Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON REFERENDUMA

Tursko izborno povjerenstvo šokiralo oporbu: Nije bilo nepravilnosti!

erdogan, turska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
17.04.2017.
u 12:14

Rezultati referenduma važeći su, kazao je predsjednik izbornog povjerenstva Sadi Guven nakon što je glavna oporbena socijaldemokratska stranka Republikanska narodna stranka (CHP) ustvrdila da je bilo nepravilnosti među ostalim i korištenjem glasačkih listića bez pečata.

Tursko izborno povjerenstvo objavilo je u ponedjeljak kako na nedjeljnom referendumu kojim su proširene ustavne ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana nije bilo nepravilnosti.

Rezultati referenduma važeći su, kazao je predsjednik izbornog povjerenstva Sadi Guven nakon što je glavna oporbena socijaldemokratska stranka Republikanska narodna stranka (CHP) ustvrdila da je bilo nepravilnosti među ostalim i korištenjem glasačkih listića bez pečata.

Stranka je tražila ponovno prebrojavanje 60 posto glasova.

 Guven je kazao novinarima kako su listići bez pečata važeći i da su slični postupci primjenjivani i u prošlosti.

 Uz 99,97 posto prebrojanih glasova kampanja za ustavne promjene dobila je 51,41 posto glasova a protiv je glasovalo 48,59 posto. Odaziv je bio vrlo visok, gotovo 85 posto. Na referendumu tri najveća grada Istanbul, Ankara i Izmir glasali su protiv ustavnih promjena.

Oporba traži poništenje rezultata

Rezultati turskog referenduma o jačanju predsjedničkih ovlasti trebali bi biti poništeni, rekao je zamjenik vođe sekularne oporbe,  izražavajući sumnje u pogledu obrade glasačkih listića.

Potpredsjednik Narodne republikanske stranke (CHP) Bulent Tezcan rekao je da je stranka primila pritužbe iz mnogih regija da ljudi nisu mogli glasati u privatnosti i da su neki listići tajno brojani.

Dodao je također da je odluka Središnjeg izbornog povjerenstva da prizna listiće bez pečata očito nezakonita.

"U ovom trenutku nemoguće je utvrditi koliko ima takvih glasova i koliko ih je dobilo pečat kasnije. Zato je jedina odluka koja će prekinuti raspravu o legitimnosti glasanja i otkloniti pravne razloge za zabrinutost poništenje odluke Središnjeg izbornog povjerenstva", rekao je novinarima.

"Ono što je doista važno je da ovo glasanje bude poništeno", rekao je.

Kazao je da će CHP podnijeti žalbe općinskim izbornim vlastima i Središnjem izbornom povjerenstvu i, ovisno o njihovim rezultatima, obratiti se turskom ustavnom sudu, Europskom sudu za ljudska prava i bilo kojoj drugoj relevantnoj instituciji.

Vođa stranke Kemal Kilicdaroglu također je ranije rekao da neće priznati rezultate referenduma.

Na referendumu je podržano uvođenje predsjedničkog sustava u zemlji, no rezultat je bio tijesan.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Sadi Guven rekao je ranije da su rezultati referenduma važeći.

Naglasio je da su listići bez pečata važeći i da su slični postupci primjenjivani i u prošlosti.

Napeto u Turskoj

Dpa prenosi da je stanje u Turskoj  danas napeto nakon što je oporba najavila da će osporavati rezultate referenduma. Reuters piše da je više od 300 prosvjednika u istanbulskoj četvrti Besiktas blokiralo promet na glavnoj ulici. U Ankari izbili su sukobi između pobornika vladajuće i oporbenih stranaka u blizini sjedišta oporbenih socijaldemokrata.

Turska lira u ponedjeljak je nakon objave rezultata referenduma ojačala u odnosu na dolar za dva posto, a vrijednost Indexa na istanbulskoj burzi porasla je na početku trgovine 0,74 posto.

CNN Turk najavio je da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predsjedati sjednicom vlade u ponedjeljak u Ankari.

Ključne riječi

Komentara 30

MO
mojski
19:11 17.04.2017.

budimo iskreni za ( Ne) glasalo je i oni 30% dvoumljenih turaka,koji isto podrzavaju Erdogana ali nadaju se da ce bezvizni rezik biti ukinut za Tursku a i to da ce Turska "jednog dana" biti punopravna clanica EU...ali bilo bibi fer da onima koji su glasali sa cvrstim stavom za (Da) dopustimo njihov izbor u demokratiji, a ako bas zele rusiju i aziju,srecan im put, bas nas briga...turska je naivna jer je mislila da ce Nizozemska, Njemacka,Austrija itd da ih prima u Eu, pa to bi referendumom sprijecili ovi pomenuti, sve u svemu ako bas zele rusiju i aziju,srecan im put, bas nas briga

MO
mojski
19:26 17.04.2017.

turska zluzi zapadu vise kao centar za vracanje izbjeglica rata, i za vojne baze, ali da ih smatra kao drzavu kojoj treba dopustiti viznu liberalizaciju ili da Turska postane punopravan clan u EU to je cak i smjesno,to ne bii dozvolili ,austrija i drugi ,i to referendumima.

DO
dopizdilomi
12:37 17.04.2017.

Izgleda da je došlo vrijeme da Ameri u svojoj NATO članici uvode demokraciju. Nadam se istom mjerom kao u Libiji, Iraku, Siriji.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije