Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMACIJA

Turska protestno povukla veleposlanika iz Austrije, Kurz traži respekt

Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
23.04.2015.
u 15:51

Ministarstvo vanjskih poslova Turske u svom je službenom priopćenju navelo da je deklaracija austrijskog parlamenta izazvala „uzbunu“ i nanijela „trajnu štetu odnosima između dvije zemlje“

Nakon što su austrijski parlamentarci u utorak objavili deklaraciju u kojoj su masakr Turske nad Armencima 1915. godine nazvali genocidom, Turska je u srijedu, u znak protesta, povukla svog veleposlanika iz Austrije. Austrijski parlament nije službeno izglasao Rezoluciju, nego su šest parlamentarnih odbora zajednički objavili tekst u kojem su navedeni masakr nazvali genocidom.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske u svom je službenom priopćenju navelo da je deklaracija austrijskog parlamenta izazvala „uzbunu“ i nanijela „trajnu štetu odnosima između dvije zemlje“. „Turska i turski narod neće zaboraviti vrijeđanje njezine povijesti“, stoji u priopćenju, uz napomenu kako je Austrija očigledno „postala žrtvom napora nekih krugova koji su odlučni manipulirati percepcijama“. Isti izvor upozorava Beč da njegovom pokušaju „drugima držati predavanje, u današnjem svijetu, nema mjesta“.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u svom osvrtu u četvrtak zatražio je od Ankare da „respektira“ deklaraciju austrijskih parlamentaraca. „Sada vrijedi gledati u budućnost i raditi na pomirbi između Turaka i Armenaca“, poručio je turskom političkom vrhu. Prema različitim izvorima podataka u pokolju Armenaca posljednjih godina Osmanskog carstva 1915. i 1916. godine život je izgubilo između 200 tisuća i 1,5 milijuna ljudi.

>> Tko su Armenci na čiju je stranu stao papa Franjo

Komentara 13

AB
abrams
16:42 23.04.2015.

Turci ne priznaju genocid, ali su zato najbučniji kad je Srebrenica u pitanju!

BA
bajo2
17:58 23.04.2015.

bas se sekiraju austrijanci,ne znam tko koga treba vise!

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
19:52 23.04.2015.

ovo je već postalo smiješno, neki dan su turski političari rekli da je papina izjava bila "nemoralna"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije