Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ahmet Davutoglu

Turski premijer optužuje Rusiju za etničko čišćenje u Siriji

Ahmet Davutoglu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
09.12.2015.
u 19:13

Davutoglu je optužio Ruse da protjeruju turkmensko i sunitsko stanovništvo

Turski premijer optužio je Rusiju danas za pokušaj "etničkog čišćenja" u sjevernoj Siriji te rekao da Moskva nastoji protjerati lokalne Turkmene i sunitske muslimane kako bi zaštitila svoje vojne interese u regiji.

Komentar Ahmeta Davutoglua mogao bi dodatno narušiti odnose Turske i Rusije koji su znatno pogoršani nakon što su turske snage prošli mjesec srušile ruski vojni zrakoplov blizu tursko-sirijske granice, ocjenjuje Reuters.

"Rusija pokušava provesti etničko čišćenje u sjevernoj pokrajini Latakiji jer protjeruje turkmensko i sunitsko stanovništvo koje nije u dobrim odnosima s režimom", rekao je Davutoglu stranim novinarima u Istanbulu.

"Oni ih žele protjerati, žele etnički očistiti to područje kako ti taj režim (sirijskog predsjednika Bašara al-Asada) i ruske baze u Latakiji i Tartusu bile zaštićene", kazao je Davutoglu. 

Davutoglu je rekao da je cilj ruskog bombardiranja oko Azaza, koji se također nalazi u sjevernom dijelu Sirije, prekinuti linije opskrbe za sirijske skupine suprotstavljene Asadu, ali i da će to u konačnici pomoći Islamskoj državi.

Moskva i Ankara stalno se međusobno optužuju za pomaganje IS-u, ali i jedna i druga niječu takve optužbe.

>> Sirija i Rusija optužuju: Četiri aviona zapadne koalicije napala su sirijske snage

>> Rusija će dešifrirati crnu kutiju iz aviona kojeg je srušila Turska

Komentara 23

Avatar vasilije
vasilije
19:49 09.12.2015.

Nemački ambasador u Turskoj fon Vangenhajm je 7. jula 1915. poslao telegram kancelaru Holvegu: „Okolnosti i način deportacija pokazuju da je cilj turske vlade uništenje jermenske rase u turskom carstvu“..... Turski predsednik je, prenosi AFP, naveo da su ruski vojnijni napadi u Siriji doprineli jačanju Islamske države jer su, kako tvrdi, ciljali na umerene opozicione snage. ..... Turska olako optužuje druge za ratne zločine, ali zato ni posle 100 godina ne priznaje da je izvršila genocid nad Jermenima, za koje 24. april 1915. početak masovnih deportacija i masakra u kome su turske snage ubile 1,5 milion njihovih sunarodnika...... Ankara insistira da je to bila ratna tragedija koja je pogodila i Turke u istoj meri kao i Jermene, koji su se, kako tvrde u Turskoj, pobunili protiv tadašnjih vlasti i pridružili ruskim trupama koje su nadirale na osmansku teritoriju – te se ne može govoriti o genocidu. Turska takođe smatra da je broj ubijenih Jermena preuveličan i da ih je stradalo između 300.000 i 500.000, dodajući da je najmanje toliko i Turaka poginulo. ....... Međutim, Jerevan i veoma brojna i uticajna jermenska dijaspora i dalje lobiraju kod stranih vlada da ova masovna ubistva definišu kao genocid. Do sada je više od 20 zemalja, uključujući Francusku i Rusiju, priznalo masovna stradanja Jermena u Prvom svetskom ratu kao genocid.

PL
@ploto@
19:32 09.12.2015.

Rusi su tamo,osim, turkmenskih vehabija,počistili i turske specijalce,koji su ubačeni u Siriju da kordiniraju sa Turkmencima.Nije lako Turčin prčinu to gledati,a ne smije poduzeti ništa.Poravnali ih Rusi sa nultom točkom.

RT
ribaric.tomislav
19:42 09.12.2015.

Ma ti Davutoglu ili Dvoglavi,jedi go...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije