Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto su ga pustili?

Turci oslobodili Bin Ladenova zeta kada je Kerry došao u Ankaru

čokolada
Foto: Arhivska fotografija
1/2
08.03.2013.
u 12:44

Prema turskim medijima, Abu Ghaith je pušten 1. ožujka, na dan kada je državni tajnik SAD-a John Kerry stigao u službeni posjet Turskoj s namjerom da traži njegovo izručenje.

Agenti američke obavještajne službe CIA-e, na granici Jordana i Kuvajta, uhitili su zeta Osame Bin Ladena, Sulejmana Abu Ghaith koji će već danas izaći pred sud u New Yorku.

Naime, Turska obavještajna služba u kvartu Chankaji u hotelu u Ankari uhitila je jednog od najtraženijeg dužnosnika Al-Qaide s američkog popisa terorista, 57-godišnjeg Kuvajćanina Sulejmana Jassema Abu Ghaitha. Glasnogovornik Al-Qaide i zet Osame Bin Ladena na sebe je privukao pozornost nakon što se pojavio na videozapisu nakon napada na WTC 11. rujna 2011.godine zaprijetivši Amerikancima i saveznicima odmazdom zbog invazije u Afganistanu riječima: "Amerikanci trebaju znati da se oluja od zrakoplova neće zaustaviti ... Postoje tisuće mladih islamske nacije koji su željni umrijeti kao što Amerikanci žele živjeti". Nakon te izjave Kuvajtska vlada mu je oduzela državljanstvo.

Turci dobili podatke od CIA-e

Abu Ghaith je uhićen nakon što je Turska obavještajna služba dobila podatke od CIA-e, koja ga je cijelo vrijeme pratila i prisluškivala, kako je iz Irana, gdje je živio od 2001. godine do pada talibana, došao u Tursku. Prilikom uhićenja, Abu Ghaith je rekao turskim istražiteljima da je pobjegao iz Irana i krenuo u Saudijsku Arabiju vidjeti ženu i djecu te tražio politički azil. Kako SAD već duže vrijeme prati kretanje Abu Ghaitha zbog terorističkog djelovanja i informacija koje posjeduju, a koje bi mogle pomoći SAD-u u otkrivanju i sprječavanju terorističkih napada, odmah nakon uhićenja Abu Ghaitha od Turske su zatražili njegovo izručenje.

Iako je riječ o visokom dužnosniku Al-Qaide, koji je u nekoliko zemalja osuđen na smrt ili zatvorsku kaznu zbog terorističkog djelovanja, nakon ispitivanja i 33 dana boravka u pritvoru, turske vlasti pustile su ga na slobodu. Štoviše, zrakoplovom su ga prebacili u Jordan, s obzirom na to da nije posjedovao nikakve dokumente, čime je Turska prekršila sporazum o borbi protiv terorizma. Prema turskim medijima, Abu Ghaith je pušten 1. ožujka, na dan kada je državni tajnik SAD-a John Kerry stigao u službeni posjet Turskoj s namjerom da traži njegovo izručenje.

Strahovali od osvetničkih napada

Turska ga je odbila izručiti SAD-u pod obrazloženjem da prema turskom zakonu ne mogu izručiti strane državljane koji su uhićeni na njihovu teritoriju u koji su ušli ilegalno, a da pritom nisu počinili nikakvo kriminalno ili terorističko djelo, već ih mogu samo deportirati. Turski mediji Abu Ghaithovo puštanje iz turskog zatvora opravdavaju strahovanjem turske službene vlasti od mogućih osvetničkih terorističkih napada koje bi izvela Al-Qaida, s obzirom na to da preko njezinog teritorija u Siriju svaki dan ulazi nekoliko stotina pripadnika Al-Qaide.

Isto tako, Al-Qaida ima i logističku bazu u Turskoj, preko koje prebacuju oružje. CIA je uvjerena da ispitivanjem Abu Ghaitha može doći do važnih informacija o aktivnosti Al-Qaide s obzirom na to da je bio čovjek od povjerenja Osame Bin Ladena, koji je, iako je imao dvije žene, pristao da Abu Ghaith oženi njegovu srednju kćer Fatme, s kojom ima petero djece koja danas žive u Saudijskoj Arabiji.

>>Bin Ladenovom zetu sude u New Yorku: '1994. se borio u BiH'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije