Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIHVATILI ŽALBU

Turudićevo vijeće odlučilo da majka Mislava Hermana ipak neće u zatvor

Zagreb: Ivan Turudi?, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
14.01.2024.
u 17:00

Pojasnili su da je žalba Vinke Luetić Herman prihvaćena jer je ona osoba zrele životne dobi, (ima 78 godina), jer do sada nije dolazila u sukob sa zakonom, jer je od počinjena djela prošlo više od pet godina, jer ima ozbiljnih zdravstvenih problema, koji su potkrijepljeni medicinskom dokumentacijom, jer je 16. svibnja 2022. isplatila je pretežiti dio od oduzete imovinske koristi

Može li se pravomoćno biti osuđen na zatvorsku kaznu za djelo koje je počinjeno prije gotovo 14 godina, dobiti više od jednog poziva za odlazak na izvršenje kazne, tražiti odgode i na koncu uopće ne otići u zatvor? Može. Jer u još jednoj priči koja zorno pokazuje kako funkcionira hrvatsko pravosuđe, riješen je i jedan velik misterij koji se tiče Vinke Luetić Herman, majke Mislava Hermana, šefa zagrebačkog HDZ-a i njezinog odlaska u zatvor. U koji, odlukom Visokog kaznenog suda (VKS) ipak neće ići. Jer je vijeće pod presjedanjem Ivana Turudića  prihvatilo je žalbu Vinke Luetić Herman na odluku zagrebačkog Županijskog suda koji joj je odbio preinačiti ili ukinuti osuđujuću pravomoćnu presudu. Pa joj je pravomoćna kazna od 16 mjeseci zatvora zamijenjena uvjetnom kaznom od 16 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina. No kako rok kušnje počinje teći od pravomoćnosti presude, a presuda je postala pravomoćna 2020., to znači da kraja uvjetne kazne Vinka Luetić Herman ima još godinu dana.

Ona je 2015. osuđena jer je bila dio grupe koju je USKOK teretio da je za mito sređivala invalidske mirovine ljudima koji na njih nisu imali pravo. Djela su počinjena 2010. i 2011., nepravomoćna presuda je na zagrebačkom Županijskom sudu donesena 13. veljače 2015. Vrhovni sud je tu presudu kojom je Vinka Luetić Herman bila osuđena na 16 mjeseci zatvora i oduzimanje 73.000 kuna potvrdio 28. veljače 2020. Presuda je postala izvršna 16. prosinca 2020., a 27. siječnja 2021. sudac izvršenja kazne zatvora odlučio je da se Vinka Luetić Herman na izvršenje kazne mora javiti 13. travnja 2021. Ona je tražila odgodu, to je bilo vrijeme pandemije, i tako se došlo do ljeta 2023. kada je  ponovo odlučeno da se mora javiti u zatvor.

No u međuvremenu ona je podnijela zahtjev za izvanrednim ublažavanjem kazne, što je zagrebački Županijski sud travnju lani odbio. No onda se ona žalila VKS-u zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka, nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i kazne, zatraživši ili da se ta odluku preinači u blažu kaznu s obzirom na iznesene olakotne okolnosti ili da se ukine i vrati na ponovno odlučivanje.

Sudsko vijeće pod presjedanjem Ivana Turudića joj je žalbu prihvatio, preinačivši bezuvjetnu zatvorsku kaznu u uvjetnu. Pojasnili su da je žalba Vinke Luetić Herman prihvaćena jer je ona osoba zrele životne dobi, (ima 78 godina), jer do sada nije dolazila u sukob sa zakonom, jer je od počinjena djela prošlo više od pet godina, jer ima ozbiljnih zdravstvenih problema, koji su potkrijepljeni medicinskom dokumentacijom, jer je 16. svibnja 2022. isplatila je pretežiti dio od oduzete imovinske koristi (od 73.000 kuna vratila je 68.138)... Ovo zadnje je, smatra VKS, okolnost koje nije bilo kada se izricala presuda, jer da je, dovela bi do kazne, navodi VKS, koja je blaža za osuđenicu.

POVEZANI ČLANCI:

Što se tiče optužbi koje su se Vinki Luetić Herman stavljale na teret i zbog kojih je osuđena one se odnose na vrijeme dok je bila predsjednica Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a. USKOK je nju i još nekoliko liječnika teretio da su uzimali novac kako bi raznim ljudima ishodili lažne invalidske mirovine. Spomenuta "usluga", tvrdio je USKOK naplaćivala se između 1000 i 7500 eura, a taj se novac dijelio između liječnika. Optuženika je kada je počela istraga bilo 69, optužnica je podignuta 2012. no na koncu je većina optuženika i prije suđenja priznala krivnju i nagodila se s USKOK-om.

Od njih 69 na optuženičkoj klupi ih je ostalo desetoro, a među njima je bila i Vinka Luetić Herman. Svi su 2015. osuđeni nepravomoćno, a  Vinka Luetić Herman bila je među troje optuženika koji su tada bili osuđeni na zatvorske kazne i oduzimanje imovinske koristi, dok su ostali osuđeni na uvjetne kazne. Inače USKOK je optuženike prije uhićenja i pokretanja istrage duže vrijeme tajno pratio i prisluškivao, a to je uključivalo i "bubice" koje su bile podmetnute u šofer šajbu. Optuženici su se sastajali u vozilima i na parkinzima pa je "bubica" dosta toga inkriminirajućeg svojevremeno ulovila. U optužnici se navodilo da su okrivljenici "zaradili" " oko 263.000 eura, što im je na koncu po presudama i oduzeto.

VIDEO Ujedinjeni roditelji u Vukovaru prosvjedovali: Ne moramo se voljeti, ali moramo znati da smo sigurni

Komentara 37

ST
struky3_
18:57 14.01.2024.

Ovo je dokaz da im je lopovština upisana u DNK. Glasajte opet za zločinačku.

Avatar Crni labud
Crni labud
17:57 14.01.2024.

Kradezeovsko pravosuđe! Zar u to netko sumnja?

DU
dufour
18:39 14.01.2024.

ovakvim presudama se ruši svako povjerenje u institucije ove države

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije