Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽENA ČAVLOVIĆ SMILJANEC

Tijekom istrage saslušana Biljana Borzan, Ivan Vrdoljak i Mate Radeljić

Nada Čavlović Smiljanec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.06.2015.
u 22:40

Spašavali radnike? Bivša šefica Porezne uprave onemogućila je, tvrde u USKOK-u, ovrhu nad tada još uvijek Biloševim OLT-om te je proračun oštećen za najmanje 9,498.176 kn

Zbog stopiranja naplate čak 9,5 milijuna kuna duga osječke tvrtke OLT, podignuta je optužnica protiv bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović-Smiljanec, kolegice joj i tadašnje pročelnice ispostave u Osijeku Ružice Kovačević te vlasnika tvrtke Željka Biloša.

Osječki je poduzetnik, objašnjava USKOK, zatražio od Porezne uprave otpis 8,4 milijuna kuna kamata i prolongiranje ovrhe zbog ukupno 27,2 milijuna kuna poreznog duga. Zahtjev mu je odbijen početkom srpnja 2012.  “Prva poreznica” Nada Čavlović-Smiljanec svojim je autoritetom, vjeruju tužitelji, zahtijevala od šefice u Osijeku da rješenje o ovrsi nad Osječkom ljevaonicom željeza i tvornicom strojeva drži u ladicama, odnosno da ga ne dostavlja Fini. Usto, nastavili su obrađivati, tereti se, već odbijeni zahtjev za otpis kamata. Sve do predstečajne nagodbe u svibnju 2013., preko
računa tvrtke, neometano se, stoga, prelijevao novac.

"Ravnateljica mi je rekla kako je Linić intervenirao za OLT"

“Onemogućena je tako ovrha iznosa od 9,051.223 kune koji je za to vrijeme uplaćen na račune tvrtke. Kada se uračunaju kamate, državni je proračun oštećen za najmanje 9,498.176 kuna”, navodi se u priopćenju USKOK-a. Marko Dumančić, branitelj Željka Biloša o optužnici je kratko kazao: – Moj je klijent iznio obranu u istrazi, nije kriv. Prvotno ih se sumnjičilo za gotovo 12 milijuna kuna štete, no vještačenjem je taj iznos “srezan”. – Tih je devet milijuna promet na računu OLT-a u osam mjeseci i time su plaćani radnici. Osporavat ćemo optužbe, one ne stoje – smatra Hrvoje Krivić, branitelj R. Kovačević.

Ružica Kovačević u istrazi je obranu iznosila puna dva sata. Navela je i kako je bila na kolegiju Porezne uprave u Zagrebu 11. srpnja 2012. Dostavila je naknadno USKOK-u i zapisnik u kojem je izjava tadašnjeg ministra Slavka Linića. On je tada poručio kako “je potrebno zaprimati i zahtjeve poreznih obveznika koji su u prethodnom reprogramu odbijeni”. Desetak dana poslije, šefica Porezne nazvala je kolegicu u Osijek. – Ja sam shvatila da je Linić na jednom kolegiju urgirao za OLT, ali i za druge dužnike. Ravnateljica mi je rekla kako je Linić intervenirao za OLT – ustvrdila je Kovačević u istrazi. Spašavalo se time, navodno, OLT i stotinjak radnika da ne završe na ulici.

Saslušani Biljana Borzan, Ivan Vrdoljak i Mate Radeljić

Tijekom istrage saslušana je i SDP-ova parlamentarka Biljana Borzan, ministar Ivan Vrdoljak, koji je navodno kontaktirao s Bilošom te mu javio, kako mu je Čavlović Smiljanec obećala da će pričekati s naplatom poreznog duga te Mate Radeljić, sada savjetnik predsjednice Republike za unutarnju politiku, a tada čelni čovjek Osječke televizije. Ta je televizija tada bila u Biloševom vlasništvu, a Biloš je i preko Radeljića tražio odgodu naplate poreznog duga. Većina onih koji se u optužnici spominju, bilo kao svjedoci bilo kao optuženici, međusobno su komunicirali, a dio tih
razgovora je i tajno snimljen.

Troje optuženika ne poriče da su međusobno komunicirali, no porekli su krivnju, a o razgovorima s političarima oko OLT-a, svjedočila je i Ružica Kovačević. Ona je u dva navrata u svojoj obrani spomenula Biljanu Borzan. - Pitali ste me je li netko utjecao na mene, je li se netko interesirao za OLT. Rekla sam vam da je Biljana Borzan došla jednom u moj ured i interesirala se što je s OLT-om – kazala je. Došla je, nastavila je, "kao saborski zastupnik, interesirala se za radnike".

– Pitala je mora li se njih baš blokirati, u pitanju je nekih 100 radnih mjesta. Rekla sam joj da se ona makne od cijele te priče, da moramo raditi po zakonu – kazala je R. Kovačić.  O kontaktima s političarima iskazivao je je i sam Biloš, koji je to potvrdio i u razgovoru za Večernji lani u siječnju. Tada je kazao da se zbog OLT-a sastajao s ministrom Slavkom Linićem,  te da je  "o svemu je izvijestio" i Ivana Vrdoljaka koncem 2013. Neki od razgovora Vrdoljaka i Biloša tajno su snimljeni i sada su sastavni dio optužnice.

>>Podignuta optužnica protiv Nade Čavlović Smiljanec

>>Istraga protiv Nade Čavlović Smiljanec pravomoćna

Komentara 25

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
22:57 23.06.2015.

Pa zar nije ona pripadnica 'bundeslige' kako kaže Zoky ?

NE
Neo001
22:49 23.06.2015.

Nada Čekićević Srpovac....Čiji je ono drugarica kadar? Partijski? Ma dajte, molim vas..Pa rekel je gos. Milanović da je ona poštena? samo je pozabil da su joj prsti namazani lijepilom ..........

Avatar WindFucker
WindFucker
22:51 23.06.2015.

Nada kaže da je nevina. A i cijelo društvo isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije