Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST

Tvrtke za razminiranje besplatno će čistiti minski sumnjivo područje kod Gunje

poplava
Davor Javorović/Pixsell
28.05.2014.
u 15:39

Najviše mina evidentirano je u šumi Debrinja kod Strošinaca u kojoj se pod vodom nalazi 731 mina

Prema najavama iz Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) jedino minsko sumnjivo područje kod Gunje bit će razminirano bez naknade od strane hrvatskih tvrtki koje se bave razminiranjem.   Predstojnik Podružnice Istok Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dubravko Krušarovski pojasnio je da se radi o području ukupne površine 166.000 četvornih metara koje se nalazi na području općine Gunja, 3,5 kilometara sjeveroistočno od Vrbanje.  

- Riječ je o području između rijeke Save i nasipa istočno od željezničkog mosta Gunja-Brčko. Za to područje, za razliku od nekih drugih minsko-sumnjivih područja,  ne postoje zapisnici o miniranju te se samo pretpostavlja da se tamo nalaze mine. Ipak, cijelo područje treba detaljno pregledati. S pirotehničarima i tvrtkama za razminiranje usuglašeno je da će se posao razminiranje na području Gunje obaviti bez naknade, iz solidarnosti i kao pomoć nastradalom stanovništvu, rekao je Krušarovski.

Dodao je i da na poplavljenom području u županjskoj Posavini pod minama nalazi 2,2 četvornih kilometara šumskih površina. Najveća površina pod minama u tim područjima nalazi se u dijelu šume Somovac koja je površine 1,4 četvorna kilometra i nalazi se oko 4,5 kilometara južno od sela Lipovac u općini Nijemci. Riječ je o tri minska polja sa oko 150 mina. Najviše mina evidentirano je u šumi Debrinja kod Strošinaca u kojoj se, na oko 660.000 četvornih metara minsko-sumnjivog područja, pod vodom nalazi 731 mina. Krušarovski kaže i kako je sreća što na poplavljenim područjima u Hrvatskoj, kao i u susjednoj BiH, nisu zabilježeni slučajevi isplivavanja mina.

- Vrlo je bitno da su minsko-sumnjiva područja koja se nalaze pod vodom relativno udaljenija od naseljenih mjesta na tom području. Čim se smiri situacija s vodostajem i nivoom savskih voda koje su prodrle u šume, započeti ćemo s ponovnim postavljanjem tabli o minskim upozorenjima, a tiskali smo i 20.000 letaka o minskim opasnostima koje ćemo već ovih dana podijeliti stanovnicima poplavljenih i ugroženih područja, rekao je Krušarovski.

>> Krater progutao put prema Zenici, a mine i bombe izviru iz vode!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije