Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjeverna Koreja na nišanu

Trumpova je sljedeća meta Pyongyang i ‘atomski Kim’

donald trump
Foto: Reuters/PIXSELL
11.04.2017.
u 13:16

Glavna globalna geopolitička arena seli se s Bliskog istoka na područje jugoistočne i istočne Azije gdje Trump počinje igrati aktivnu ulogu

Iako se, listajući naslovnice novina, čini kako su Bliski istok i Sirija središte vanjskopolitičkih okršaja među velesilama, po svemu sudeći, središte globalne geopolitičke slike na suprotnoj je strani svijeta – na području jugoistočne i istočne Azije.

Dokaz tomu je i činjenica da se možda najnapetija drama u ovome trenutku, iako je ona pomalo u sjeni zbivanja u Siriji, odvija oko južnokorejskog poluotoka. Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un sada već gotovo bez ikakve kontrole opetovano ispaljuje rakete dugog dometa koje padaju u more pokraj Japana i Južne Koreje te razvija nuklearno oružje za koje nitko ne može sa sigurnošću reći hoće li biti upotrijebljeno u njegovu nastupu ludila i bijesa ili ne.

Nosač pun simbolike

Američki predsjednik Trump odlučio se očito aktivnije pozabaviti ovim područjem, što se vidi i iz činjenica kako je prema korejskom poluotoku uputio USS Carl Vinson, jedan od najjačih i najmoćnijih nosača zrakoplova koje mornarica SAD-a ima u svom arsenalu. Koliki je njegov značaj u vojnim operacijama, govori i činjenica da je upravo s njegove palube krenuo napad na Osamu bin Ladena, da je upravo s njegove palube Bin Ladenovo tijelo bačeno u more.

Borbena grupa ovog nosača zrakoplova na putu prema Koreji pokazuje kako je Trumpova administracija učinila značajan odmak u odnosu na stav koji je Obama imao prema Koreji i tom dijelu svijeta. Dok se Obamina administracija ograničavala na verbalne osude Kim Jong-unovih eskapada, bilo da se radi o podzemnim nuklearnim pokusima, testiranjima dalekometnih raketa ili provokacijama usmjerenim prema Južnoj Koreji, Trump očito ovom problemu pristupa znatno oštrije. Nakon što su Sjevernokorejci prvo oprezno ispalili jednu dalekometnu raketu prije nešto više od mjesec dana, a potom, vidjevši da se ništa ne događa, ispalili još nekoliko, prkoseći ostatku svijeta, sada je prilično jasno da bi njihova nova provokacija mogla biti kažnjena vojnim udarom. Trump je najavio čak i mogućnost preventivne vojne akcije, što bi značilo uništenje sjevernokorejskih nuklearnih kapaciteta i otklanjanje opasnosti od nuklearnog napada iz Pyongyanga.

Uspjela večera s Jinpingom

Naravno, imajući na umu kako je Sjeverna Koreja pod svojevrsnim patronatom Kine, Trump se pobrinuo da prije poduzimanja vojne akcije privoli Peking na svoju stranu. I to svojevrsnom kombinacijom mrkve i batine. Upravo u vrijeme dok je na večeri kao gosta imao kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji se nalazio u službenom posjetu SAD-u, s čak 59 raketa zasipao je zračnu bazu sirijske vojske. Udarom na regularne sirijske trupe, što SAD nikada prije nije učinio, pokazao je da se ne libi uporabiti silu, i to u isto vrijeme dok je kineskom predsjedniku pojašnjavao da će Washington dovesti Sjevernu Koreju u red, s kineskom pomoći ili bez nje.

Peking je, vrlo očito, primio ovo upozorenje na znanje i složio se da se Sjeverna Koreja, koja se već dugo opire i svojim kineskim saveznicima, treba smiriti.

– Visoki dužnosnici Kine ustvrdili su kako će poduzeti oštre mjere protiv Sjeverne Koreje ako Pyongyang obavi novi nuklearni pokus ili testira interkontinentalni balistički projektil, potvrđeno je jučer u Seulu kamo je doputovao kineski nuklearni izaslanik Wu Dawei kako bi raspravio s Južnokorejcima prijetnje sa sjevera.

Južna Koreja je u cijelom ovom slučaju u prilično nezavidnom položaju, svojedobni je talac kojeg drže sjevernjaci. Ne zbog nuklearnih projektila koje je sustavima THAAD vrlo lako presresti i relativno neškodljivo uništiti prije nego dođe do nuklearne eksplozije. Ne ni zbog dalekometnih raketa kojima bi Sjeverna Koreja mogla gađati jug ili Japan, pa čak i dosegnuti neke od američkih zapadnih teritorija. I njih bi se moglo bez ikakva problema presresti i uništiti u letu. Prava opasnost zbog koje još nikada nije izveden udar na Sjevernu Koreju leži u činjenici da je južnokorejski glavni grad Seul samo tridesetak kilometara od demilitarizirane zone, a na njega je u ovom trenutku usmjereno oko 13.000 sjevernokorejskih artiljerijskih oružja koje bi ga svojim salvama razorilo u sat vremena uz stotine tisuća žrtava. 

>> Trump: I Islamska država i Al-Assad moraju što prije pasti!

>> SVJETSKA EKSKLUZIVA Al-Assad: Europa se neće zaštititi od terorista jer ih podržava

Komentara 44

NA
narod1
14:28 11.04.2017.

Jel to onaj isti turmp koji je uoči izbora tvrdio da Amerika više neće intervenirati izvan Amerika. Kako ono, 'alternativna istina'. Čim gore tim bolje, čim više laži tim prihvatljivije, to je današnji svijet

DU
Deleted user
13:45 11.04.2017.

Čemu uopće služe ovakvi članci? Ljudi sve manje vjeruju novinama, to uopće nema smisla čitat, komentirat.

DU
Deleted user
13:53 11.04.2017.

Lako mu je biti meta Pyongyang kad je 6000 km od amerike. jer ako slucajno koja I prodje "raketni stit" debeljko ce roknuti Juznu Koreju i Japan. Pitao bi ga ja bili mu Pyongyang bio meta da se granici sa USA kao Mexico ili Canada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije