Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Viši PDV

Turizmu prijeti gubitak 12 milijardi kuna investicija u tri godine

davor brenko
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
08.11.2016.
u 06:00

Analiza dr. Sanje Čižmar: Povećanje PDV-a vraća ugostiteljstvo u 2012. Mnogi poduzetnici neće moći vraćati kredite i prijeti im zatvaranje

Partneri su zbunjeni, zabrinuti, boje se da će se dizanje PDV-a preliti u dizanje cijena. Od nas očekuju odgovore koje ni mi nemamo. Umjesto da se bavimo pripremom za sezonu 2017., mi razgovaramo o dizanju PDV-a u sezoni za koju su ugovori već potpisani – kazao je jučer u Londonu na burzi turizma World Travel Market potpredsjednik uprave Valamara Davor Brenko.

Drže neozbiljnim u studenome najaviti nešto što bi se trebalo odnositi već na iduću godinu. Koliko bi povišenje PDV-a za ugostiteljstvo godišnje uzelo Valamaru, Brenko nema podataka, ali kaže da se radi o milijunima kuna. Analiza dr. Sanje Čižmar iz konzultantske kuće HDC kaže da s višim PDV-om slijedi pad investicija u turizmu od 12 milijardi kuna u tri godine, a prijeti i gubitak 10.000 radnih mjesta. “Prije uvođenja međustope PDV-a investicije u turizmu iznosile su oko dvije milijarde kuna godišnje bez tendencije rasta.

Ove godine dosegnut će 4,3 milijarde kuna, a već 2019. mogle bi dosegnuti 7 milijardi kuna. Povećanje PDV-a vraća ugostiteljstvo u 2012. Mnogi poduzetnici neće moći vraćati kredite i prijeti im zatvaranje – zaključuje dr. Čižmar.     

>> Primorsko-goranski ugostitelji najavili dvosatno prosvjedno zatvaranje lokala

>> Skok PDV-a za turizam na 25% uništit će 10.000 radnih mjesta

Komentara 5

DO
doktorica
08:09 08.11.2016.

što se tiče poticaja iz EU za turizam-pitanje je zašto taj poticaj nisu mogli dobiti mali iznamljivači nego samo obiteljske kuće, a oni koji uopće ne žive u Hrvatskoj a imaju prijavljeno prebivalište i u Hrvatskoj i u Njemačkoj iako ne žive u Hrvatskoj su dobili poticaj i za stolariju i za bazene isl.Oni ionako imaju veće plaće i mirovine pa im treba još dati i poticaj za njihove kuće u Hrvatskoj?!A naši koji žive u Hrvatskoj i nemaju 2 prebivališta ne mogu dobiti poticaj da uredesvoje trošne objekte na moru,nego sami sa malim mirovinama i plaćama!

Avatar abakus
abakus
12:53 08.11.2016.

Nemojte me nasmijavati... pa kojoj logici bi bakice sa svojim bijednim mirovinama morale plaćati puni iznos pdv-a na više-manje sve što moraju kupiti, a bogataši koji ljetuju na Jadranu bi imali povlašteni pdv...? Glupost. Jadran je jedno od rijetkih još uvijek sigurnih mjesta za odmor, prelijep je, kao i cijela naša zemlja, praktički je u srcu Europe i jagma je tek počela. Imamo pravo to naplatiti punom cijenom i punim iznosom poreza.

Avatar zajutrak
zajutrak
08:37 08.11.2016.

Mali ne trkeljaj svašta, ugstitelji i oni koji se bave turizmom najbogatiji su i najviše varaju državu . Ne daj se Mariću !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije