Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje Hrvatske

Tuđman lobirao kod Židova: Ustaše su počinili mnoge zločine

franjo tuđman
Patrik Macek/Pixsell
29.04.2011.
u 15:57

Tuđman navodi primjere solidarnosti hrvatskog naroda sa Židovima, ali i objašnjava neke kontroverze iz svoje akademske karijere.

Moja knjiga "Bespuća povijesne zbiljnosti" krivo je interpretirana, ustaški režim u NDH počinio je nebrojene zločine, sažetak je pisma koje je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman poslao 16. siječnja 1992. predsjedniku Svjetskog židovskog kongresa Edgaru Bronfmanu. Pismo, koje je nastavak lobiranja za priznanje Hrvatske, objavio je na svojim stranicama WikiLeaks.

Kao i u mnogim europskim državama, i židovska je zajednica u Hrvatskoj iskusila tragične gubitke, piše Tuđman u pismu koje je bilo u posjedu američkog veleposlanstva u Zagrebu te nastavlja: "Ustaški režim NDH počinio je nebrojene ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Bio je to režim pod zaštitom nacističkih i fašističke okupacije koji je svirepo progonio Židove i pripadnike drugih manjina, kao i političke neistomišljenike".

Tuđman navodi primjere solidarnosti hrvatskog naroda sa Židovima, ali i objašnjava neke kontroverze iz svoje akademske karijere.

"Kao povjesničar, posvetio sam mnogo stranica svojih knjiga analizama strahota nasilja s kojima se suočavao židovski narod u novijoj povijesti. Na moju veliku žalost, dijelovi knjige Bespuća povijesne zbiljnosti interpretirani su kao povijesni revizionizam ili antisemitizam. Kao nekadašnji borac protiv fašizma i predani demokrat, odbijam takve namjere", pisao je Tuđman.

Izrael je Hrvatsku priznao 1992., ali su diplomatski odnosi uspostavljeni tek 1997., nakon što je hrvatska vlast objavila izjavu kojom se izraelskom narodu i vladi ispričala zbog zločina u Drugom svjetskom ratu.

Komentara 572

Avatar NielsenKnockoutsVVS
NielsenKnockoutsVVS
20:49 29.04.2011.

Tudjman lobirao kod Zidova da bi dao do znanja ustasama da su sami i zaboravljeni i da sa njima niko, pa cak niti onaj koga su smatrali svojim poglavnikom, ne zeli da se asocira i dovodi u vezu.

OB
-obrisani-
20:50 29.04.2011.

njofra je slao mesica da po australiji peva ustaske pesme kad je trebao pare,a onda ih je sutnuo... nije lepo

DU
Deleted user
20:34 29.04.2011.

Ama =h=art= polubrate pa zar ti neznaš da sam ja TITOV PIONIR boli me ćošak i za Lipog Antu i za Mitropolita:))) SRETAN VAM 1. MAJ SVIMA ZA HAAG SPREMNI

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije