Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob

Tužitelji istražuju je li Čabo dobio otkaz zbog sukoba sa Ž. Kerumom

Obama u stripu
vl
Autor
Ivanka Toma
28.04.2011.
u 08:35

Splitsko odvjetništvo poslalo Inspekciju rada u Čabinu tvrtku. Otkazivanje ugovora o radu zbog dodvoravanja gradonačelniku je kažnjivo.

Davanje otkaza Pavi Grubišiću Čabi zato što se zamjerio splitskom gradonačelniku Željku Kerumu moglo bi njegove dojučerašnje poslodavce stajati kaznenog postupka.

Na vijest da je Čabo zbog sukoba s Kerumom dobio otkaz u pogonu za preradu ribe Conex Trade reagiralo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu. Po nalogu splitske tužiteljice Daire Boban, formiran je spis i utvrđuje se jesu li Čabini poslodavci, vlasnik Conex Tradea Mladen Milanković i direktorica Sandra Dadić, koja je bivšem tajniku Torcide Čabi i uručila otkaz, time počinili kazneno djelo povrede prava na rad iz članka 114. Kaznenog zakona.

Ispituju slučaj
– Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zatražilo je od nadležne Inspekcije rada da provede nadzor u trgovačkom društvu C. T. iz Solina čiji je zaposlenik bio P. G. Č., kako bi se utvrdilo jesu li mu povrijeđena prava iz radnog odnosa, odnosno postoje li sumnje na počinjenje kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti – odgovara splitsko tužiteljstvo na pitanje hoće li ispitati slučaj.

Povreda prava na rad progoni se po službenoj dužnosti, a tko ga počini može se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Čabo je bio fizički radnik u pogonu za preradu ribe. Radni odnos zasnovao je 1. travnja, a ugovor mu je trebao isteći 30. rujna. Prije neki dan rekao je kako je sumnjao da će zbog incidenta s Kerumom ostati bez posla pa je u utorak, kada mu je i uručen otkaz, razgovor s direktoricom S. Dadić snimio kako bi se vidjelo da je motiv svađa s Kerumom. Ona to i nije posebno skrivala te je rekla kako u njenoj tvrtki smatraju da je Čabin sukob s Kerumom naštetio ugledu tvrtke te zaključila da im "ne treba osoba koja ne poštuje institucije". Inspekcija rada koju je u Conex Trade uputilo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu trebala bi reći može li Čabino naguravanje s Kerumom biti razlog za otkaz.

Incident na rivi
Incident je, podsjetimo, izbio 16. travnja na splitskoj Rivi u vrijeme prosvjeda zbog haaške presude generalima. U jednom trenutku na pozornicu je izašao gradonačelnik Kerum kojemu je iz publike (brzo se utvrdilo od Čabe) stigao povik: "Što imaš govoriti?! Makni se iz Hajduka." Na to je gradonačelnik odgovorio: "Što se ti imaš javljati?! Ti si urbani Jugoslaven." Na to je bivši tajnik Torcide Čabo skočio na pozornicu i prišao Kerumu, koji ga je snažno odgurnuo, a reagirali su i zaštitari koji su ga odvukli s pozornice.

Snimka ovoga sukoba momentalno se proširila internetom, a proučila ju je i splitska policija, koja je zaključila da u naguravanju s Kerumom nema elemenata nikakvog kaznenog djela ni prekršaja.

No, utvrdi li Inspekcija rada da je otkaz bio nezakonit i motiviran željom da se dodvori gradonačelniku Splita, kaznena odgovornost mogla bi se utvrditi za Čabine poslodavce u pogonu za preradu ribe.

Komentara 6

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
22:11 28.04.2011.

splitska policija, koja je zaključila da u naguravanju s Kerumom nema elemenata nikakvog kaznenog djela ni prekršaja -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Hm, baš čudno! Nema elemenata za kaznenu prijavu, ali ima za prekršajnu remećenje javnog reda i mira, tu prijavu sudac ne bi smio baš odbaciti.Ipak je Čabi prvi verbalno i fizički napao gradonačelnika Željka Keruma te se nepozvan popeo na pozornicu.Možda se Kerumu ne ide na sud,ne da mu se gubiti vrijeme pa je prepustio slučaj direktorici Sandra Dadić koja to riješava na demokratski način. Uz to Čabini poslodavci sada su dobili i besplatnu reklamu za Conex Tradea za koji prije nikad ne bi čuo.Isto tako su poslodavci dobili plus kod gradonačelnika jer nikad ne znaš kada ćeš takvog čovjeka na funkciji zatrebati.I to sve na Čabin račun. To je pravna država lokalnih močnika i profitera.Sve na tuđi račun.

OB
-obrisani-
23:27 28.04.2011.

Ako se radi o privatnoj firmi što se otkaz tiče državnog odvjetništva ? Ali time kada već postupaju u ovom slučaju po službenoj dužnosti samo pokazuju da su u odvjetništvu bijedni relitki socijalisitičkih tužioca, koji valjda još misle da smo u rajskom radničkom samoupravljanju ! Osim toga hoće li državno odvjetništvo pokrenuti i postupak protiv tog Čabe radi neovlaštenog tajnog snimanja ?

NI
Nikahr80
09:04 28.04.2011.

A šta reć, kad se bodeš s rogatim.... Ne branim Keruma da me ne bi netko krivo shvatio, smatram ga čovjekom ne dostojnom funkcije koju obnaša ali nemožeš se s nekim javno prepucavati i naguravati i očekvati da \"rogatiji\" neće preko tebe poslati primjer svima onima kojima bi to isto palo napamet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije