Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Erdoğan 'konsolidira' vlast

Turski premijer Yildirim bio šef javnog prijevoza

Yildirim
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
20.05.2016.
u 16:58

Turski predsjednik Erdoğan priprema teren za ustavne promjene, što uključuje i uvođenje predsjedničkog sustava

Tri dana uoči izvanredne stranačke konvencije turske vladajuće Stranke pravde i razvitka, zna se ime čovjeka koji će biti izabran na mjesto predsjednika stranke i premijera Turske.

Kao što su to pretpostavljali politički komentatori u Turskoj i izvan nje, nakon ostavke “neposlušnog” Ahmeta Davutoğlua, predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan izabrao je na te dvije funkcije Binalija Yildirima, čovjeka koji mu je potpuno lojalan i koji će bez ikakvog pogovora izvršavati sve njegove naredbe. Iako će nositi dvije zvučne titule, on će u osnovi biti politička figura niskog profila koja i neće imati nikakvu značajnu slobodu u donošenju odluka.

Turski komentatori skloni Erdoğanu i njegovoj stranci pišu da je Yildirim “osoba koja će stvoriti harmoniju između predsjednika i ureda premijera”.

Yildirim će biti jedini kandidat na izvanrednoj stranačkoj konvenciji koja se održava u nedjelju, pa je posve izvjesno da će upravo on biti izabran na te funkcije. Nakon imenovanja postat će mandatar koji Erdoğanu predlaže članove svoje vlade. I u tom procesu odabira glavni kriterij bit će apsolutna lojalnost predsjedniku. Očekuje se da će vlada biti potpuno očišćena od Davutoğluovih ljudi, prvenstveno od dvojice njegovih potpredsjednika, od kojih je jedan Mehmet Simsek, zadužen za gospodarstvo, ujedno i jedan od rijetkih dužnosnika u Turskoj u kojeg međunarodni investitori imaju puno povjerenje.  

>>Turske i koalicijske snage gađali Islamsku državu u Siriji, ubijeno 27 militanata

>>Turska će ukinuti vize za zemlje EU-a uključujući i Cipar

Komentara 3

Avatar Cabeção desmiolado
Cabeção desmiolado
18:37 20.05.2016.

sto nas briga sto se zbiva u talibanskoj jazbini!!

Avatar superhik74
superhik74
18:38 20.05.2016.

Pa kao da je bitno u sultanovoj diktataturi je li ovaj uopce pismen ili nije, kao da ce njega netko za bilo sto pitati.

GR
grgaman
23:52 20.05.2016.

Taliban Erdogan ima otvoren put za ucjenu i talibanizaciju Europe danke Merkel

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije