Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVERICA Direktor Petr Nikl primio rješenje o poništenju radne dozvole

Tvornici prijeti likvidacija i ukidanje 165 radnih mjesta

06.02.2009.
u 16:30

Bjelovarska policija donijela je rješenje o poništenju radne dozvole češkom državljaninu Petru Niklu, prvom čovjeku uprave Iverice d.o.o. u sastavu drvoprerađivačkog holdinga Kronospana. Istodobno, odbijen je i zahtjev samog Nikla za produženje radne dozvole, istekle početkom ove godine.

Argumenti policije
Odgovor je to na traženje strukovnog sindikata PPDIV-a RH, čiji je zahtjev upućen policiji početkom studenog, nakon toga je poslana i požurnica. Kao razlog poništenja u rješenju se navodi kako je odluka temeljena na navodima sindikata, ali i na dodatnim provjerama na sudovima i mjerodavnim inspekcijama. Sve je to rezultiralo ocjenom da se u Iverici sustavno krše hrvatski zakoni te sindikalna prava radnika. Direktor Nikl je primio policijsko rješenje, te najavljuje žalbu. Izgubi li utakmicu za radnu dozvolu, slijedi provedba likvidacije Iverice, upravo onako, kako je i izvijestio radnike na oglasnoj ploči, o čemu je pisao Večernji.

- Ovakav će se scenarij nedvojbeno dogoditi jer gašenje Iverice u okolnostima uskrate radne dozvole, nije plod moje odluke, već uprave holdinga Kronospana, koju potpisuje generalni direktor Markus Habbeger. Poslovne računice govore kako gašenjem Iverice holding neće ništa izgubiti, jer je riječ o najmanjem pogonu od njih 40, koji mogu podmirivati sve potrebe tržišta - objašnjava Nikl.

Zadovoljni sindikat
U PPDIV-u pak zadovoljno trljaju ruke, jer je ovakva odluka dokaz o funkcioniranju pravne države, te stajališta da strani poslodavci moraju poštivati zakone zemlje u kojoj rade. Tvrde kako nemaju ništa protiv Kronospana, već samo protiv njihova čovjeka u Bjelovaru. S druge pak strane, Nikl napominje kako je njegov slučaj presedan u Hrvatskoj, a to što bi 165 radnika moglo završiti na burzi, neka ide na dušu sindikalaca.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije