Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi, bolji odnosi

Tsipras u povijesnom posjetu Makedoniji: 'Skoplje i Atena postaju partneri'

Alexis Tsipras i Zoran Zaev
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
02.04.2019.
u 18:42

Alexis Tsipras riješio je 30-godišnji spor i prvi je grčki premijer u posjetu Makedoniji

“Doputovao sam u Skoplje u povijesni posjet zasnovan na novoj strateškoj viziji: Grčka i Sjeverna Makedonija moraju biti partneri i saveznici”, odmah nakon slijetanja na skopski aerodrom napisao je grčki premijer Alexis Tsipras na Twitteru. Koliko je on bio sretan i uzbuđen zbog posjeta Skoplju, toliko je to bio i njegov kolega Zoran Zaev koji je grčkog premijera dočekao na izlasku iz automobila.

Njihov susret nije sličio na susret dvojice donedavnih političkih neprijatelja, nego na susret dvojice velikih prijatelja koji se poznaju godinama, ali se dugo nisu vidjeli, što dokazuju i njihovi srdačni pozdravi, zagrljaji, poljupci, a naposljetku i fotografije. Tsipras je bio toliko uzbuđen da se prvo pozdravio s brojnim novinarima, a tek onda s članovima vlade koji su ga čekali u špaliru.

Obojica u sukobu s nacionalistima

Na prvom putovanju nekog grčkog premijera u Sjevernu Makedoniju od proglašenja njezine neovisnosti 1991., Tsipras je danas stigao u pratnji deset ministara iz više sektora te više desetaka poslovnih ljudi koji će istražiti mogućnosti suradnje. Tsiprasu je cilj da sa svojim kolegom Zoranom Zaevom dokaže da će gospodarstvo dviju zemalja profitirati od Prespanskog sporazuma kojim je završena politička kriza koja je trajala gotovo tri desetljeća. Tsipras je istaknuo kako postoji politička cijena kada je riječ o potpisivanju Prespanskog sporazuma, jer je značajan dio grčkog naroda bio ozbiljno zabrinut zbog toga, ali da je njegova odgovornost, kao i odgovornost makedonskog premijera, da pokažu da grčki i makedonski narod mogu imati samo koristi od puta kojim su krenuli. I makedonski premijer Zoran Zaev uvjeren je da će Sjeverna Makedonija imati veliku ekonomsku korist od sporazuma s Grčkom.

Alexis Tsipras i Zoran Zaev
1/8

– Velike tvrtke s godišnjim prihodom od nekoliko milijardi dolara dolaze u Makedoniju – rekao je Zaev ističući kako je riječ o kompanijama kao što su Motor Oil i industrijski konglomerat Mitilineos, napomenuvši kako su grčke kompanije već obećale da će investirati više od 500 milijuna eura u energetski sektor Sjeverne Makedonije, ali i u poljoprivredu. Zoran Zaev i Alexis Tsipras, unatoč žestokom protivljenju nacionalista s obje strane koji smatraju da su njihove zemlje dale previše ustupaka te su ih proglasili izdajicama, potpisali su Prespanski sporazum u lipnju 2018., a u siječnju 2019. potvrdili su ga parlamenti dviju susjednih zemalja.

Time je omogućeno Makedoniji da u veljači obavijesti UN o službenoj promjeni imena zemlje u Sjeverna Makedonija. Istog trena Grčka je ukinula veto Makedoniji na članstvo u NATO-u i omogućila joj da pokrene proces pristupanja Europskoj uniji. Naime, 30 godina vlade dviju zemalja su se inatile i nisu htjele nimalo popustiti unatoč pritiscima međunarodne zajednice. Dok je službena Atena smatrala da ime Makedonija pripada njezinoj povijesnoj baštini i zato je sjevernoj susjedi odricala pravo korištenja tog imena otkako je 1991. proglasila neovisnost, Makedonija je bila ustrajna u zadržavanju tog imena unatoč blokadi Grčke koja joj nije omogućavala članstvo u NATO i pristupne pregovore za ulazak u EU i sve je dublje tonula u balkanski ponor te joj je prijetila destabilizacija, građanski rat pa čak i podjela.

Međutim, smatraju neki, došla su dvojica razumnih političara, Zoran Zaev i Alexis Tsipras, postigli su kompromis i uspjeli ukloniti bure baruta kojem je bila dovoljna jedna iskra da zapali cijelu tu regiju. Premijeri Zoran Zaev i Alexis Tsipras zbog svoje pragmatičnosti nominirani su za Nobelovu nagradu za mir.

Tsipras će ući u povijest

Alexis Tsipras je u kratkom vremenu od gubitnika kojega su svi ismijavali kad je preuzeo Grčku postao ljubimac liberalne europske javnosti kako zbog Makedonije, tako i zbog toga kako je Grčku vodio kroz krizu. Nakon što je pobijedio na izborima 2015., postao je najmlađi premijer Grčke u njezinoj demokratskoj povijesti od 1865. godine. Kada je preuzeo Grčku, zemlja je bila pred bankrotom i u velikoj financijskoj krizi.

Ti su dugovi Tsiprasu bili težak uteg jer je u predizbornoj kampanji obećao ukidanje mjera štednje. Tsipras je od prvog dana pokazao veliku odlučnost te je jasno signalizirao da ne namjerava popustiti na tom pitanju. Bez obzira na to što neki Grci danas misle o Tsiprasu, svakako će ući u povijest jer uz to što je riješio dugogodišnji spor s Makedonijom, uspio je spasiti i Grčku koja je stajala na rubu ponora.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
07:05 03.04.2019.

albanci su skovali ovaj sporazum uz podršku amerikanaca. grci su bijeda teška, i kod njih stalno vrije. i bude i dalje. grčka ulaganja u makedoniju teška milijarde eura... ne znaš dal da se odmah počneš smijati, ili ti budu suze prvo došle na oči... makedonci pak druga priča. podijeljeni na dvije političke opcije, ni jedna ne može samostalno vladati, pa si prilijepi albance, koji korak po korak su uspjeli u naumu, albanci, kojih ima 25%, imaju pola vlasti u makedoniji, a kontroliraju ključne odluke druge polovice. makedonci postaju sve više samo geografski pojam.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:08 03.04.2019.

Grčki svećenici, sv. Ćiril i Metod, veliki su prosvjetitelji i autori prvih prijevoda svetih knjiga na makedonski kao i na druge slavenske jezike svog doba. Donijeli su i prvo pismo (prema legendi bila je to prvo glagoljica, a istovremeno see razvila i ćirilica, oba pisma su i pisma hrvatske kulturne povijesti), zasnovano na glasovima makedonskog jezika koje se proširilo i po drugim zemljama naseljenim Slavenima. U konačnici njihov je i prvi prijevod Biblije na tadašnje slavenske jezike, gdje su razlike između jezika bile manje nego danas. Utjecaj Grka na Hrvatsku kao i hrvatsku kulturu je bio ogroman. Veliki dio današnje Hrvatske bio je i dijelom Bizantskog carstva, posebno otoci. U novijoj hrvatskoj kulturi značajni su Hrvati grčkog porijekla Dimitrije Demetar (liječnik, književnik i dramaturg, osnivač Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i autor pravno-političkog rječnika slavenskih naroda austrijske carevine), Boris Papandopulo kompozitor, Stipica i Nikica Kalođera kompozitori.

Avatar heyhay
heyhay
18:54 02.04.2019.

Pametni su makedonci dali su si naziv Sjeverna Makedonija znaći da postoji i negdje Južna Makedonija ,a to je Grčka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije