Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Tužitelj: Civile su ubili pripadnici ATJ-a Lučko

Suđenje Frani Drlji i Boži Krajini
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
31.05.2014.
u 08:20

Drljin branitelj Ljubo Pavasović Visković kazao je da su u ovom predmetu mnoge stvari zataškavane na najvišim razinama

– U ovom postupku nedvojbeno je bilo da je počinjen ratni zločin, da je brutalno ubijeno šestero srpskih civila te da su taj zločin počinili pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko (ATJ). Tijekom suđenja ispitano je više od 70 svjedoka, nekoliko vještaka i dva je puta proveden očevid na mjestu događaja. Iz svih tih dokaza nedvojbeno je utvrđeno da su optuženici počinili to za što ih se tereti – kazao je tužitelj Robert Petrovečki u završnoj riječi na suđenju Frani Drlji i Boži Krajini.

Stereotipni svjedoci

Njih se dvojicu tereti za ratni zločin nad civilima počinjen u kolovozu 1995. tijekom čišćenja terena nakon akcije Oluja, a tužitelj je u završnom govoru analizirao iskaze svjedoka, uglavnom specijalaca koji su sudjelovali u akciji. Kazao je da se ti iskazi mogu svesti pod stereotipne jer je većina svjedoka iskazivala da je teren bio težak, da je padala kiša, da nisu vidjeli nijednog civila, da specijalci nisu ulazili u selo, te da su za događaje u Gruborima doznali iz medija.

– Obrana optuženika pokušala je diskreditirati iskaze svjedoka koji ih terete, pa smo slušali o nekim urotama i lažiranim izvješćima, no neupitno je da su Drljo i Krajina imali zapovjednu funkciju te da su kao zapovjednici grupa trebali spriječiti podređene da ubijaju civile, što nisu učinili. A čuli smo od nekih svjedoka da je Drljo u tome i osobno sudjelovao – kazao je tužitelj, koji je zatražio osuđujuću presudu.

Nema dokaza

Suprotno njemu, Ivan Stanić, Drljin branitelj, smatra da nije izveden nijedan dokaz koji dokazuje da je Drljo bio neposredni počinitelj zločina, ali ni dokaz da je imao zapovjedne ovlasti.

– U ovom predmetu tužiteljstvo ima problema s dokumentacijom jer postoji cijeli niz lažnih dokumenta koji su antidatirani, a izvješća o događaju su lažirana – kazao je Stanić.

Drugi Drljin branitelj, Ljubo Pavasović Visković kazao je pak kako su u ovom predmetu stvari zataškavane na najvišim razinama, dok je Jadranka Sloković, braniteljica Bože Krajine, kazala kako je sudu s načinom na koji je proveden prethodni postupak zapravo podmetnuto kukavičje jaje. Dodala je i da je Krajina optužen temeljem lažnog izvješća koje je morao sastaviti jer su mu prijetili otkazom. Objava nepravomoćne presude bit će 6. lipnja.

Komentara 13

Avatar navijač
navijač
09:30 31.05.2014.

O stotinama zločina koje su počinili Srbi nitko ne pokreće tužbe iako se znaju imena i iskazi godinama stoje po ladicama DORH. a , a sudi se braniteljima na osnovu sumljivih dokaza. Toliko o tome da je zakon za sve jednak.-

Avatar kamenjar
kamenjar
09:33 31.05.2014.

ATJ .............. antiteroristička jedinica iz lučkog --------------------- dakle postojanje antiterorističke jedinice uzrokovalo je psotojanej terorista ........... to je logično zar ne? ---------------------sad recite tko su teroristi? ......... inače u mriminalistici postoji pojam JATACI ........... ali i kolateralne žrtve ........................ svakiki pripadnik ATJ pazio je na civile koliko se moglo što nije moglo nije i gotovo. a nikome na ćelu ne piše da nije jatak.

ĆA
ćaćaća
11:20 31.05.2014.

predlažem da se snimi film o domovinskom obrambenom ratu s naslovom "zličini nad nedužnim agresorom" jer cijelo vrijeme se preispituju eventualni zločini nad srbima kojih je nakon oluje pobijeno točno 44 a to je i haag prihvatio kao konačan broj..a sjetimo se da je nakon II tkz oslobodilačkog rata pobijeno na desetke tisuća hrvata a do dans danas ti "novi pravednici" nisu imali potrebe to ispitati označiti osuditi..to samo govori koje moralne vretikale to pokreću i zbog čega..preočito je da je politikantstvo u pitanju a da su im žrtve sporedna stvar..koji jadnici..možda teršelićka dobije još koje odličje od druga ive za svoje istraživanje..ali nakon što drug ivo izgubi izbore..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije