Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijete Erdoganu

'Turska će platiti visoku cijenu što je napala ISIL'

ISIL
Foto: Reuters
1/3
26.07.2015.
u 10:50

Ankara je paralelno povela akcije protiv tzv. Islamske države i Kurdistanske radničke partije PKK

Turska je objavila rat Islamskoj državi i stoga će platiti visoku cijenu, poručili su jučer džihadisti predsjedniku Erdoganu, nakon što je turska vojska od četvrtka navečer počela bombardirati područje tzv. Islamske države.

Propovjednici u džamijama na cijelom teritoriju koji kontrolira ISIL huškaju svoje pristaše na Tursku koja, prema njihovim riječima, više ne brani i ne predstavlja islam, već se s križarima udružila u borbu protiv Islamske države te “bombardira i ubija nedužne muslimane i vodi rat i ubija prave islamske vojnike koji ratuju na Alahovu putu”.

Glasnogovornik ISIL-a Abu Mohamed Al-Adnani zaprijetio je Turskoj kazavši kako ona nije više država koja brani islam, već ga napada i zbog toga će platiti visoku cijenu.

U isto vrijeme, zločinačka Islamska država objavila je kako je u bombardiranju turskih snaga na njihove položaje u Siriji ubijeno 14 boraca.

U međuvremenu turski zrakoplovi nastavili su bombardirati položaje ISIL-a, ali i Kurda. Turski vojni zrakoplovi napali su skloništa i skladišta oružja gerilskim jedinicama Kurdistanske radničke partije (PKK). Zračni su napadi izvedeni na sedam mjesta, uključujući i planinu Kandil, gdje PKK ima svoje vojno sjedište, kao i na regiju Dohuk u iračkom Kurdistanu, gdje se nalaze veliki kampovi za obuku snaga PKK. Isto tako, u Siriji su bombardirali položaj i kampove za obuku ISIL-a kod gradića Sarmada koji se nalazi na sirijsko-turskoj granici.

U strahu od izbijanja velikih sukoba između Kurda i Turaka zbog napada na položaje PKK, turski premijer Ahmed Davutoglu razgovarao je sa šefom kurdske autonomne regije u sjevernom Iraku Masudom Barzanijem i objasnio razloge napada na PKK. Prema njegovim riječima, Barzani se složio da Turska ima pravo poduzeti mjere protiv PKK i izrazio “solidarnost” s turskom stranom.

I dok Turskoj pristižu prijetnje od PKK i ISIL-a, turski list „Hurriyet“ otkriva detalje sporazuma između SAD-a i Turske koji Amerikancima omogućuje korištenje zrakoplovne baze Incirlik u južnoj Turskoj u napadu na ISIL, a zauzvrat će Turska dobiti od SAD-a dozvolu za stvaranje tampon-zone u dubinu od 50 kilometara u sirijski teritorij, gdje bi ujedno bila i zabranjena zona letova, što bi Turskoj omogućilo, uz borbu protiv Kurda i ISIL-a, rušenje svakog zrakoplova sirijskog režima koji bi nadlijetao to područje. Ankara je objavila da je u racijama na svom teritoriju uhitila 600 terorista, pripadnika ISIL-a i PKK-a.

>>Veliki turski obračun s 
ISIL-om, ali i Kurdima

>>Erdoganova kći liječi ISIL-ovce, a sin im pomaže da prodaju ukradenu naftu

Komentara 32

MR
mrkoje
11:58 26.07.2015.

zapravo u bliskom istoku postoji samo jedan terorizam-onaj zapadni, kontroliraju kada ce ko koga napasti, svokog od njih naoruzavaju, a kada zele da se pomire zapad im bombardira mir

NE
neznamja
11:02 26.07.2015.

to je samo predstava za zapad da bi prijatelj isila mogao po Kurdima

TO
tobija
11:31 26.07.2015.

konačni cilj je asad, na ovo bi rusija i iran morali reagirati ako rusija nije kupljena ukrajinom, a iran skidanjem sankcija. uglavnom, gudbaj sirija, irak je odavno gotov, demokracija napreduje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije