4200 operacija – kaže prof. dr. sc. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb. Oko 25 kardiokirurga, koliko ih ima, nije dovoljno pa se na operaciju dugo čeka. Inače, KBC danas obilježava 50. godišnjicu kardiokirurgije, koja je ujedno i 50. godišnjica kardiokirurgije u RH jer je upravo na Rebru 1964. godine obavljena prva operacija srca. 

>>U KBC-u Zagreb otvoren laboratorij za intervencijsku kardiologiju

Komentara 3

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
21:36 13.06.2014.

znači li nešto taj naslov...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
21:36 13.06.2014.

....prevencija kardiovaskularnih bolesti bi trebala dovesti do toga da se smanji smrtnost od istih u populaciji mlađoj od 65 godina (a kasnije postavljati nove ciljeve i tu dobnu granicu pomijerati naviše...)... ako umre netko tko ima 103 godine, naravno da mu se kao uzrok smrti stavlja prestanak rada srca odnosno kardiovaskularna bolest... neće se popeti na drvo i pasti pa da kao uzrok smrti piše nesreća ili bi bilo poželjnije da uzrok smrti 103- goidšnjaka bude novotvorina... kako bi nejasno definirana javnozdravstvena akcija - prevencija kardiovaskularnih bolesti - dobila smisao...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
22:11 13.06.2014.

...točno definirati javnozdravstvenu akciju - npr. prevencija kardiovaskularnih bolesti u osoba mlađih od 65 godina... i sl... a ne kao u naslovu članka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije