Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PFIZER I BIONTECH

Tvrtke koje će proizvoditi cjepivo protiv korone osnovali su imigranti

BioNTech
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.11.2020.
u 13:10

Tvrtka BioNTech je postala svjetski lider u biotehnologiji za onkološko personalizirano liječenje. Osim liječenju raka tvrtka se posvetila proizvodnji aktivnih imunoterapija za liječenje mnogih bolesti među kojima i HIV-a i tuberkuloze

Njemački imigranti u SAD i turski imigranti u Njemačku osnivači su farmaceutskih industrija koje su razvile cjepivo protiv virusa Covid-19. Američku multinacionalnu kompaniju Pfizer osnovali su 1849. godine u New Yorku bratići Charles Pfizer i Charles Erhardt njemački useljenici. Osnovali su tvrtku Charles Pfizer and Company za trgovinu kemijskim proizvodima, koja se razvila u najveću svjetsku farmaceutsku industriju i o kojoj se zna gotovo sve. Široj javnosti manje je poznata njemačka tvrtka BioNTech koja je zajedno s kompanijom Pfizer razvila vrlo inovativno anticovid cjepivo i koje je do sada pokazalo da je učinkovito na 90 posto pacijenata. Treba dobiti dozvolu od američke agencija za lijekove (Food and Drug Administration), pa onda onih u europskim državama prije negoli će biti upotrebljen. Cjepivo, osim toga, treba biti dano dva puta u razmaku od 21 dana.

No, tko su osnivači njemačke tvrtke BioNTech? Osnovana je prije samo 12 godina u Mainzu, a sada vrijedi milijarde, a dvoje osnivača su među 100 najbogatijih Nijemaca. Dakle, tvrtku su osnovali dvoje liječnika Ugur Sahin (55), sin turskog imigranta koji je radio u tvornici automobila Ford u Kölnu i Özlem Türeci (53) također turskog podrijetla, odnosno rođena je u Donjoj Saski gdje su njezini roditelji turski liječnici došli raditi u malu katoličku bolnicu. Sahin je rođen u turskom gradu Tarsusu i stigao je s majkom u Njemačku 1969. godine kako bi se pridružili mužu i ocu koji je već radio u Kölnu i kada je Ugur imao samo četiri godine.

Ugur Sahin je želio postati liječnik i studirao je medicinu na sveučilištu u Homburgu gdje je upoznao Özlem Türeci i vjenčali su se. Bračna uskoro postaje i poslovna veza. Sahin i Türeci su se 2000. preselili na sveučilište u Mainzu gdje su godinu kasnije osnovali tvrtku Ganymed Pharmaceuticals, koja je razvijala monoklonalna antitijela protiv raka. Tu je tvrtku 2016. kupila japanska tvrtka Astellas za 1,28 milijardi eura, a u listopadu 2019. Sahin je delegirani upravitelj tvrtke, a Türeci je šefica medicinskog odjela za razvitak. BioNTech je kotirana na burzi Nasdaq te je na dan ulaska na burzu vrijedila 13,82 dolara, a u ponedjeljak je vrijedila 105 dolara po dionici. Sahin i supruga Türeci su na 93. mjestu najbogatijih Nijemaca sa 2,4 milijarde eura, prema procijeni lista Welt am Sonntag.

BioNTech je nastala sa spoznajom da je tumor u svakom pacijentu jedinstven i prema tome svaki pacijent treba biti tretiran na personalizirani način.

-Da bi se to postiglo morali smo izmijeniti istraživanje i upotrijebiti najsuvremenije tehnologije kako bismo razvili planiranu terapiju za rak i ne samo, kaže Sahin.

Tvrtka BioNTech je postala svjetski lider u biotehnologiji za onkološko personalizirano liječenje. Osim liječenju raka tvrtka se posvetila proizvodnji aktivnih imunoterapija za liječenje mnogih bolesti među kojima i HIV-a i tuberkuloze. U Njemačkoj imaju šest sjedišta-pogona, a u inozemstvu dva, odnosno u San Diegu i Cambridgeu. U tvrtki radi 1.300 osoba iz 61 različite zemlje. Zaposlenici imaju u prosijeku malo više od 34 godine i od kojih su 56 posto žene, a 44 posto muškarci.

Europska komisija je u rujnu obznanila kako želi kupiti 300 milijuna cjepiva od tvrtke BioNTech.

VIDEO: Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

Ključne riječi

Komentara 6

AA
aabbcc
16:11 10.11.2020.

imigranti _su buducnost jer za njih Zakon vazi: Ne smiju krasti, varati i lopovlukom se baviti, jedino sto smiju je raditi po 10-12 sati za pola place.

DU
Deleted user
13:25 10.11.2020.

Koja jeftina propaganda!!! Kao prvo ne možeš usporediti migraciju u 19. stoljeću i ovu iz 2015. A kao drugo radi se tumora drugoj ili čak trećoj generaciji migranata koji to se facto više ni nisu...

ZA
Zapadnjak
14:51 10.11.2020.

Virtue signaling level 99, u sustini potpuno nebitno, pojedinacni slucajevi ne mogu biti argument ni za sto, to je rezoniranje na razini sestog razreda... dodatno, jako je neukusno da se u svrhu ekstremno lijeve propagande koriste ljudi koji su tim istim ekstremno lijevim ljudima po drugoj, njima bitnijoj osnovi, klasni neprijatelj, zalosno je da nekog koga mrzis guras drugoj grupi kiju mrzis pod nos kao primjer...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije