Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako bez prakse

Tvrtke zbog krize štede pa ne žele plaćati učenike

'16.11.2010. Hallerova aleja, Varazdin, Ucenici Strojarske i prometne skole u skolskom praktikumu Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
17.11.2010.
u 08:00

Najviše problema imaju tehničari za logistiku i špediciju iz Strojarske i prometne škole

Iako prema programu učenici strukovnih škola imaju uz teoretsku obaveznu i praktičnu nastavu, zbog gospodarske krize sve teže pronalaze tvrtku u koju bi išli na praksu.

U Srednjoj strukovnoj školi kažu da su problemi kao i prošle godine te da većina njihovih učenika praksu ima u školskim praktikumima.

– Praktikumi u školi popunjeni su, a u tijeku su pregovori s tvrtkom Boxmark i još nekima da učenici onamo idu na praksu – objasnio je ravnatelj Dražen Košćak. Dodao je da su tek rijetki slučajevi da netko ne može na praksu, ali da se za to uvijek nađe rješenje. Slična su iskustva učenika u Elektrostrojarskoj školi. Ravnatelj Igor Kos kaže da problema s praksom nema jer su veći dio organizirali u školi. Prošle su godine problem imali grafičari kad je u stečaj otišla Tiskara Varteks, no i to su riješili.

– Praksa u školi često je kvalitetnija od one u tvrtkama i naši su učenici zadovoljni – kaže ravnatelj Kos dodajući da za praksu škola isplaćuje naknade, ovisno o zanimanju i broju sati provedenih na praksi.

Najviše problema u pronalaženju mjesta za praksu imaju učenici Strojarske i prometne škole, i to posebno tehničari za logistiku i špediciju.

– To je gorući problem, i za škole, i za roditelje, i za učenike – istaknuo je ravnatelj škole Milan Žunar. U Strojarskoj i prometnoj školi na praksu treba ići osamstotinjak učenika, a samo dio ih može to obaviti u školi te za to dobiti mjesečnu naknadu.

Problemi su se pojavili s novim pravilnikom, koji je donesen lani, ali i s gospodarskom krizom, koja je natjerala mnoge tvrtke na štednju. Naime, tvrtke koje su prije krize uzimale učenike na praksu, sada to ne žele jer ih ne mogu platiti, a upravo to je obveza prema ugovoru koji je dio novog pravilnika. Dio varaždinskih tvrtki odbija učenike jer nije u mogućnosti poštovati ugovor, dio pak su samo podružnice u Varaždinu i nemaju ovlasti.

– Uspjeli smo dio učenika "zbrinuti", jer smo u dogovoru s roditeljima potpisali da se odriču te naknade – kaže Žunar dodajući da, iako se puno obrta zatvara, oni još uzimaju učenike i plaćaju ih. Žunar smatra da bi problema bilo manje kada bi se konačno i u praksi povezala Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo gospodarstva, jer ovako se samo prebacuje odgovornost, a treba što prije naći rješenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije