Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potvrđena presuda za rekordnu zapljenu oružja

Tvrdi da nije znao da vozi puške, pištolje i eskploziv, mislio je da su dijelovi za - viličar

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
25.03.2021.
u 10:43

Sud mu ne vjeruje jer smatra da zasigurno ne bi dozvolio prijevoz tolikog broja teških torbi u vozilu, a da nije znao što se u torbama nalazi.

Županijski sud u Sisku odbacio je kao neosnovane žalbe prvooptuženog Dražena Cmrečaka i drugoptuženog Davora Papeca, optuženih za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja. Time je potvrđena prvostupanjska presuda kojom je Cmrečak osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora, a Papec na 11 mjeseci. 

U izrečenu kaznu uračunato im je vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od dana uhićenja 2. siječnja 2015. do 20. veljače 2015. Dvojac je u automobilu, u prtljažniku, prevozio dvadeset pištolja, šesnaest automatskih pištolja s prigušivačima, devet automatskih pušaka, trideset ručnih bombi, 2,8 kilograma eksploziva TNT, tisuću komada raznog streljiva, laserske ciljnike, prigušivače i razne druge dijelove oružja. Zaustavila su ih na cesti dvojica interventnih policajaca. 

07.01.2015., Varazdin- Policijski sluzbenici zaplijenili dosad najvecu kolicinu oruzja. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Bila je to najveća zapljena oružja PU varaždinske, no, pokazalo se ubrzo da je dio zaplijenjenog oružja zapravo ukraden iz policijskog skladišta! Obavljena je inventura i utvrđeno da je iz skladišta nestalo više od 150 komada oružja. Gdje je veći dio završio, još nije razriješeno, kao ni kome je bilo namijenjeno oružje koje su prevozili Cmrečak i Papec. 

Prvooptuženi Cmrečak u žalbi je naveo da prvostupanjski sud nije podrobno obrazložio razloge zbog čega misli da je znao da u četiri teške torbe prevozi oružje. No, Županijski sud u Sisku smatra neuvjerljivim da mu je nepoznata osoba povjerila prijevoz nepoznate robe u četiri teške torbe za 200 eura na relaciji dugoj 13 kilometara, a da pritom nije znao o kakvoj se robi radi.

- Svaka osoba pa čak i ispodprosječnih intelektualnih mogućnosti posumnjala bi da se radi o nedopuštenoj robi. Pritom je bitna činjenica da je jedna torba zbog neispravnog zatvarača dijelom bila otvorena, te se i bez otvaranja torbe mogao vidjeti njezin sadržaj – ističu u ŽS-u. 

Cmrečak se požalio i da prvostupanjski sud nije obratio pozornost na iskaze svjedoka koji je trebao s njim ići na put kamionom do Engleske, te još nekoliko svjedoka. No, njihovi se iskazi odnose na događaje nakon uhićenja, pa nemaju neposrednih saznanja o predmetu postupka. 

- Utvrditi kome je oružje bilo namijenjeno, gdje je točno i kome trebalo biti prevezeno, nije bio predmet ovog kaznenog postupka - piše u drugostupanjskoj presudi. 

Papec je u žalbi naveo da kod njega ne postoji svijest o djelu jer su to bile Cmrečakove stvari, i mislio je da ovaj šverca dijelove za viličar. Sud mu ne vjeruje jer smatra da zasigurno ne bi dozvolio prijevoz tolikog broja teških torbi u vozilu, a da nije znao što se u torbama nalazi. 

 

 

Komentara 1

SI
siny
12:16 25.03.2021.

Smijesne kazne za ovakav prekrsaj. U svakoj normalnoj zemlji bi proveli dobar dio zivota u zatvoru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije