Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPALIO 3 METKA

Drama ispred suda: Pucao na uglednog novinara, supruga uhvatila napadača

Can Dundar
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
06.05.2016.
u 19:39

"Sve što sam vidio je pištolj uperen u mene"

Dvojica turskih novinara osuđena su danas na strogi zatvor zbog objavljivanja državnih tajni, što je vrlo sporna optužba u tom procesu koji je simptomatičan za slobodu tiska u zemlji. Istanbulski sud osudio je turskog novinara Cana Dundara, glavnog urednika dnevnog lista Cumhuriyet na pet godina i deset mjeseci zatvora, a Erdema Gula, šefa ureda u Ankari, na pet godina zatvora, prenose turski mediji.

Dvojica novinara, kojima je prijetila kazna doživotnog zatvora, oslobođeni su optužbe za špijuniranje, ali su osuđeni jer su otkrili da je islamsko-konzervativni režim predsjednika Recepa Tayipa Erdogana isporučivao oružje džihadističkim skupinama u Siriji, prenose televizijski kanali. Nakon izricanja presude Dundar je rekao da će se obojica nastaviti baviti novinarstvom bez obzira na sve pokušaje da ih se ušutka.  

Nekoliko sati prije objavljivanja presude na Dundara je, dok se nalazio ispred zgrade suda, izveden oružani napad u kojemu nije ozlijeđen. Uzvikujući uglednom novinaru da je "izdajica svoje domovine" napadač je ispalio barem tri metka, posvjedočili su očevici. Dundar je u napadu prošao neozlijeđen, dok je napadača, koji nije pružao otpor, ubrzo uhitila turska policija.

Kako je javio turski CNN, jedan je reporter, koji je izvještavao o suđenju, u pucnjavi lakše ranjen.

Napadača su zaustavili Dundarova supruga Dilk i još jedan muškarac.

Dundar je izjavio da je do napada došlo dok je on pred zgradom čekao na donošenje presude. – Sve što sam vidio je pištolj uperen u mene – kazao je.

 

Dvojica turskih novinara odgovaraju pred sudom zbog serije članaka u dnevniku Cumhuriyet u kojima se navodi da su operativci turske tajne službe transportirali oružje u Siriju početkom 2014.   

Obojica su suočena s mogućom kaznom doživotnog zatvora.

Turski predsjednik Tayip Erdogan nalazi se na udaru međunarodnih kritika zbog odluke o suđenju dvojici novinara. 

Brojni novinari i aktivisti u Turskoj posljednjih se mjeseci nalaze u pritvoru ili su osuđeni pred turskim sudovima.

>> Policija suzavcem i vodenim topovima zauzela dnevni list nesklon Erdoganu

Komentara 9

ZA
zahvalni
20:06 06.05.2016.

na zalost i mi imamo ugledne novinare

BO
bolesnodrustvo
20:08 06.05.2016.

Očito je sekularna Turska na izdisaju.

PL
@ploto@
19:50 06.05.2016.

Dotični novinar piše knjigu o podršci Turske islamističkim radikalnim skupinama u Siriji.Zato su Erdogan i njegovi angažirali preko tajne službe izbjeglicu da ga smakne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije