Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.07.2015. u 12:00

Grčka u nove pregovore s kreditorima ne ulazi ojačana, nego oslabljena

Pobijedila je demokracija. Nakon te pobjede bit ćemo jači u pregovorima, smatra grčki premijer Alexis Tsipras. Ništa nevjerojatnije nije mogao kazati. Možda bi bilo bolje da je citirao Pira, kralja Epira, koji je nakon pobjede nad Rimljanima kazao: Još jedna takva pobjeda i mi smo izgubljeni. Referendum je bila Pirova pobjeda Tsiprasa i njegove ljevičarske stranke Syrize. Žrtvovali su i janje ili, bolje rečeno, hollywoodsku zvijezdu Yanisa Varoufakisa, ministra financija koji se bavio svime, samo ne grčkim proračunom pa je one koji su dali novac Grčkoj nazvao “teroristima“.

Nema ništa mudroga (starogrčkoga) u mišljenju da se u pregovore ulazi ojačan zbog pokazivanja referendumskih mišića. To je tipično balkansko razmišljanje koje ne vodi ničemu, odnosno vjerojatno vodi daljnjem vrijeđanju onih od kojih si dobio i od kojih i dalje tražiš novac. Grčka ne ulazi u nove pregovore ojačana, već oslabljena.

Kako spasiti Grčku a da se pri tome ne ošteti Europa?

Nije pobijedila ni demokracija, jer nije demokratski da jedan dio življa odlučuje o tome kako će živjeti drugi dio zajednice. Eurozona ima 19 država, a o sudbini eura, čija je vrijednost poslije grčkog referenduma pala u odnosu na dolar, švicarski franak itd., odlučivala je samo jedna država. Grci su svojim referendumom ostalim stanovnicima eurozone povisili cijene pri kupnji, na primjer, nafte. Ne može se reći da je to demokracija. Nisu odlučivali izaći ili ne iz eurozone, nego koliko utjecati na vrijednost valute koja nije samo njihova.

Demokracija postoji i u ostalim zemljama eurozone i nijedna od njih ne može biti primorana prihvatiti rješenje koje odbacuje pravila na kojima počiva zajednica. Grčki referendum stavlja Europu u ruke svakog demagoga koji želi mahati zastavom nacionalističke ucjene. No, kako spasiti Grčku a da se pri tome ne ošteti Europa? Nalazimo se pred kategoričkim imperativom Immanuela Kanta: Djeluj samo po onoj maksimi za koju možeš htjeti da postane općim zakonom.

>>Grcima poručeno da ne mogu računati na otpis duga: 'Njihovoj je vladi sve 'manana''

>>Je li narod popio otrov ‘oxi’ ili će Grčka ipak biti kao Feniks?

Komentara 20

IV
ivan.vidaspunta
15:18 08.07.2015.

On je došo u Europski Parlament da soli pamet onima koj su mu posuduili lovu, kaže da im veći dio neće vartiti i traži ih novu lovu, Ida bi ich na kraju svih više manje nazvo razbojnicima. Balkansko izdanje marskističko-pravoslvnog govna. Dobit će malo morgen novu lovu.

Avatar Sunčica
Sunčica
15:29 08.07.2015.

ahahah koji je ovo igrokaz, Tsipras je iskoristio Varoufakisa u ulozi divljeg konja za prvi dio igre: do referenduma, to nije bio spontani otkaz, nego unaprijed planirani..valjda će jednom shvatiti da je poštivanje pravila i onoga što je podpisano jednako važno kao i okretanje prema rastu i investicijama, jer u protivnom bi nastao kaos kad bi cijela EU počela plesati sirtaki

MI
microlion
14:30 08.07.2015.

Rješenje jednostavno: oprosti im se dug pod uvjetom da dobrovoljno napuste Euro. U tom slučaju buduće dugove koje će nakupiti plačat će sami a ne ostali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije