Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rastuća nejednakost

Tvrtke moraju objaviti koliko šefovi zarade više od radnika

Hillary Clinton
Reuters/PIXSELL
07.08.2015.
u 07:10

Direktor tvrtke u SAD-u u 2013. u prosjeku je zarađivao 300 puta više od prosječnog radnika, a 1963. ta je razlika bila 20 puta

Američka predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton društvenu je nejednakost u SAD-u postavila kao središnju temu bitke za Bijelu kuću, a sada je dobila i veliku podršku Agencije za nadzor burzi SEC.

Naime, SEC je donio propis prema kojemu će, radi veće transparentnosti i informiranja ulagača, koncerni morati objaviti koliko šefovi kompanija zarađuju više od svojih radnika.

Taj će propis vrijediti od 2017. godine za velike i srednje kompanije koje kotiraju na burzi. Odgovarajuća zakonska regulativa donesena je još 2010. godine nakon što je jenjala financijska kriza u Americi, ali nije provedena zbog velikog otpora vlasnika kompanija. Nakon pet godina žestokih rasprave, SEC je odlučio aktivirati doneseni propis. O kako je osjetljivu pitanju riječ, najbolje svjedoči podijeljenost unutar same Agencije – za javnost plaća glasala su tri, a protiv dva člana SEC-a.

Strah od rastuće nejednakosti plaća u SAD-u pozadina je aktiviranja propisa. Naime, prema studiji Instituta za ekonomske politike iz Washingtona, direktor tvrtke u SAD-u u 2013. u prosjeku je zarađivao 300 puta više od prosječnog radnika. Za usporedbu – 1963. razlika je bila 20 puta.

Ključne riječi

Komentara 14

MR
Mr. Right
07:42 07.08.2015.

Klasicna komunisticka ideologija

MR
Mr. Right
07:38 07.08.2015.

Hilari je multimilioner a vecunu novca je zaradila korupcijom kao i mnogi drugi ljevicari sirom svijeta , glume sirotinju i sve bi stavili pod drzavnu kontrolu.

TA
tamaris
09:08 07.08.2015.

Vrlo opipljivo prikazano: "direktor tvrtke u SAD-u u 2013. u prosjeku je zarađivao 300 puta više od prosječnog radnika. Za usporedbu – 1963. razlika je bila 20 puta." Rastuća nejednakost jedna je od plodova liberalnog kapitalizma. Socijalizam pak ima zaa posljedicu rastuće opće siromaštvo zbog neučinkovitosti. Treba nam srednji put. Zlatna sredina. Ne surovom kapitalizmu. Ne uravnilovka socijalizmu. Socijalizam smo prevazišli. Treba sada prevazići surovi kapitalizam da se može razvijati ekonomija po mjeri čovjeka i čovječnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije