Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tvrdnje da je Mengele stvorio 'grad blizanaca' nisu točne

28.01.2009.
u 11:33

Vijest koju su nedavno objavili svi mediji, da je zloglasni nacistički liječnik Josef Mengele stvorio grad blizanaca u brazilskom gradiću Candido Godoi nije točna, tvrdi dr. Ursula Matte i njezini kolege s genetike iz bolnice Porto Alegre.

Tezu da je Mengele stvorio "grad arijskih blizanaca” iznio je argentinski povjesničar Jorge Camarasa, stručnjak za poslijeratni masovni bijeg nacista u Južnu Ameriku u svojoj knjizi “Mengele: Anđeo smrti u Južnoj Americi”. Od 1990. do 1994. godine postotak rođenja identičnih blizanaca u tom gradu bio je deset posto viši od ostatka regije.

- Iako nismo mogli naći konačna objašnjenja za ovako veći postotak, postojanje drugih "gradova blizanaca" diljem svijeta, koji se najčešće nalaze u daljim izoliranim područjima s većim postotkom razmonažavanja unutar zajednice, pokazuje da nije potreban vanjski utjecaj da bi se takvo nešto dogodilo - kaže dr. Matte koja je 1994. godine istraživala pojavu neobično velikog broja rođenih blizanaca.

Što se tiče arijevskih odlika djece na koje je upozorio povjesničar Camarasa, dr. Matte kaže da su gradić osnovali njemački doseljenici koji se odlikuju takvim osobinama.

- Usto, mislim da Mengele nije imao potrebno znanje, a da ne spominjem ni sredstva, da uzrokuje povećanje rađanja blizanaca u zajednici. Treba obratiti pozornost na to da je broj rođenih blizanaca uvijek bio visok u toj zajednici, čak i u 90-ima, pa se treba pitati kakvu je to dugoročnu manipulaciju on mogao napraviti? - pita dr. Matte.

Povjesničar Camarasa u svojoj knjizi tvrdi da se Mengele predstavljao kao veterinar, no ubrzo je građankama počeo nuditi i liječničke usluge. Tezu je potkrijepio građom koju je zabilježio dugogodišnji liječnik u tom gradiću, koji je u razgovoru s građanima uvijek nailazio na isto ime, “veterinara vičnog umjetnoj oplodnji Rudolpha Weissa”.
(mp)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije