Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tužit će Hrvatsku jer ne plaća obranu Perkoviću i Mustaču

Na pitanje hoće li preuzeti trošak obrane bivših djelatnika Udbe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u Njemačkoj, iz SOA-e smo upućeni na MUP...
03. listopada 2014. u 19:00 47 komentara 2005 prikaza
Anto Nobilo
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Na pitanje hoće li preuzeti trošak obrane bivših djelatnika Udbe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u Njemačkoj, iz SOA-e smo upućeni na MUP. “Zahtjev za financiranje obrane u kaznenom postupku pred Vrhovnim pokrajinskim sudom u Münchenu zaprimili smo u odnosu na osobe koje navodite u svom upitu, no ovo ministarstvo nije pravni sljednik nekadašnjeg SDS RSUP-a SR Hrvatske te ne može snositi troškove obrane podnositelja predmetnih zahtjeva”, odgovor je MUP-a.

Obveza i kad više ne rade

SOA-i smo upit poslali jer u članku 84. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH stoji da će “sigurnosno-obavještajne agencije” djelatnicima koji su procesuirani “zbog radnji počinjenih u obavljanju poslova sigurnosno-obavještajnih agencija” osigurati odvjetničku ili drugu pravnu pomoć i nakon što im prestane radni odnos. Agencija se od te obveze može izvući samo ako je kazneni postupak pokrenut na temelju njezine prijave.

No u SOA-i drže da su njih dvojica bila djelatnici MUP-a. Ali i Zakon o policijskim poslovima i ovlastima ima sličnu odredbu za policijske službenike koja je nedavno izmijenjena tako da od 5. kolovoza MUP snosi troškove obrane svojih bivših djelatnika samo u odnosu na policijske poslove “koje je po ocjeni policije obavio u skladu sa zakonom”. MUP to, očito, zasad nije razmatrao.

MUP je sljednik SUP-a

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo pristup MUP-a smatra pogrešnim jer SDS nije bio posebna pravna osoba, već dio ondašnjeg SUP-a, čiji je pravni sljednik MUP. Nobilo kaže da imaju rješenje da je Perković bio djelatnik SUP-a te da je i kasnije formalno bio u MUP-u, i dok je radio kao djelatnik SIS-a. Što sada, pitamo Nobila.

– Unutar dva tjedna poslat ćemo opomenu pred tužbu i prijedlog o pokušaju nagodbe na koji država može odgovoriti unutar 45 dana. Ako ne, slijedi tužba sudu – najavio je odvjetnik.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat zahtjev za financiranje obrane, upućen Vladi, temelji na Zakonu o SOA-i, a posredno na obvezi MUP-a. Odgovor nije dobila i u tijeku su konzultacije s Mustačem o tužbi.

>>SDP Perkoviću ipak otvara arhiv Saveza komunista

>>'U slučaj ubojstva Đurekovića žele uplesti i Račana'

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Ante tTony:

    onaj ko ti je dao zastupnistvo neka ti placa racun

  • Gomila:

    Nobilo tebi se dani broje mozak ti vise neradi neznas na koju stranu da krenes rupa pod nogama ide dublja i dublja

  • Livi:

    Dokle samo moze ici bezobrazluk ovoga "renomiranog" odvjetnika. Kad je trebalo suditi ustaske zlocince, makar bili i na samrti (Artukovic) nije pronalazio nikakve olakotne okolnosti i trazio rupe u zakonu. A kad treba osuditi udbasa, sve pokusava ne bi li ... prikaži još!i pridobio javno mnijenje na svoju stranu.