Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda perkoviću

Turudić: Vlada ruši ustavni poredak!

'08.12.2011., Zagreb - Nastavljeno je sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu u slucaju Hypo banke i Ina - MOL kod suca Ivana Turudica. Predsjednik suda i glavni sudac na sudjenju Ivi Sanaderu Photo: M
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
11.01.2014.
u 14:42

O različitoj presudi Mustaču: To nije čudno jer se propisi o europskim uhidbenim nalozima kratko primjenjuju, a i zbog toga kako su napisani.

S obzirom da se šutnja u dijelu javnosti može i tumači kao strah od konfrontacije, na inzistiranje da se ipak očituje o reakciji “visokog izvora u Vladi”, sudac Ivan Turudić je uzvratio:

– Ne bojimo se, nemamo se čega bojati već jednostavno smatramo da nema potrebe reagirati na jedan kukavički i bijedan napad “visokog izvora iz Vlade” koji se skriva iza medija i nema se obraza ni predstaviti.

Na kritiku iz Vlade da je vijeće Županijskog suda u Zagrebu odobrenim izručenjem Josipa Perkovića izvršilo državni udar s vodenim pištoljem, Turudić je uzvratio:

– Oni ruše ustavnopravni poredak i tome svjedočimo možda ne dnevno, ali gotovo svakoga tjedna.

O neprimjenjivanju hrvatskih zakona, kaže:

– To nije istina jer se naša odluka temelji na hrvatskom implementacijskom zakonu i ujednačenoj praksi Vrhovnog suda dok je i obveza nacionalnih sudaca tumačiti domaće pravo u svijetlu pravne stečevine EU. Ne postoji niti različita praksa VSRH, kako se to prikazuje u javnosti. Štoviše, stav Vrhovnog suda u odnosu na relevantnost apsolutne zastare i kaznena djela sa Popisa od 32 kaznena djela je jasno i jednako izražen u tri odluke u kojima je VSRH rješavao po žalbi kod odluke o EUN-u u odnosu na kaznena djela sa Popisa.

Znači li to da bi sud izručio i dijete kad bi se radilo o kaznenom djelu s Popisa, pitamo.

– Nismo izrazili stav da se ništa ne provjerava kod djela sa Popisa već smo u odluci detaljno objasnili da se djela sa Popisa ne podvode pod jedno od djela iz našeg Kaznenog zakona pa stoga nije moguće ocjenjivati one razloge za odbijanje predaje koji to zahtijevaju, konkretno zastara.

U odnosu na dijete nije potrebno vršiti provjeru dvostruke kažnjivosti već sama činjenica dobi ispod 14 godina je dovoljna za odbijanje predaje.

O tomu tko je “visoki izvor u Vladi”, kaže:

– S obzirom na upotrebljenu metaforu o vodenom pištolju svima je jasno tko stoji iza toga jer je svima znano tko svakodnevno upotrebljava takve metafore – tvrdi sudac Turudić.

Zbunjujuću okolnost da su dva sudska vijeća u istoj pravnoj stvari različito odlučila, prokomentirao je:

– To je uobičajeno jer se propisi o EUN-u vrlo kratko primjenjuju, a i kako su propisi napisani to ne treba čuditi. Na Vrhovnom sudu je da odluči. Premda postoji niz odluka kod kojih je moguće da se nešto slično dogodi jer te odluke ne mogu doći do Vrhovnog suda koji je odgovoran za jedinstvenu primjenu zakona. Primjerice, kad je riječ o kontroli istrage, Vrhovni sud više nema mogućnosti ujednačavati sudsku praksu.

Komentara 223

Avatar Mučki provokator
Mučki provokator
16:44 11.01.2014.

Izgleda da Zoki Floki misli da je Vlada iznad Vrhovnog suda. Eh sinko jadni... Vjerujem da Zoki Floki privatno čupa se za kosu i plaki si u jastuk. Jer je već lud od ovog svega. Kako god postupi koštati će ga političke karijere. Na sreću njegovu zaboraviti ćemo ga brzo.

AM
ameris
14:56 11.01.2014.

Kada sam svojevremeno vidio sliku g. Turudića zajedno s bivšim premijerom bio sam cijeli dan deprimiran i pomislio ..pa nije valjda i on isti ko oni svi! Sjećam se muljavog ministra policije koji je iz istog grada kao i g .Turudić..sve mi se zamagljilo pred očima. No,hvala Bogu i svim stanovnicima neba da je ovaj čovjek pošten ,stručan ,hrabar i pravedan !

BA
barbaizamerike
15:03 11.01.2014.

nije samo u pitanju perkovic nego citave ekipe logistike ne samo sto su udbasi slali ekipe iz yuge da ubijaju nego ih je tamo cekala logistika od priprema ubistava do bjega i skrivanja kod jataka.sad svi udbasi peru ruke da nisu oni i da nisu znali nisu mogli napredovati ako nisu znali a ako su napredovali i dosli do vrha vjerovatno su znali a njihov branitelj nobilo je prica za sebe dokazo se kao tuzilac u slucaju artukovic ali i u odbrani blaskica kad je hrvatsku guro prema dolje a pokazo se i kao covjek kad je u zagrebu maloljetniku lupio samar.ma udba nobilo i jos neki to je sve povezano.sramota za hrvatsku.krenimo pravim putem isporucimo osumnjacene za ubistva i rascistimo sa prosloscu i neka odgovara ko je kriv.vecina nas hrvata zelimo postenu i zdravu hrvatsku a ne pod teretom yugo udbe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije