Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neuobičajena žalba

Tužiteljstvo traži da se ukine osuđujuća presuda

18.12.2015., Zagreb - Marin Colak i Dalibor Opacak na Opcinskom kaznenom sudu cekaju presudu zbog izazivanja teske prometne nesrece u kojoj je poginula Ivana Obad.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
26.04.2016.
u 00:15

Tužiteljstvo se žalilo i na odluku o kazni jer smatra da je izrečena kazna preblaga. Smatraju i da je sud pogrešno utvrdio činjenice

– Kazna zatvora od tri godine, što je zakonski minimum za ovo djelo, preblaga je. Okrivljenici su se ponašali kao da su na stazi za utrku, pokazali su rijetko viđen stupanj bezobzirnosti prema drugim sudionicima u prometu, vole se upuštati u rizične i adrenalinski povišene situacije uz želju za dokazivanjem u društvu i kao takvi predstavljaju opasnosti na cesti – tvrdi to karlovačko Općinsko državno odvjetništvo u žalbi na nepravomoćnu presudu automobilistima Marinu Čolaku i Daliboru Opačku.

Poginula studentica

Zbog teške nesreće na autocesti od Zagreba prema Rijeci, u kojoj je u studenom 2010. poginula studentica Ivana Obad (20), Čolak i Opačak su na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno osuđeni na po tri godine zatvora. Osim tužiteljstva, za sada se žalio i Opačkov branitelj koji je zatražio da se presuda ukine. Iako se moglo očekivati da će se tužiteljstvo žaliti na visinu izrečene kazne smatrajući da je ona preblaga, pomalo je neočekivano da je tužiteljica Irena Lipka Krajačić u žalbi zatražila i da se izrečena osuđujuća presuda ukine.

Naime, tužiteljica smatra da je sud pogrešno utvrdio činjenično stanje, odnosno da je neosnovano promijenio optužnicu pa da se treba provesti novo suđenje. Sudac Milenko Đaković je, nakon detaljnog ispitivanja prometnog vještaka Zvonka Ivašića, smatrajući da se optužnica ne podudara s onime što je na raspravi iznio vještak i što je u obrani iznio Opačak, izričući presudu izmijenio činjenični opis kako je točno došlo do nesreće. Sudac je zaključio da nije neposredno prije nesreće Opačak prestizao Čolaka, već da je Čolak bio taj koji je prestizao njega te mu se prepriječio na put.

Prebrza vožnja

Stoga je ispustio iz optužnice one prekršene propise za koje je smatrao da nisu utjecale na tešku nesreću. Konkretno, Čolaku se tako nije stavljala na teret brzina kao uzrok nesreće, već nepropisno mijenjanje prometnih traka. Što se tiče Opačka, to je značilo da mu se na teret nije više stavljalo nepropisno prestizanje i prestrojavanje, već samo prebrza vožnja od čak 205,3 km/h. Čolak i Opačak su, inače, tijekom suđenja krivnju prebacivali jedan na drugoga, a tu je činjenicu u svojoj žalbi istaknulo i tužiteljstvo.

– Kod okrivljenika osobni užitak prevladava nad obzirnosti prema svijetu oko sebe, kod njih izostaje poštivanje sustava društveno moralnih vrijednosti i odgovornosti prema drugim sudionicima prometa uz izrazitu nekritičnost prema vlastitom negativnom ponašanju u samom događaju – stoji u žalbi.

Čolaku i Opačku je izrečena i zabrana upravljanja vozilima u trajanju od jedne godine. No kada je sudac policiji naložio da osuđenima oduzmu vozačku dozvolu, iz karlovačke policije dobio je zanimljiv odgovor. Naime, tamošnji policajci odgovorili su mu kako Opačku ne mogu oduzeti vozačku dozvolu jer im je rekao kako ju je predao svom branitelju, a on mu je ne želi dati. •

>> Pet godina bez krivca za pogibiju Ivane Obad

Komentara 8

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:54 26.04.2016.

Krenulo ih je iz Zagreba četiri, a moguće i pet koliko ih je bilo na dogovoru na prvom odmorištu. "Utrka" prema Grobniku, na javnoj i prometnoj cesti. Jedan je skrenuo kod Bosiljeva, drugi zaostao, a ova dvojica nastavila jurnjavu od preko 200 na sat sve dok nisu jedan drugoga zakačili. Kraj je bio tragičan, mlada djevojka je urlikajući živa izgorjela, dečki gledali, jedan iz blizine, drugi s veće i sigurnije udaljenosti. Svjedoci nestali jer oni koji su krenuli s njima i sudjelovali u dogovoru podmuklo šute. Na sudu natjecanje koji će vještak dati kakav iskaz, a jedan od vozača ima za to sasvim dovoljno sredstava. I neće ih ovaj sud zaustaviti. Niti kazne. Jer izbrisali su snimku utrke s kamere ugrađene u vozili dok je djevojka još vrištala i gorjela, razbili uređaj za snimanje, to je bilo prvo i najvažnije, ništa u afektu, hladnokrvno i smišljeno su uništili dokaze. Na kraju hrvatski sudovi! Eto, tako to radi zlatna hrvatska mladež, ništa mi nismo lošiji od onih u Rusiji ili Americi, možemo sve i nitko nam ništa ne može!

GO
gogs0302
10:35 26.04.2016.

Pet godina traje suđenje, klasična priča hrvatskog pravosuđa. A zna se kako kod nas bogati i moćni završavaju na sudu, svi se oni uz pomoć novaca, advokata, sudaca izvuku s uvjetnim ili kaznama ispod zak.min. Žalosno je što nitko u lancu odgovornih za te sramotne presude /suci, dr.odvjetništvo, advokati/ neće imati ikakve posljedice. I sve dok suci s lakoćom praktički opraštaju takva strašna kaznena djela, do tada će pijani i bahati vozači divljati i oduzimati pravo na život nedužnim sudionicima u prometu. Npr.Mačešić, Horvatinčić, Leko, Lovrićka...

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
06:55 26.04.2016.

Tri godinice zatvora koje će preći u guljenje krumpira .... Vjerojatno su i oni iz društveno prihvatljivih obitelji pa će u švicu na školovanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije