Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor iz Sarajeva

Tužiteljstvo BiH demantira Miljavca: 'Optužnica nema'

16.11.2012., Pantovcak 241, Zagreb - Oslobodjeni generali Ante Gotovina i Mladen Markac na prijemu kod predsjednika RH Ive Josipovica u Uredu Predsjednika. Davor Domazet Loso, Ante Gotovina, Pavao Miljavac, Josip Lucic.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
20.09.2016.
u 18:01

U 13 godina podignute su optužnice protiv 635 osoba za ratni zločin, a od tog broja mali se postotak odnosi na Hrvate, kažu u Sarajevu

“U Tužiteljstvu BiH sprema se 935 optužnica protiv hrvatskih časnika“, izjavio je prije nekoliko dana general Pavao Miljavac nakon sastanka predstavnika Hrvatskog generalskog zbora s ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem. Odgovor iz Sarajeva stigao je ekspresno. “Ti navodi nisu točni”, jasno su poručili iz Tužiteljstva BiH, uz kratko objašnjenje: za 13 godina postojanja Suda i Tužiteljstva BiH podignute su optužnice protiv 635 osoba povezanih s ratnim zločinima, a od tog broja tek se mali postotak odnosi na Hrvate.

Milijuni eura za sudnice

General Miljavac, kojeg smo potom upitali za komentar, ostaje pri svojim tvrdnjama pa i bojaznima. – Ako je tako, zašto se onda u BiH investira 10 milijuna eura u gradnju novih sudnica i zatvora, u projekt koji podržava i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz? Raspolažemo informacijom da cijeli taj projekt Haag podržava dostavljajući im dokumentaciju”, kaže general Miljavac, dopuštajući da hajka na hrvatske časnike možda nije stigla do razine optužnica, na što je Sarajevo reagiralo, ali da se istrage provode u velikom broju za Generalski zbor, nije upitno.

Zanimljivo, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, upitan za komentar navoda generala Miljavca, optužnice ničim nije demantirao, čak je prisnažio da počinitelji ratnih zločina moraju odgovarati. General Miljavac u tome se slaže. “Neka odgovora tko je kriv, ali za nas su neprihvatljive kvalifikacije tih optužnica, da je Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu pod vodstvom Tuđmana i Šuška”, kaže Miljavac.

Prepušteni sebi

I hrvatski ministar Kovač takve je kvalifikacije odbacio, ali i priznao kako ne zna koliko takvih optužnica ima te na kraju uputio branitelje da se prije putovanja informiraju u ministarstvima branitelja i pravosuđa jesu li njihova imena na popisu. No, kako doznajemo, ni jedna od institucija, kao ni Kovačevo ministarstvo, ne posjeduje takav popis, pa su branitelji, unatoč deklarativnom obećanju o zaštiti njihova interesa, u konačnici, po tko zna koji put, prepušteni sami sebi.

>> Državni vrh poručio: Štitit ćemo branitelje od optužnica iz Srbije i BiH

Komentara 3

Avatar navijač
navijač
18:51 20.09.2016.

Sve je to udbino maslo da ponovo zavadi Bosnu i Hrvatsku , ali ponovo neće uspjeti .Mi smo i u natu i u EU, a njima se smiješi ruska azijska tvorevina.

SN
snajper
18:13 20.09.2016.

Imam osjecaj da nekom treba malo reklame, pa malo lagi

DO
domljani
18:23 20.09.2016.

nekima sada bude konačno jasno zašto treba lex perković; hrvatski generali budu pod stare dane čamili u srpskim kazamatima na osnovu evropskog uhidbenog naloga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije