Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tvrtke davale skuplje ponude da poslove dobije Fimi media

Na pozivne natječaje javljale se tvrtke koje je preporučila sama N. Jurak. Tvrtke Ani Lon i Onida izdavale su za Fimi mediju fiktivne račune
25. studenoga 2010. u 08:30 79 komentara 35 prikaza
hac
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Lažirani pozivni natječaji, fiktivni računi i izbjegavanje javne nabave tri su glavna načina na koja se preko Fimi medije izvlačio novac iz Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb. Istražitelji su, kako doznajemo od pouzdanih izvora, do u tančine rekonstruirali načine na koji su direktori HAC-a i ARZ-a u dogovoru s Mladenom Barišićem i Nevenkom Jurak dogovarali i izmišljali poslove za Fimi mediju. Mehanizmi izvlačenja novca iz tih dviju državnih tvrtki bili su tako dobro razrađeni i osmišljeni da se stječe dojam kako se glavni akteri te operacije nisu bavili ničim drugim nego samo time kako izvući novac iz HAC-a i ARZ-a.

>>Klikni na grafiku: Tri načina izvlačenja novca

Suradnica važan kotačić

Čelnici tih dviju tvrtki – Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Zlatko Korpar i Josip Sapunar – uhićeni su prošli tjedan zbog sumnje da su tvrtki Nevenke Jurak preko HAC-a isplatili malo više od oko 23,5 milijuna kuna, a preko ARZ-a oko 3,5 milijuna kuna.

Istražitelji su, kažu nam naši izvori, tako našli čvrste dokaze da su čelnici HAC-a i ARZ-a, kako bi osigurali poslove Nevenki Jurak, organizirali pozivne natječaje na koje su se pozivale tvrtke koje je preporučila sama N. Jurak.

Tu je glavnu ulogu odigrala Anita Lončar Pepeš, koja je također okrivljena u slučaju Fimi medije, a koja je preko svoje tvrtke Ani Lon na tim pozivnim natječajima uredno podnosila neznatno skuplje ponude od Fimi medije pa bi tvrtka Nevenke Jurak bila izabrana kao povoljnija.

Tako je pri organizaciji svečanosti kraj tunela Brinje 2007. godine dogovoreno da se na natječaj pozovu uz Fimi mediju još samo četiri tvrtke koje je odabrala Nevenka Jurak. Među njima je bila i Ani Lon. Posao je dobila dakako Fimi medija, za što joj je plaćeno 130.000 kuna. No stvaran trošak te organizacije svečanosti bio je samo 54.000 kuna.

Uz Ani Lon, bitnu ulogu u izvlačenju novca iz HAC-a preko Fimi medije imala je i tvrtka Onida Bojana Dimića. Ani Lon i Onida, naime, izdavali su fiktivne račune Fimi mediji za nepostojeće poslove koje su “odradili” za N. Jurak, a te bi onda račune Fimi media prikazivala kao troškove za poslove koje je obavila za HAC.

Primjer za izvlačenje novca preko fiktivnih računa ugovor je HAC-a s Fimi medijom za promidžbeni materijal za ENC uređaje iz 2008. godine. Taj je posao dogovoren izravno pogodbom u vrijednosti od 587.000 kuna. Jurakova je pak za taj posao izdala HAC-u račun od 770.000 kuna. No u to su bile uključene dvije lažne fakture Ani Lon i Onide od ukupno 360.000 kuna.

Lažne su fakture bile u igri i u organizaciji svečanih otvaranja autocesta koje je HAC izravno ugovarao s Fimi medijom.

Tako je 2008. sklopljen ugovor bez ikakva natječaja za svečanost otvaranja u iznosu od 980.000 kuna, N. Jurak pritom je imala stvaran trošak od 509.000 kuna, a kao trošak je predala i lažnu fakturu Onide od 250.000 kuna pa je samo na tome jednom ugovoru izvučeno oko 720.000 kuna.

Organizacija svečanih otvaranja autocesta uglavnom se plaćala preko izvođača radova i tako se izbjegavao javni natječaj. Usto, cijene po kojima je Fimi media organizirala te svečanosti bile su napuhane i do 200 posto.

Pritiskali izvođače

Čelnici HAC-a pritom su zahtijevali da izvođači radova prihvate ponudu Fimi medije za tu svrhu, a zatim bi izvođači te troškove prikazivali HAC-u kao nepredviđene dodatne radove.

Otvaranje dionice Županja – Lipovac sredinom 2005. godine HAC je povjerio Fimi mediji, a osim svečanosti otvaranja bilo je predviđeno i reklamiranje preko veleplakata i izrada promotivnog filma o toj dionici.

Fimi media je račun za to fakturirala Viaduktu, koji je bio izvođač radova, u iznosu od 1,1 milijun kuna, a u to su bili uključeni i troškovi za veleplakate od 450.000 kuna iako ta kampanja nikad nije realizirana. Fimi media je Viaduktu ispostavila i račun za snimanje promotivnog filma u iznosu od milijun kuna iako taj film nikad nije bio snimljen.

Preko Viadukta je Fimi mediji plaćen i svečani početak radova na pelješkome mostu – 506.000 kuna te početak radova na splitskoj obilaznici – 413.000 kuna.

Otvaranje dionice Dugopolje – Šestanovac 2007. godine, HAC je preko Konstruktora platio 505.000 kuna iako je stvaran trošak tog posla bio 315.000 kuna.

HAC je izravnom pogodbom sklopio i dva posla s Fimi medijom za produkciju reklamnih spotova za ENC, 2008. i 2009. godine. Ukupna vrijednost tih dvaju spotova bila je 10 milijuna kuna plus PDV, no stvaran je trošak za Fimi mediju za ta dva posla, ustanovljeno je, iznosio šest milijuna kuna.

Poslovi s ARZ-om

U poslovima s Autocestom Rijeka – Zagreb, primjerice iz 2008. godine neposrednom pogodbom za promidžbu, vrijednom dva i pol milijuna kuna, Nevenka Jurak ispostavila je račune od 1,2 milijuna kuna, ali ti računi odnose se na neke druge poslove.

Svečana otvaranja predizborni skupovi HD

Svečana otvaranja predizborni skupovi HDZ-a

Istražitelji imaju, kako doznajemo, čvrste dokaze da su svi poslovi Fimi medije s HAC-om i ARZ-om dogovarani preko Mladena Barišića.

Jurica Prskalo, Mario Crnjak i Zlatko Korpar bili su predsjednici uprava tih dviju tvrtki kad su one davale poslove Nevenki Jurak i njihovi su potpisi kao odgovornih osoba na ugovorima s Fimi medijom. Njih se sumnjiči i da su s N. Jurak, a prema Barišićevu zahtjevu, dogovorali poslove.

Za Josipa Sapunara, člana uprave HAC-a, postoje dokazi da je osobno na sjednicama uprave uvodio Fimi mediju u poslove vezane s tom tvrtkom, ali i davao upute izvođačima radova o plaćanju svečanosti otvaranja autocesta, stručnim službama HAC-a da sklapaju ugovore bez javnih nadmetanja s N. Jurak...

Također istražitelji povezuju brojna otvaranja autocesta u 2007. i 2009. s izborima i sumnjaju da su to bili predizborni skupovi HDZ-a koje je plaćao HAC.

Građevinari imaju status svjedoka U izv

Građevinari imaju status svjedoka

U izvlačenju novca preko Fimi medije iz HAC-a bile su uključene i velike domaće građevinske tvrtke, kojima je N. Jurak izdavala račune, i to po prenapuhanim cijenama za svečana otvaranja autocesta, a građevinari bi zatim to prikazali kao dodatne i nepredviđene radove koje bi onda prefakturirali HAC-u i naplatili. Tako je primjerice 2006. i 2007. godine Fimi media Zagorje Tehnobetonu ispostavila račune od 732.000 i 1,7 milijuna kuna. Te je račune, istraga je pokazala, Zagorje Tehnobeton platio iako te usluge nikad nisu bile izvršene.

Čelnike građevinskih tvrtki koje su sudjelovale u svemu tome – Hidroelektre – Niskogradnje, Konstruktora, Zagorje Tehnobetona istražitelji tretiraju kao svjedoke. Oni su, pokazala je istraga, sve to radili po napucima privedenih čelnika HAC-a.

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti