Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suzbijanje epidemije

Turska zbog korone na slobodu pušta 100 tisuća zatvorenika

koronavirus u Turskoj
Foto: REUTERS
1/3
14.04.2020.
u 14:17

Odluk ne predviđa oslobađanje osuđenika za "terorizam", među kojima su brojni novinari i predstavnici političke opozicije.

Nevladine organizacije i u Turskoj i u svijetu, kao i novinarska udruženja, kritizirali su odluku turskog parlamenta o puštanju zatvorenika a koja ne predviđa oslobađanje osuđenika za "terorizam", među kojima su brojni novinari i predstavnici političke opozicije.

Naime, turski parlament je usvojio zakon kojim će se omogućiti puštanje na slobodu oko 100 tisuća zatvorenika kako bi se time smanjile velike gužve u zatvorima i suzbilo širenje koronavirusa među zatvorenicima s obzirom na to da je ukupan broj njih u Turskoj viši od 300 tisuća. Zakon odobrava puštanje na slobodu sve zatvorenike osim onih koji su osuđeni zbog terorizma, seksualnog zlostavljanja, krijumčarenja droge, ubojstva prvog stupnja i nasilja nad ženama.

Zatvorskim propisima se predviđa da u kućnom zatvoru budu zatvorenici stariji od 65 godina, žene koje imaju djecu od šest i manje godina i zatvorenici koji se ne mogu brinuti o sebi i trebaju posebnu njegu. Ovakva reforma će doprinijeti sprečavanju zaraze ovih osoba od kojih gotovo sve spadaju u rizične skupine.

 

Žene koje su osuđene na tri ili manje godina zatvorske kazne, a imaju novorođenčad, ostat će u zatvoru, a prijedlog zakona donosi i smanjenje kazne maloljetnim osuđenicima.

Mjere će se otprilike odnositi na 45.000 do 90.000 zatvorenika koji će biti u kućnom zatvoru. Odluka o puštanju dijela zatvorenika došla je u vrijeme kada je potvrđeno 17 slučajeva zaraze koronavirusom među zatvorenicima, uključujući tri smrtna slučaja. Ministar pravde Abdulhamit Gül potvrdio je da je 79 pripadnika zatvorskog osoblja bilo pozitivno na koronavirus, zajedno s ukupno 80 sudaca i tužioca, pravosudnim i forenzičkim radnicima.

U međuvremenu, broj zaraženih i umrlih u Turskoj svakodnevno je u porastu. Ministarstvo zdravstva Republike Turske priopćilo je da je broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji porastao na 56.956 osoba, a da je broj smrtnih slučajeva povećan na 1.198. Samo u protekla 24 sata na koronavirus testirano 35.720 osoba a 4.789 testiranih je pozitivno. Isto tako, u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom u Turskoj je umrlo 97 oboljelih, čime je ukupan broj umrlih u toj zemlji povećan na 1.198.

Ključne riječi

Komentara 1

JO
jorgen
14:44 14.04.2020.

"Nevladine organizacije i u Turskoj i u svijetu, kao i novinarska udruženja, kritizirali su odluku turskog parlamenta o puštanju zatvorenika a koja ne predviđa oslobađanje osuđenika za "terorizam" - da li sam ovo dobro pročitao? Nevladine udruge i novinari se zalažu za puštanje terorista na slobodu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije