Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krvnik iz srebrenice

Tukao je zarobljene, a od katoličke crkve napravio diskoteku

berak (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/3
09.09.2011.
u 12:00

U ratu se pretvorio u pravu zvijer! Odgovoran je za mnoga zvjerstva. Bez njega se u Berku ništa nije moglo, svjedoče mještani

Milorada Momića, Srbina iz Berka koji je 90-ih godina kao pripadnik zloglasnih Škorpiona ubijao u Srebrenici, po zlu pamte u njegovu rodnom selu kod Vukovara u kojem je u jesen 1991. ubijeno 46 mještana, a još ih je 11 nestalo. Momić je na temelju Interpolove tjeralice uhićen u Francuskoj i izručen Hrvatskoj, a o njegovoj ulozi tijekom ratnih godina dovoljno govori da su protiv njega optužnice podignute i u Srbiji i u Hrvatskoj.

Batinao ih je do nesvijesti

Berak je, pričaju mještani, do rata imao oko tisuću stanovnika, od kojih je bilo 600-tinjak Hrvata.

– Momića se sjećam od prije rata jer je odrastao u ulici gdje smo živjeli. U ratu se pretvorio u zvijer i odgovoran je za sva zvjerstva koja su se dogodila u Berku 1991. Bez njega se ništa nije moglo i pitao se za sve – kaže Mara Mitrović iz Berka čiji je sin Marin ubijen.

Sjeća kako su 3. rujna, dan poslije pada obrane sela, u njezinu obiteljsku kuću došli Momić i Veselin Šljivančanin i tukli sina Marina.

– Odveli su ga u dvorišne prostorije i tamo tukli. Nisam gledala, ali se jasno čulo kako ga tuku. Kada su došli, vidjela sam svojim očima kako su ga udarili kundakom puške u želudac – prisjeća se M. Mitrović.

Sve vrijeme, dok nisu pušteni da odu u BiH, odakle su otišli u Hrvatsku, preostali Hrvati u Berku bili su zatvoreni i mučeni, opljačkana im je imovina, a ubojstva su bila uobičajena.

O kakvom se čovjeku radi govori i podatak da je u katoličkoj crkvi u okupiranom Berku otvorio diskoteku, a sakristiju je preuredio u toalet.

Iz imućne obitelji

Milorada Momića iz ratnih dana vrlo dobro se sjeća i Vitomir Garvanović koji je prilikom pada ranjen i kao takav prebačen u štab JNA u susjedno selo Orolik.

– Tamo sam vidio Momića koji je bio naoružan mitraljezom. Držali su nas 14 vani i gledao sam kako je Momić, s još nekima, tukao Stanka Penavića koji je od batina pao u nesvijest – prisjeća se Garvanović.

Za Momića kaže da je oduvijek bio mangup, imao sve što poželi jer su mu roditelji bili imućni, pa je tako prvi u selu imao motor i automobil, a volio se i potući.

– Iznimno mi je drago što se konačno i slučaj Berak počinje rješavati. Želja mi je kao stradalnika Domovinskog rata, kojemu su ubijeni otac, djed i stric, i kao načelnika općine da krivci za zločine u Berku odgovaraju. Siguran sam i da Momić ima saznanja gdje se nalaze ostaci pokopanih tijela kao i da zna još mnogo toga o događanjima u našem selu – rekao je Gabrijel Kujundžić, načelnik Općine Tompojevci.

Komentara 69

OB
-obrisani-
13:03 09.09.2011.

Bit će protuzakonito aboliran, kao i svi drugi srpski zločinci

VR
vrisak
13:08 09.09.2011.

Rubirosa stvarno si smece kao i ovaj tvoj razbojnik koji ce dobiti kaznu kakvu takvu...

Avatar Rubirosa
Rubirosa
13:02 09.09.2011.

Fini Katolici... :D bezgresni.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije