Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tucanikom će zatući Firule, Bačvice i picigin?

23.02.2009.
u 17:18

I fino, usitnjeno žalo, koje lijepo svjetlucka - opjevali su Stivideni prije desetak godina zasigurno najpoznatiju splitsku plažu Bačvice.

Činilo se u ono vrijeme da su malo pogriješili u tekstu, Bačvice su pješčana plaža, no sada ispada da su bili proroci. U dogledno vrijeme Baće će, tvrde zabrinuti građani koji su u nedjelju organizirali prosvjed, biti prekrivene žalom.

Tako je, po njihovim tvrdnjama, tvrtka Splitska kupališta odlučila riješiti problem stalnog osipanja pijeska u more. Građevinski fakultet napravio je projekt prihrane plaže u sklopu kojeg se planira nasipanje cijele uvale, od Željezničara do kompleksa kafića, tucanikom, i to u dvije veličine. No ni to nije sve, postavit će se nekakvi pontoni, betonski, koji će sprječavati “šetanje” tucanika. Pijeska je na Baćama svake godine sve manje, more ga odnosi, posebno je opasno kad puše jugo, pa ćemo fino nasuti žalo. Čvršće je ono, neće ga more tako lako raznosit, problem je riješen. Slično će proći i Firule, druga poznata splitska pješčana plaža.

Tu je situacija još složenija, planira se širenje šetnice za dva metra, na štetu plaže, ali i pohvalna sanacija opasne padine iznad plaže koja prijeti odronom. E sad, pitanje je kako to sanirati. Dvadesetak prosvjednika koje smo zatekli tvrde da u planu stoji gradnja betonskog zida, dok se oni zalažu za mreže i sadnju bilja koje bi korijenima držalo zemlju.

Nezadovoljnih takvim planom ima, to su ljudi koji se tim plažama zimi šetaju, ljeti kupaju. S pravom se boje da će se tom i takvom prihranom uništiti sadašnji identitet plaža i njihova prepoznatljivost. Neće više dječica graditi kule u pijesku jer ga ni neće biti, neće oni nešto stariji moći igrati picigin jer bi zasigurno bilo bolno pasti na žalo. U opasnost tako, tvrde oni, dolazi i održavanje Svjetskog prvenstva u piciginu, autohtonom splitskom sportu...

Zabrinuti su i te kako, tvrde da nije baš sve napravljeno u skladu sa zakonom. Takav plan mora proći javni uvid, a nije ga, kažu, bilo.

Na Bačvicama su radovi već počeli. Kada budu gotovi saznat ćemo jesu li prosvjednici puhali na hladno ili je stvoreni plan zaista takav da će unakaziti plaže. Bilo kako bilo, Bačvice i Firule ovog ljeta, čini se, neće biti kakve su nekad bile.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije