Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tvrtka za 10 kuna ili, točnije, za 750. To se može od četvrtka...

Tvrtke gotovo bez kapitala omogućuju promjene Zakona o trgovačkim društvima. Lako je u biznis ući, teško je iz njega izaći...
16. listopada 2012. u 16:25 51 komentara 1329 prikaza
kune
Foto: PIXSELL

Uz obrte, dionička društva i društva s ograničenom odgovornošću Hrvatska dobiva i jednostavna trgovačka društva. Poduzeća bebe ne trebaju imati više od deset kuna osnivačkog kapitala, a moći će se osnovati od ovoga četvrtka, kad se počne primjenjivati izmijenjeni Zakon o trgovačkim društvima.

No, ni te tvrtke neće biti jeftine, kako se na prvi pogled čini, jer je deset kuna tek početni kapital, ali troškovi upisa u sudski registar, pristojbe, rezervacije i objava oglasa u Narodnim novinama dođu 750 kuna.Sada za najjeftinije poduzeće treba 23.000 kuna.

Sama procedura osnivanja tvrtke za 10 kuna jednostavna je. Zakon je propisao sadržaj formulara, treba ga ispuniti i ovjeriti kod javnog bilježnika te odnijeti u sudski registar. No, oprez s ulijetanjem u privatni biznis! Tko god se proteklih dvadeset godina odvažio na privatni biznis kaže da je, usprkos svim peripetijama oko osnivanja tvrtki, puno veći trošak i problem tvrtku zatvoriti nego otvoriti je, o čemu svjedoči i brojka o 74 tisuće blokiranih poslovnih subjekata koji se ne mogu izvući iz dugova.

Jednostavno poduzeće mogu osnovati tri vlasnika, svaki sa po 3,33 kune osnivačkog kapitala, ali prije nego što ga aktivira, tvrtka treba imati i jednog člana uprave. Tu se krije zamka za nezaposlene: osnuju li tvrtku za 10 kuna, gube status nezaposlenih na burzi. Takva tvrtka mora imati člana uprave, a to je druga zamka. Član uprave ne mora biti zaposlen u tvrtki za deset kuna, već može raditi negdje drugdje. No, ako član uprave nema zdravstveno i mirovinsko osiguranje po drugoj osnovi, tvrtka od 10 kuna mora ga prijaviti na socijalne fondove i za njega platiti doprinose.

Lucija Jarža Turković, savjetnica RRIF-a, kaže da se za članove uprave kao osnovica za uplatu doprinosa uzima prosječna plaća u državi, 7756 kuna, a obveza za doprinose iznosi 33 posto. Postanu li umirovljenici, članovi uprave jednostavnog društva zasad ostaju bez mirovine, dok se eventualno ne promijeni mirovinski zakon jer iz Vlade najavljuju da će dopustiti njihov radni angažman bez gubitka prava na mirovinu. Jednostavna društva postaju obveznici poreza na dobit, ali moraju zadržati četvrtinu dobiti u rezervama, kao pokriće za poslovanje. Čim počnu raditi, vjerojatno će im se javiti i lokalne jedinice sa spomeničkom rentom, porezom na reklame itd.

>>Usklađivanje prema rastu plaća, a kad rasta nema, prema inflaciji

Jednostavnu tvrtku mogu osnovati i tri v

Jednostavnu tvrtku mogu osnovati i tri vlasnika svaki sa po 3,33 kune

1. Odlazak k javnom bilježniku s formularom

Javni bilježnici kažu da ne znaju koliko će naplaćivati ovjeru svojih potpisa, jedno beba društvo mogu osnovati 3 osobe

2. Upis tvrtke u sudski registar i razne pristojbe dođu puno

Za d.o.o. trošak upisa i razne pristojbe dođu oko 3 tisuće kuna, za jednostavna društva oko 750 kuna prije samog starta

3. Za nezaposlenog člana uprave treba platiti doprinose

Tvrtka od 10 kuna ne mora imati zaposlene, ali član uprave mora imati mirovinsko osiguranje iz mirovine ili radnog odnosa

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • hellbani:

    7756kn ??? HAHAHAHAHAHA ja vidim svi imaju po 1800 - 3000kn ., di su ove cifre izvukli ? to gmazovi po saboru i vladi imaju ogromne place, pa naprave kaos s " prosjecnim placama "

  • cicibela:

    Da nije tužno, bilo bi presmiješno........ Linić i ekipa su bacili udicu svim naivnim entuzijastima željnim rada i kruha. Čim se obrtnici ili firme registriraju, stižu strvinari da napune svoje jasle iz kojih će se bezbrižno hraniti i to po ... prikaži još!o povlaštenim plaćama i mirovinama.

  • slavicabosnjak317:

    jao što nam država izlazi u susret, pa nismo ni povjerovali da ćete nam olakšat!