Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turski sigurnosni izvor:

'Turska ne ucjenjuje NATO, već koristi puno pravo veta u Savezu'

Tayyip Erdogan
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL
1/3
02.12.2019.
u 15:35

Reuters je prošli tjedan objavio da Turska odbija podržati obrambeni plan NATO-a za baltičke zemlje i Poljsku sve dok ne dobije veću podršku u borbi protiv sirijske kurdske milicije (YPG) koju smatra terorističkom organizacijom.

Turska ne ucjenjuje NATO odbacivanjem obrambenog plana za baltičke zemlje i Poljsku već ona ima puno pravo veta u Savezu, rekao je u ponedjeljak turski sigurnosni izvor uoči samita NATO-a u Londonu. 

Reuters je prošli tjedan objavio da Turska odbija podržati obrambeni plan NATO-a za baltičke zemlje i Poljsku sve dok ne dobije veću podršku u borbi protiv sirijske kurdske milicije (YPG) koju smatra terorističkom organizacijom

"NATO je institucija u kojoj Turska uživa puno pravo na veto, političko i vojno, a postoje određene procedure", rekao je izvor. "Nema govora o turskoj ucjeni, takva izjava je neprihvatljiva".

NATO treba formalnu potvrdu 29 članica za svoj plan kojim se nastoji unaprijediti obrana Poljske, Litve, Latvije i Estonije od bilo kakvih prijetnji iz susjedne Rusije

Turski diplomatski izvor kasnije je rekao da je Turska "otvorena za ponude" i da glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pokušava postići kompromis među saveznicima. 

Odnosi Turske i njezinih saveznika u NATO-u napeti su zbog brojnih pitanja, od odluke Ankare da nabavi ruski protuzračni sustav do politike u Siriji.

Turska, koja ima drugu najveću vojsku u NATO-u, želi da savez formalno proglasi terorističkom skupinom YPG koja ima glavnu ulogu u Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje podupire SAD.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu optužio je prošlog tjedna francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za promicanje terorizma svojom potporom YPG-u nakon što je Macron Turskoj rekao da ne očekuje solidarnost NATO-a nakon invazije na Siriju. 

Macron je također kritizirao transatlantski savez uoči samita u Londonu 3. i 4. prosinca, rekavši da se nalazi u stanju "moždane smrti".

Turski predsjednik Tayyip Erdogan kritizirao je njegove primjedbe u petak i rekao francuskom čelniku da "provjeri je li on u stanju moždane smrti". 

Ključne riječi

Komentara 11

MP
miroslav.petkovic.7564
17:34 02.12.2019.

Ing12345 tices ih izbacit sila si. pa turska je jedna od naveci i vazniji clanoca. Prodat ce njima Rusi avione jedva cekaju. Htjeli zeznut Rus doc na Krim pa pukli ko tikva. Sad Rusi kontroliraju cjelo Azov i Cr more. Treba kartu sad trazit za ulazak.Nije trebalo cackat Rus medu. Kakav baltik nesanjajte Rusi nikog nece napadat samo dalje od njihovih granica. tu nema nikakve obrane gluposti. Hoce Macron Njemac .Ital Tur saradnju sa Rus dopizdile sankcije dali Rusin sankcije pa odose sami naglavu. Ko imi sa mandarinan. Bila izlozba oruzja Aviona u Saud Arabiji poludili za Rus oruzjem. I najveci amer saveznicihoce Rus oruzje Rusija zaraduje milijarde,svak hoce bolje oruzje. A bas slusam u Moskvi na TV kazu rusi ako hoce Ameri pomocemo im u usavrsavanju novi tehnologija.Govore nije ok bjezat im izmedu dvadeset i trideset god. Sad ce neki kmecat i davat minuse. Pa nije se dzaba govorilo. Svi su oni kukoljica a Rusija kabcanica.Jer nanjoj sunce izlazi i zalazi.

TE
TEUTA
18:41 02.12.2019.

Odavno je trebalo stvoriti drzavu Kurdistan. A o prijateljstvu Turske i Rusije svi znamo. Treba Tursku izbaciti iz NATO pakta. Neka bude potpuno u rukama Rusije. Vaznije je savez NATO i Rusije.

XA
xaron
20:25 02.12.2019.

Osrednji nogometaš Erdo ( to je jedino šta je radio u żivotu) je opet izdriblovao cijelu ekipu visoko obrazovanih NATO dužnosnika ( što govori i o njihovim stvarnim sposobnostima). Pokazao im je da mnogo više zna o geopolitičkom značaju Turake nego oni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije