Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na vaterpoliste

Turistički djelatnici Splita: Naravno da su gosti iz Srbije dobrodošli

Riva Split
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
12.02.2019.
u 16:02

Broj srpskih gostiju stalno raste, lani je Hrvatsku posjetilo 170.000 i 12 posto više nego godinu ranije.

Split u kojem je cijela Riva - uz časni izuzetak prvo jedne ženske, a onda i muške osobe - bila tek promatrač juriša šačice divljaka na srpske sportaše, lani je ugostio oko četiri tisuće turista iz Srbije. I to ugostio u pravom smislu te riječi.

Nije bilo nacionalističkih incidenata, a gosti iz susjedne Srbije bili su lani, za potvrdu da se u Splitu lijepo osjećaju i dobro provode, 20 posto brojniji nego godinu ranije. Štoviše, Split je za turiste iz Srbije bio najpopularnije odredište od svih ljetovališta na području Splitsko-dalmatinske županije. U tome se, vjeruju turistički radnici, ništa neće promijeniti ni nakon napada na Zvezdine vaterpoliste.

- Ovo, naravno, nije niti lijepo niti dobar marketing za turizam, ali to je izolirani slučaj, incident. U našoj Županiji od turizma žive deseci tisuća ljudi, samo u privatnom smještaju je 180.000 turističkih ležajeva. Imamo odlične domaćine koji svake godine otvore svoja vrata turistima sa svih strana svijeta, pa, naravno, među njima i gostima iz Srbije. 

Normalno je da se uvijek nađe i neki gost koji nije zadovoljan onime što je doživio na odmoru, ali nije bilo incidenta, nisam čuo da je itko doživio ovako nešto. Kod nas su svi gosti dobrodošli, a to se, naravno, odnosi i na turiste iz Srbije - kaže Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, koji dodaje da predstavnici turističkih zajednica iz mnogih dalmatinskih mjesta već godinama redovito odlaze za sajam turizma u Beograd.

Inače, turistička mjesta na područje te županije lani je za odmor izabralo više od 19.000 turista iz Srbije, a došlo ih je 15 posto više nego tijekom sezone 2017. Noćenja su ostvarili 124.509, što je također 15 posto bolji rezultat nego tijekom 2017. Brojke raste i na razini cijele Hrvatske. 

Turistički domaćini od juga do sjevera naše obale, te na kontinentu, tijekom prošle godine ugostili su 170.000 turista iz Srbije i 12 posto više nego godinu dana prije, dok je s 1,1 milijun noćenja srpskih turista rezultat iz 2017. nadmašen za 14 posto. Većina srpskih gostiju bila je, pri tom, u bliskom kontaktu s domaćinima na jadranskoj obali. 

U privatnom smještaju ostvarili su, naime, najviše, 332.000 noćenja. U hotelima je, pak, registrirano oko 217.000 noćenja srpskih turista, a ostatak u nekomercijalnom smještaju.

Najviše gostiju s putovnicom Republike Srbije izabralo je, pri tom, tradicionalno Istru. Tijekom lanjske sezone tamo ih se odmaralo oko 37.000, a Istra je bila i prva hrvatska regija u koju su se srpski turisti nakon rata počeli vraćati u većim brojkama. Kvarner je, pak, lani izabralo 27.000 srpskih turista, dok ih je na krajnjem jugu, na području Dubrovačko-neretvanske županije, bilo oko 13.000. 

Zanimljivo je, inače, da je tijekom 2018. najviše srpskih turista, uz Istru, ugostio Zagreb, gdje ih je registrirano čak 34.000. Slijede Rovinj, koji iz vremena bivše države spada u najpopularnije destinacije za srpske goste, s 11.000 posjetitelja iz Srbije, te Opatija sa 7.000 i Pula sa 6.000 dolazaka iz Srbije.

Vandali išarali školu uvredljivim natpisima

Ključne riječi

Komentara 75

Avatar Inati_se_slavonijo
Inati_se_slavonijo
16:51 12.02.2019.

Ovi splitski ugostitelji bi rođene mater i oca prodali za šaku kuna,u ovom slučaju dinara.

KO
koraknaprijed
17:38 12.02.2019.

Htjeli su se slikati na rivi sa srpskim obiljzjem i hvaliti se kako su pokorili spitsku rivu, dobili su suvenir kojeg nece brzo zabpraviti.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
16:46 12.02.2019.

Evo već treći dan ista tema. Jedino danas još nitko nije ustvrdio da se ovo u Beogradu nikako ne bi dogoditi moglo. Naravno da ne može jer tamo bi imali trojicu mrtvih a ne preplašenih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije