Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO JE POČELO POLUGODIŠTE

Tunelom do škole: U Zagrebu osigurani prilazi za učenike, u SMŽ 16 škola odgodilo nastavu

Dolazak učenika u osnovnu školu Ivana Gundulića predstavlja opasnost zbog nedavnih potresa
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
19.01.2021.
u 11:21

U Zagrebu na nastavu nisu krenuli učenici iz OŠ Retkovec zbog toga što je dio pomoćnog i tehničkog osoblja zaražen koronavirusom

Od ukupno 450 tisuća učenika koji ove školske godine pohađaju i osnovne i srednje škole diljem zemlje s jučerašnjim danom kada je započelo drugo polugodište, nakon više od trideset dana produljenih školskih praznika zbog koronavirusa, u školske klupe, dakle u fizičku nastavu vratilo se ukupno 180.000 učenika.

Riječ je o učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, njih 150.636, i učenicima završnih razreda srednjih škola kojih je 29.000, a koji će nastavu pratiti izravno, dok svi ostali učenici s današnjim danom nastavu prate u online okruženju. Ta bi se slika, barem prema prvim najavama, mogla i trebala promijeniti za najviše dva tjedna kada se očekuje povratak svih učenika u A model nastave.

Ove se školske godine od samog početka inzistiralo na nastavi u školi, ne samo kako bi se učenicima olakšalo učenje i savladavanje gradiva, već i zato što je povratak na jedini ispravni način obrazovanja rutina koja im pomaže da se bolje nose s posljedicama pandemije i potresa.

U Istarskoj svi online

– Iskreno se nadamo i vjerujemo da će se učenici vratiti u klupe za tjedan-dva, u nekim županijama ranije, u nekima kasnije što će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije pri čemu će se posebno voditi računa o povratku učenika u klupe na potresom pogođenim područjima. Škole su u svim zemljama zadnje koje se zatvaraju i prve koje napuštaju mjeru zatvaranja. Možda smo si sada mogli dopustiti luksuz da su u školama svi učenici, no ovaj oprezan pristup postupnog vraćanja u škole je nužan jer bi bilo užasno nezgodno da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u općoj populaciji jer tada bih teško mogao braniti stav o otvorenim školama – poručio je za Večernji list ministar Radovan Fuchs, naglasivši kako se model odlučivanja na lokalnoj razini, koji je preporučila i Svjetska zdravstvena organizacija, pokazao dobrim.

Unatoč ukupnoj brojci učenika koji su u fizičkoj nastavi, slika po županijama je različita – naime učenici Primorsko-goranske i Istarske županije neovisno jesu li učenici razredne nastave ili maturanti, odlukom lokalnih stožera s današnjim su danom svi odreda prešli na online nastavu.

Slika nije jednolična ni u Sisačko-moslavačkoj županiji. Od ukupno 53 i osnovnih i srednjih i glazbenih škola u županiji koja je od potresa pretrpjela najveću štetu 16 osnovnih škola s ukupno 4600 učenika i jedna srednja škola – ona u Glini koja broji 196 učenika – zatražile su potpunu odgodu na dva tjedna. U istoj županiji ukupno 6000 učenika u 16 osnovnih i četiri srednje škole, uključujući tu one najmlađe od prvog do četvrtog razreda i maturante, idu fizički na nastavu.

S jučerašnjim danom s fizičkom nastavom za maturante i online nastavom za ostale srednjoškolce započele su Srednja škola Novska, Tehnička škola Kutina, Srednja škola Tina Ujevića i Strukovna škola Sisak.U Zagrebu pak gdje se također učenici i profesori suočeni s gotovo svakodnevnim podrhtavanjima tla gdje još od ožujka nije siguran ni put do škole, naročito u centru grada, ali i pandemijom, u školske učionice pristiglo je 30.000 osnovnoškolaca i devet tisuća maturanata.

Upravo učenici u centru grada do svojih su škola hodali ispod željeznih konstrukcija nalik tunelima, posebno izgrađenima samo za njihovu sigurnost. Postavljeni su u dijelu Gundulićeve i Varšavske, ulicama kojima moraju prolaziti kako bi došli do OŠ Ivana Gundulića u Gundulićevoj ulici, OŠ J. J. Strossmayera u Varšavskoj ulici te OŠ Izidora Kršnjavoga, u istoimenoj ulici.

Sigurnost djece sada je nešto bolja.

U Brezovici traže novu školu

– Od 186 učenika na nastavu ih je došlo 178, što je zapravo dobra situacija, s obzirom na to da je taj broj učenika koji nedostaju i u normalnim okolnostima uobičajen – kaže ravnatelj škole OŠ Ivana Gundulića Zoran Čorkalo, koji naglašava da je zadovoljan sigurnošću djece, kako u školi tako i na putu do nje.

Djecu su na nastavu pustili i roditelji iz OŠ Fran Krsto Frankopan, no tek nakon što su angažirali privatnog statičara koji ih je uvjerio da je objekt zaista siguran za djecu, a u svim je školama dan započeo, priopćili su u Gradskom uredu za obrazovanje, vježbom evakuacije u slučaju potresa.

U Zagrebu je 13 osnovnih i srednjih škola, koje su zbog radova na obnovi nakon “zagrebačkog” potresa i dalje zatvorene, a ti učenici idu u druge škole. Jučer u Zagrebu na nastavu nisu krenuli učenici iz OŠ Retkovec i to, kako nam kažu u Gradskom uredu za obrazovanje, zbog toga što je dio pomoćnog i tehničkog osoblja zaražen koronavirusom.

U “gostima”, točnije u zgradi mjesne samouprave nastavu pohađaju mališani iz Područne škole Donji Dragonožec u zagrebačkoj Brezovici, s obzirom na to da je zgrada škole u potresu prije nekoliko tjedana dobila žutu naljepnicu pa su tamošnji roditelji pokrenuli peticiju kojom traže da se izgradi nova, jer u suprotnom neće puštati djecu na nastavu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije