Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURCI:

'To je kao da Srbija ide spašavati Kosovo koje se odcjepljuje'

isil
Foto: Reuters/PIXSELL
08.10.2014.
u 20:00


Erdogan je prvi put kazao da su za Tursku Kurdistan i Islamska država jednaka opasnost

Do sada najjači zračni udari američkih i koalicijskih snaga nanijeli su danas ujutro goleme gubitke teroristima Islamske države te su oni bili prisiljeni povući se iz dijelova Kobanea koje su osvojili. Kurdski novinar i aktivist Mustafa Ebdi iz Kobanea je kazao da su nakon povlačenja militanti za sobom ostavili desetke mrtvih boraca po ulicama tog grada.

Puno leševa džihadista

– Ulice Kobanea pune su leševa militanata te njihovih uništenih tenkova i transportera. Situacija je i dalje teška jer militanti još uvijek napadaju sa svih strana i ne odustaju od okupacije. U gradu još uvijek ima na stotine obitelji te starih i nemoćnih koji su u okruženju i ne mogu napustiti grad u kojem više nema ni hrane ni vode – rekao je Ebdi, istaknuvši kako grad brane svi koji mogu držati oružje, uključujući i žene i djecu.

Iako je u utorak turski predsjednik Erdogan, pred kurdskim izbjeglicama na granici, kazao da Turska neće dopustiti pad Kobanea u ruke islamista te da je spreman vojno intervenirati, teško je vjerovati da će do toga doći. Naime, Erdogan je Kurdima postavio nemoguće uvjete u zamjenu za vojnu intervenciju. U utorak je Erdogan prvi put javno kazao da su za Tursku Kurdi i ISIL jednaki. Član turske islamističke stranke Pravda i razvitak te bliski Erdoganov suradnik Mohamed Zahid Gull ne vjeruje da će Turska samostalno vojno intervenirati u Siriji.

– Turska može vojno intervenirati u Siriji pod jednim uvjetom: da ne bude sama i da se donese rezolucija UN-a. Erdogan je Kurdima postavio uvjete u kojima od njih traži da odmah prekinu svu suradnju sa sirijskim režimom te jamče da će odustati od bilo koje federacije ili konfederacije pa čak i od lokalne samouprave, koju su već imali u Assadovu režimu, jer bi to ugrozilo nacionalni interes Turske te da Kurdistanska radnička partija jamči da neće voditi vojne operacije na teritoriju Turske – rekao je Gull.

Mrtvi u Istanbulu, Ankari...

Gull je usporedio situaciju Kobanea s Kosovom.

– Zamislite da Srbija intervenira kako bi spasila Kosovo koje je poslije proglasilo neovisnost te se odcijepilo od nje. To zvuči nemoguće! – istaknuo je Gull napominjući da za Kobane više nema spasa te da je vojnički on već pao.

U međuvremenu, u prosvjedima diljem Turske – najžešće je bilo u Istanbulu, Ankari i Diyarbakiru – kojima Kurdi traže od vlade da učini više za zaštitu Kobanea, ubijeno je najmanje 14 osoba, a desetak ih je ranjeno. Prosvjedi protiv Islamske države, koje su organizirali Kurdi u nekoliko njemačkih gradova, završili su s više ozlijeđenih u sukobima s radikalnim islamistima u Hamburgu i Celleu.

>> Bjegunka iz ISIL-a: Ispred mene su muškarcu odrezali glavu

Ključne riječi

Komentara 101

GI
giglibigli
20:57 08.10.2014.

sve je to istina što kažu turci ali baš se pitam koji će to europljani biti dovoljno hrabri da idu u tursku na ljetovanje iduće godine.alžir,turska, egipat,sirija za europljane sve je to isto, narod koji sječe glave turistima i države koje treba izbjegavati ubuduće

Avatar abakus
abakus
20:12 08.10.2014.

To je otprilike kao da čovjek osobu, inače svoga dužniku oko kojeg se nateže oko duga, ugleda negdje u mraku kako leži na cesti dok ga trojica mlate s očevidnom namjerom da ga ubiju i umjesto da mu priskoči u pomoć uvjetuje mu tu pomoć vraćanjem duga. To nije ljudska reakcija. Život je važniji od svega drugoga. Turci su Kurdima, bez obzira na probleme koje imaju s njima, u ovoj situaciji trebali čisto ljudski priskočiti u pomoć. A ne ovako ružno kalkulirati i uvjetovati pomoć ljudima koji su u neposrednoj i smrtnoj opasnosti.

CA
carpediem
20:15 08.10.2014.

Jedino neovisna drzava Kurdi moze doniti trajni mir na Bliskom Istoku i u tu drzavu treba spojiti i juzniistok turske jer turci gledaju samo istrebiti i napraviti genocid nad Kurdima i to na svaki nacin pokusavaju sprovesti jer turci zelee istrijebiti Kurde iz turske odnosno Kurdistana kao sto su to uradili sa Armencima a taj genocid jos nikad nisu priznali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije