Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemaju koristi

Turisti s kruzera u gradu ne ostave gotovo ni lipe

18.03.2015., Batina - Prvi rijecni kruzer stigao je na novo pristaniste za putnicke brodove koje je i samim time otvoreno.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
25.03.2015.
u 15:25

Lani ih je bilo 31.000, ali čim pristanu, čekaju ih autobusi i voze dalje, ogorčen je ugostitelj P. Josić

Vukovar je u proteklih desetak godina postao rekorder među gradovima u kontinentalnoj Hrvatskoj po broju pristajanja riječnih kruzera s turistima iz cijeloga svijeta. Prema službenim podacima, lani ih je pristalo 235, a na njima je bilo više od 31 tisuću ljudi. Kalendar pristajanja za ovu godinu još nije gotov, tako da se točan broj ne zna, ali očekuje se da će kruzera biti kao lani.

Dolar ili dva za sladoled

No, najmanje koristi od pristajanja kruzera s turistima, unatoč impresivnim brojkama, imaju Vukovar i njegovi ugostitelji, prodavači suvenira, muzej...

– Riječni turizam zapravo je veliki poraz Vukovara. Nemoguće je da od tolikog broja kruzera i turista koji dolaze s njima sam grad gotovo nema nikakve koristi. Oni ovdje dođu, ali odmah ih čekaju spremni autobusi i voze dalje. Na kraju ih opet samo vrate, nakon čega ubrzo isplove dalje. U gradu ti turisti ne ostave ništa novca – smatra vukovarski ugostitelj Pavao Josić, vlasnik obiteljskog hotela Vila Vanda.

I zaista, većina tih turista gotovo da ne vidi ništa od gradskih znamenitosti, ne posjete muzej, ne doznaju više o nalazištu Vučedol... Kako na brodovima imaju sve, ni ne potroše ništa, tako da su poznate priče iz gradskih mjenjačnica u koje su dolazili promijeniti dolar ili dva da kupe sladoled.

– Obični građani, udruge i mali ugostitelji pokrenuli su ratni turizam u Vukovaru koji nam je potom država jednostavno otela. A u ovu vrstu vukovarskog turizma nama se ne dopušta ulazak – ističe Josić.

Ključne su agencije

Ravnateljica vukovarske Turističke zajednice Jasna Babić kaže da turistički djelatnici iz godine u godinu više rade na poboljšanju situacije, ali i kako su u cijeloj priči zapravo ključne agencije na tržištu koje svoje aranžmane prodaju turistima.

– Njihovo putovanje određeno je programom agencije. Bilo bi dobro kada bi im se reklo da mogu, ako žele, ostati u Vukovaru, gdje bi imali osigurane razne sadržaje – smatra Jasna Babić.

>> Turistički kruzer na Savi plijenio pozornost Brođana

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
16:08 25.03.2015.

takav je mentalitet naših "turističkih djelatnika", od dalmacije pa sve do vukovara - oni bi valjda da netko silom tjera turiste da kod nih troše novce?

HR
Hrabraja
18:33 25.03.2015.

Bila sam u Vukovaru dok je pristao kruzer. I da su htjeli potrositi miliune nisu imali gdje jer nista ne radi u blizini osim jednog jadnog kafica. Niti jedan stand sa suvenirima nije postavljen uz pristaniste. Najlakse je kukati i cekati drzavnu pomoc. Nazalost slavonija je postala zemlja neradnika.

HR
Hrabraja
18:34 25.03.2015.

Bila sam u Vukovaru dok je pristao kruzer. I da su htjeli potrositi miliune nisu imali gdje jer nista ne radi u blizini osim jednog jadnog kafica. Niti jedan stand sa suvenirima nije postavljen uz pristaniste. Najlakse je kukati i cekati drzavnu pomoc. Nazalost slavonija je postala zemlja neradnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije