Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

Türk: Arbitražni sporazum bolji je od sporazuma Drnovšek-Račan

Danilo Turk
AFP
27.05.2010.
u 15:12

Za razliku od Drnovšek-Račanova sporazuma arbitražni sporazum ništa ne govori o granici Hrvatske s Italijom.

Za Sloveniju je arbitražni sporazum o granici s Hrvatskom povoljniji od Drnovšek-Račanova sporazuma, kazao je danas (četvrtak) slovenski predsjednik Danilo Türk u razgovoru s novinarima i odbacio teze slovenskih protivnika arbitražnog sporazuma koji traže da se Slovenija s Hrvatskom dogovori o vraćanju na Drnovšek-Račanov sporazum.

Za razliku od Drnovšek-Račanova sporazuma, arbitražni sporazum ništa ne govori o granici Hrvatske s Italijom, kazao je Türk dodavši da arbitražni sporazum na kopnenom dijelu granice ne traži nikakva kompromisna rješenja jer se za čitavu crtu granice određuje stanje kakvo je bilo 25. lipnja 1991. godine. Slovenski predsjednik očekuje da će na referendumu 6. lipnja slovenski birači arbitražni sporazum potvrditi, ali dodaje da bi međunarodne sporazume trebalo isključiti iz sklopa pitanja za koja je predviđeno referendumsko odlučivanje.

Slovenski mediji podsjećaju da su Drnovšek-Račanovim sporazumom postigli dogovor o zamjeni prijepornih teritorija na kopnu pa je tako granica bila određena na Dragonji i Muri, a na Svetoj Geri/Trdinovu vrhu popola. Granicom na Dragonji Hrvatskoj su pripali zaseoci Mlini-Škrile, Škudelin i Bužin, a kada bi se uvažavao samo kriterij katastarskih granica općina, ti bi zaseoci na lijevoj obali Dragonje pripali Sloveniji dok bi lijeva obala Mure kod Hotize pripala Hrvatskoj.

Na moru je Drnovšek-Račanovim sporazum Slovenija dobila oko 80 posto Piranskog zaljeva, suveren pristup otvorenom moru preko tzv. dimnjaka koji je dobio status međunarodnih voda Jadrana. Granica na moru počela je na sredini izljeva Dragonje u Piranski zaljev, a Hrvatska je u trokutu teritorijalnih voda između "dimnjaka" i Osimske granice imala morsku granicu s Italijom.

Komentara 11

OB
-obrisani-
16:18 27.05.2010.

27.05.2010. u 15:29h mikrogrizzly je napisao/la: ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Povijest hrvatske gluposti !! Paro je sramota za struku ,a još je nagrađen za tu glupost.A glede savjetničkog mjesta kod Josipovića,valjda mu je kordinator u suradnji sa zloglasnim Foreign Office-om.

ST
standup
19:30 27.05.2010.

PredReferendumska-Slo-Hipnoza,...Slovenci sami-sebe tribaju ubjediti-hipnotizirati , da tribaju dobiti od Hrvatske..., ono cá Nikada nisu Imali...(slicno , kada Hipnotizirani grize Limun, i govori kako je slatka ova Jabuka..)!!??

DU
Deleted user
15:29 27.05.2010.

Tűrk se \"dohvatio\" valjda najviše glupog rješenja u D-R, a za koji je zaslužan danas savjetnik Josipovića, koji se odaziva na ime i prezime Joško Paro. Naime, zbog famoznog kontinuiteta Osima/Rima i ugovornih obveza koje je potpisala Italija i SFRJ, RH je via Joško Paro ostavljen jedan totalno bezvezan trokut (eksklava, kako reče ak. Rudolf) TERITORIJALNOG mora kako bi zadržala granicu s Italijom u zoni relevantnoj za Osim (ima RH granicu s Italijom u Srednjem Jadranu gdje se izravno dodiruju terit. vode arhipelaga Palagruža i ITA arhipelaga Pianosa jer su otoci međusobno udaljeni samo 21 nm). Glupost neviđena je što je dimnjak pretvoren u međunarodno more, a trokutić u teritorijalno more (iako TERITORIJA nema i sam koncept teritorijalnog mora je nerazdvojno vezan uz obalu = ratio teritoriii odnosno more je samo produžetak suverenih prava koje neka država uživa na obali tog mora, a toga tamo nije bilo u tom rješenju koje je po svojoj bedastoći bilo i prvijenac u svijetu prava mora). Kad su Joška Para konfrontirali s tim nacrtom sporazuma u rujnu 2001. kad su svi ostali šefovi stranaka bili protiv rekavši mu u lice da je protiv Ustava, Paro je izjavio cool da je to nacrt i da kao takav ne može biti protuustavan. Tip je kasnije nagrađen pozicijom veleposlanika u Vel. Britaniji i sada je savjetnik predsjednika Josipovića za vanjsku politiku. Znalac, nema što!? I da se vratim na D-R - nema u njemu nikakvih detalja osim granice u Istri, odnosno sudbine 4 sela u slivu Dragonje/Odorika i razgraničenja na moru. Ovo gore je krivo preneseno iz slov. tiska jer razgraničenje na Geri i oko Mure nije uopće dio D-R nego se temelji na radu strukovnih komisija za granicu pod vodstvom Šturma i Kačića do 2001. kad je pok. Račan najurio bez riječi razgovora dr Hrvoja Kačića s pozicije šefa hrv. dijela mješovite komisije za razgraničavanje i stao se dogovarati na svoju ruku, via Paro, mimo prava i u solo akciji, bez podrške opozicije, pa mu opozicija podigla ručnu ujesen (što nalikuje na poziciju Pahora sada). Znači, nemojte prenositi gomilu bedastoća koje se pojavljuju posljednjih tjedana u slov. tisku i medijima gdje je sve zahajcano oko južne meje. D-R naprosto nema elemenata i ne govori se o razgraničavanju država sjeverno od Dragonje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije