Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon trotjedne stanke nastavlja se suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču

Tužitelji za suđenje iza zatvorenih vrata

Javnost ima pravo znati detalje cijele rasprave
import
06.04.2008.
u 19:27

Sve tri obrane protive se zahtjevu tužitelja da se i drugi svjedok proglasi zaštićenim, a o tomu mora odlučiti sudsko vijeće. Nastavak suđenja trojici hrvatskih generala, Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, nakon što je trajalo tek početnih tjedan dana pa je proglašena trotjedna stanka, u ponedjeljak će početi jačom međusobnom “paljbom” triju obrana i predstavnika tužiteljstva.

Institut zaštite
Događa se ono čega su se neki branitelji i pribojavali – haaško tužiteljstvo pokušava, već od prvih dana suđenja, izmanevrirati obrane i sudsko vijeće i velik dio svojih svjedoka proglasiti “zaštićenima”. Time se, naime, znatno umanjuje javno suđenje jer mediji ne mogu prenositi velik dio rasprave, pa tako ni argumenate obrana koje protuispituju svjedoke tužiteljstva.

Sve tri obrane protive se takvu manevriranju tužiteljstva jer drže da bi se taj institut zaštite trebao primjenjivati samo u slučajevima kada je riječ o žrtvi i još u nekim drugim, izdvojenim i posebnim slučajevima.

U ponedjeljak će tu zbrku morati riješiti sudsko vijeće, predvođeno oštrim nizozemskim sucem Alphonsom Orijem, koji je već pokazao da ne trpi “zaigravanja” niti obrana, ni tužiteljstva predvođenoga Alanom Tiegerom.

Uobičajeni uvid
Odvjetnik generala Markača Goran Mikuličić kaže kako takva praksa nije popularna jer je “osnova svakog suđenja transparentnost kako bi javnost imala uvid u proces”. Do sada je na haaškim suđenjima uglavnom bilo uobičajeno da se status zaštićenog svjedoka daje ponekim osobama koje potječu s prostora bivše Jugoslavije, no sada ima čak i naznaka da bi tužiteljstvo rado taj institut proširilo i na strance.

Obrane drže da bi, osim što suđenje ne bi bilo pravedno, moralo trajati dulje od planiranoga. A to je, s obzirom na izlaznu strategiju haaškog suda, prilično nerealno očekivati. Suđenje trojici hrvatskih generala optuženih za zajednički zločinački pothvat, progone, deportacije, pljačku, bezobzirno razaranje, ubojstva i nehumana djela te okrutno postupanje – sve radi etničkog čišćenja Srba iz RH – počelo je prije mjesec dana. Nakon uvodnih riječi tužitelja svoju je uvodnu riječ održala samo obrana generala Gotovine.


Nastavak u sjeni knjige Carle del Ponte

Nad nastavkom suđenja generalima nadvila se sjena bivše glavne tužiteljice Carle del Ponte i njezine knjige. Gotovinina obrana drži da je objava te knjige smišljeno tempirana na početak suđenja da se zamagli Gotovinin proces i utječe na stav javnosti te tako medijski odvrati pozornost od procesa. Gotovininoj obrani iz tog je primjera jasno – da je tužiteljica prvo podnijela optužnicu, a onda je krenula panično prikupljati dokaze. No, nije ih našla pa će se u idućim tjednima vidjeti čime je to sve bila “potkrijepila” optužnicu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije