Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ LINIĆ

Tuđman: Zastupnici u nadzoru mogu provjeriti brojeve koje žele

Miroslav Tuđman
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
10.07.2014.
u 17:34

Predsjednik Odbora Miroslav Tuđman ogorčen je činjenicom da su SDP-ovi zastupnici u javnost izišli s imenima osoba čiji su brojevi provjeravani

Zabilješka SDP-ova Igora Rađenovića da su u "sklopu nadzora OTC-a osim provjere telefonskog broja Slavka Linića, pojedini članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost tijekom nadzora tražili i provjeru još nekoliko telefonskih brojeva" otvorila je niz pitanja o potencijalnom prekoračenju ovlasti saborskih zastupnika.

Iako ni Rađenović ni drugi članovi odbora nisu htjeli precizirati što ovo izdvojeno mišljenje točno znači jer je riječ o službenoj tajni, neslužbeno se doznaje da su tijekom nadzora u slučaju Linić HDZ-ovi članovi Odbora Miroslav Tuđman i Tomislav Čuljak tražili da se provjere i njihovi brojevi, ali i broj glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Predsjednik Odbora Miroslav Tuđman ogorčen je činjenicom da su SDP-ovi zastupnici u javnost izišli s imenima osoba čiji su brojevi provjeravani.

– Zakon je takav kakav jest, saborski zastupnici zaštićeni su poput ličkih medvjeda pa mogu govoriti što žele s jedne strane, a s druge strane ne trebaju proći provjeru, mogu imati pristupa klasificiranim podacima. I s treće strane, u dosadašnjim nadzorima nikada nije bilo rečeno da se ne mogu postavljati određena pitanja ili tražiti određeni podaci u sklopu ovlasti koje Odbor ima – rekao je Tuđman te potvrdio da zastupnici u nadzoru mogu provjeriti brojeve koje žele. To samo vidi kao potvrdu HDZ-ova stava da je procedura manjkava, da sustav nadzora nije dovoljno razrađen i da nisu precizirane ovlasti Odbora.

Njegov stranački kolega Gordan Jandroković kazao je kako ne zna koje su brojeve tražili pojedini članovi Odbora, no ne smatra spornim to što je zatražen bilo koji broj, nego činjenicu da su brojevi procurili u javnost. Upozorava da su i SDP-ovi zastupnici dali niz brojeva na provjeru. Igor Rađenović, koji je tražio službenu zabilješku svojih sumnji, nije želio nagađati je li tijekom nadzora prekršen zakon.

– Nisam ovlašten da to tumačim, u najmanju ruku je nelogično i neprofesionalno, a je li nezakonito, to će tumačiti netko drugi – kazao je Rađenović te dodao da u trenutku kada su brojevi traženi nije znao komu pripadaju.

– Neki od tih brojeva nalaze se u našim telefonskim imenicima, pa smo jednostavno zaključili da je to – to – tvrdi Rađenović, a njegov kolega Igor Dragovan  rekao je da ne zna je li netko od članova Odbora zatražio provjeru brojeva koji nemaju veze s Linićem.

– Moram reći da sam iznenađen, jer mi ne pada na pamet služiti se takvim marifetlucima da bih nešto saznao – kritizirao je Dragovan koji nije znao reći postoji li tijelo koje može provjeriti je li nadzor obavljen u skladu sa zakonom i je li Odbor prekršio ovlasti.

– Zastupnik je imao pravo na određeni uvid, a zakon je prekršen onog trenutka kada informacija postane javna stvar, i zato ja kažem da ne mogu potvrđivati. Stvari su klasificirane vrlo tajno, prema tome, ja to ne mogu reći – zaključio je Dragovan.

Komentara 8

ST
StrankaDemokratskihPromjena
18:08 10.07.2014.

žandarska, udbaška država ......... nije čudo što čestiti ljudi napuštaju domovinu

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
18:16 10.07.2014.

U ovoj državi nitko nikom ne vjeruje, a to je sve zbog toga što se u stvari u Hrvatskoj ništa nije promjenilo! Niti je došao kapitalizam, niti su promjenjene strukture vlasti iliti politička elita! Jednostavno kao da smo se jednog jutra probudili u Hrvatskoj, a ne u Jugoslaviji! No mnogo je krvi palo da bi ovako ostalo!!!!

LE
lebar
21:18 10.07.2014.

komunisticki sinovi u obrani hrvatske obuceni u hdz i sdp vladajuce slojeve prosipaju pamet,dok visoko obrazovani i oni manje bjeze iz te zabiti po imenu hrvatska...ne vidim razloga da ih ne posaljem u 3pm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije