Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sukob

Turska priprema vojnu invaziju na Siriju, Erdogan ne želi stvaranje kurdske države

Recep Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
30.06.2015.
u 09:40

– Nikada nećemo dopustiti stvaranje države na sjeveru Sirije i jugu Turske – rekao je Erdogan.

Turska je uzdrmala duhove u regiji najavom da pripremaju planove za slanje vojske u Siriju, čime bi se građanski rat u toj državi pretvorio u međunarodni sukob na granicama Europe, piše Telegraph.

Turski predsjednik Recep Erdogan odobrio je promjenu pravila i dopustio napad vojske na borce takozvane Islamske države, ali i Assadov režim u Siriji. Cilj je napraviti "neutralnu zonu" između Sirije i Turske kako bi se borce Islamske države držalo "na distanci", ali Erdogan je dao naslutiti da je glavni cilj ipak spriječiti stvaranje kurdske države u njihovu susjedstvu.

"Nećemo dopustiti stvaranje države"

Kurdske snage u Siriji preuzele su kontrolu u graničnom području na sjeveru države. – Nikada nećemo dopustiti stvaranje države na sjeveru Sirije i jugu Turske – rekao je Erdogan te dodao da će se protiv toga boriti "bez obzira na cijenu".

Turska od početka rata u Siriji traži da se na sjeveru države uspostavi "tampon-zona" koju bi čuvale međunarodne snage jer je oko 2 milijuna izbjeglica prebjeglo u Tursku koja je postala najveća "primateljica" imigranata u svijetu. Navodno je tursko Vijeće za nacionalnu sigurnost naredilo vojsci da pripremi slanje 18 tisuća vojnika preko granice.

>>Islamska država provodi zvjerstva, ali stanovništvo koje živi na području kalifata podržava ih jer uvode red

>>Tko će zaustaviti Islamsku državu?

Komentara 51

Avatar navijač
navijač
10:50 30.06.2015.

Taj sporni teritorij nije turski i šta se onda Erdogan miješa u to. Nemože on određivati kakve države će se formirati izvan Turske. Kurdi su zaslužili svoju državu natrag, ali znamo kakva je politika pa bi se moglo dogoditi daa odjednom postanu "loši momci". U svakom slučaju - dolje NWO.

BR
Branko102
11:28 30.06.2015.

Assad je legalni sirijski predsjednik i njega štiti Rusija.Ako su se postavili beskompromisno prema Amerima,sigurno neće dopustiti tursku agresiju na Siriju.

Avatar Cinco
Cinco
10:33 30.06.2015.

Konačno jedan članak koji ulazi u bit problema. Erdogan (Turska + Saudijska Arabijaje + Katar) je osnivač ISIL-a u borbi protiv iranskog utjecaja u Siriji i Iraku i još važnije za Tursku u borbi protiv Kurda koji su glavna prijetnja Turskoj. Kurdi su većinski sunitski muslimani kao i ISIL, a ipak ISIL-a se najžešće bori protiv Kurda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije