Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
atrakcija za goste

Turisti na Brijunima prvi put uživali u berbi maslina

branje maslina na brijunima (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
09.10.2010.
u 14:22

- Prvi puta u životu berem masline o kojima znam tek toliko da je ulje tog ploda jako zdravo, kazala je jedna od gostiju.

Danas je na Brijunima počela berba maslina što i ne bi bilo neobično, da berba nije organizirana za turiste. Prvi puta u novijoj povijesti otoka masline su brali gosti, njih tridesetak.

Javna ustanova Brijuni pobrinula se da berba bude događaj za pamćenje, pa se prema maslinicima krenulo u pratnji malih Istrana odjevenih u stare istarske nošnje, uz glazbu miha i roženice. Turistima je za branje ponuđeno 10-ak stabala starih 10-ak godina koje su godinama sadili umirovljenici, bivši radnici Brijuna.

Uz turiste,  berbi su se najviše radova djeca. Elisabeth Lauterbock iz Austrije bila je na odmoru na otoku i oduševila se neobičnim programom.

- Prvi puta u životu berem masline o kojima znam tek toliko da je ulje tog ploda jako zdravo, kazala je.

Prvi puta je masline brala i Ksenija Iljaž, gošća iz Beograda.

- Jako sam uzbuđena, takve sam berbe gledala samo na televiziji.

Nakon berbe koja je trajala dva sata, masline su prebačene brodom do uljare a navečer će sve berače čekati poklon, bočica od 2 decilitra brijunskog maslinovog ulja. Na Brijunima je oko 400 stabala maslina, a oko sto stabala je uništio prošlogodišnji mraz. Brijunske masline, od kojih se ulje čuva samo za posebne goste, dat će dobre rezultate, kažu na otoku. Kao primjer navode i jednu od najstarijih maslina na Mediteranu, brijunska je stara oko 1700 godina, a dala je 98 kilograma ploda i 14 litara ulja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije