Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK istražuje Bandićevu kampanju

Tuđman: Policija bez kontrole prati na desetke tisuća brojeva

Miroslav Tuđman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
10.07.2014.
u 23:00

Reforma - 
Unutarnju kontrolu trebalo bi izdvojiti iz MUP-a, naglašava Tuđman

Članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost iskoristili su Slavka Linića i njegovu predstavku kao pokriće da se dokopaju informacije je li, i koliko dugo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pod istragom policije i USKOK-a.

Mišljenje je to osobe iz represivnog aparata koja nam je potvrdila da USKOK provjerava financiranje Bandićeve kampanje u predsjedničkim izborima 2009. Njegova je kampanja bila daleko najskuplja, a mediji su svojedobno upozoravali na milijun kuna koji mu je stigao s juga Hrvatske. Bila je riječ o novcu koji je stigao s područja Metkovića, a više pojedinaca, njih čak 24, uplaćivalo je maksimalne iznose od po 90.000 kuna.

Klasificirani dokumenti

Stipe Gabrić Jambo, koji je zbog aktivnog uključivanja u Bandićevu kampanju tada izbačen iz HSS-a, tvrdio je da nije njegov donator. No, priča je sumnjiva jer su neki od pojedinaca koji su uplaćivali maksimalne iznose osobe bez prihoda ili sa skromnim primanjima. USKOK upravo istražuje sumnju da su oni bili paravan i utvrđuje tko iza njega stoji. No, naš sugovornik upozorava da, ako se sve sumnje i obistine, nije siguran kakvo bi Bandić time kazneno djelo počinio.

– O nadzoru koji je provodio saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ne mogu ništa govoriti – rekao je predsjednik toga odbora Miroslav Tuđman (HDZ). Napomenuo je, međutim, da članovi Odbora imaju pravo pristupa svim klasificiranim dokumentima i podacima te kako time ne čine nikakav prekršaj. Igor Rađenović (SDP) ne tvrdi da su Tuđman i Tomislav Čuljak, potpredsjednik Sabora i politički tajnik HDZ-a, učinili nezakonit čin kada su, provjeravajući navode Slavka Linića da ga je policija uhodila po nalogu premijera Zorana Milanovića, u OTC-u usput zatražili provjeru jesu li pod nadzorom i njihovi telefoni te Bandićev i glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića. Rađenović kaže da su se time ponijeli neprofesionalno i neodgovorno te kako je zato reagirao i napisao izdvojeno mišljenje.

Foto: Večernji list

Tuđman pak upozorava da je meritum drugdje, konkretno u podatku da se trenutačno preko OTC-a kontrolira oko 40.000 telefonskih brojeva, od čega između 85 i 90 posto po zahtjevu policije. Policija, podsjetimo, kontrolu nad telefonskom i drugom komunikacijom ne provodi po propisima koji reguliraju rad obavještajnog aparata, već po Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima te Zakonu o kaznenom postupku. Tuđman upozorava da policija usto ima i svoj Operativno-telekomunikacijski centar preko kojeg također nadzire komunikaciju građana, a taj dio njihova zadiranja u privatnost pojedinaca nitko ne kontrolira.

Američki filmovi

No, to nisu jedine primjedbe koje Tuđman ima na ovlasti kojima se služi policija. – Prije nekoliko dana u Saboru sam se založio za drugačije pozicioniranje Unutarnje kontrole MUP-a koja je sada pri ministrovu kabinetu, a time i pod njegovom kontrolom – kaže Tuđman koji smatra da bi Unutarnju kontrolu trebalo izdvojiti iz MUP-a. Smatra da bi ona trebala biti oslonjena na Sabor, odnosno Odbor za nacionalnu sigurnost, te funkcionirati po principu prizora iz američkih filmova, a to je da ima ovlast sve pregledati i odmah uhititi te ispitati policajca za kojeg se utvrdi da je kršio zakon.

Govoreći o Linićevoj prijavi, Tuđman kaže da je Odbor ne može kvalitetno provjeriti. Policija nije ostavila tragove uhođenja i tvrdi da ga nije ni bilo, a Linić uvjerava u suprotno. Ako Linić sumnja da je policija zloupotrijebljena protiv njega, zašto ne bi sumnjali i HDZ-ovci, pita se Tuđman. Sudeći po brojevima koje su provjeravali, brinu se za sebe i i provjeravaju je li Brkić u istom statusu kao i Bandić.

>>Tuđman: Zastupnici u nadzoru mogu provjeriti brojeve koje žele

>>Milan Bandić: Nisam zabrinut za nikakvo prisluškivanje

>>Linić: Nemam prigovor na rad Odbora, nego na rad policije

Komentara 4

MX
MXLCLGTG
22:17 10.07.2014.

cini mi se da bi kompletnu policiju obavjestajnu sluzbu i ministarstvo unutarnji poslova i pravosudja kompletno trebalo staviti pod nazor gradjana jer jedina vlast su gradjani a ove spijuncine kako je linic rekao razjuriti

19
1995josip
22:32 10.07.2014.

Onaj tko ne radi kriminalna djela nemora se bojati prisluškivanja , a da komunjare to zloupotrebljavaju , to se vidi iz ovoga svježeg primjera ! Žele popraviti rejting , jer izgleda da Hrvatska nebude više bila crvena i budu sese zabranile titove kape u Kumrovcu . Fašisti i komunisti su jednaki zločinci !

IN
intellegens
10:15 11.07.2014.

Prisluskivanja se boje samo oni koji rade nesto nelegalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije