Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
220 milijuna dolara

Trumpova administracija preispituje pomoć Palestincima koju je odobrio Obama

Donald Trump potpisuje izvršne naredbe
Foto: Reuters/PIXSELL
25.01.2017.
u 17:54

Netom prije nego je 20. siječnja napustio ministarstvo vanjskih poslova, John Kerry je dao "naputak" razvojnoj agenciji USAID da izdvoji "220,3 milijuna dolara za programe obnove Gaze"

State Department koji je usred prijenosa vlasti između administracije Baracka Obame i Donalda Trumpa, preispituje pomoć Palestincima u Gazi vrijednu 220 milijuna dolara koju je bivši državni tajnik John Kerry odobrio netom prije odlaska.

Netom prije nego je 20. siječnja napustio ministarstvo vanjskih poslova, John Kerry je dao "naputak" razvojnoj agenciji USAID da izdvoji "220,3 milijuna dolara za programe obnove Gaze", rekao je u srijedu glasnogovornik State Departmenta Mark Toner koji je radio za Obaminu upravu i obnaša istu dužnost tijekom prijenosa vlasti.

Prije dolaska državnog tajnika kojeg je imenovao Trump, bivšeg glavnog direktora ExxonMobila Rexa Tillersona, State Department "preispituje taj izdatak koji je u zadnji čas odobrila prethodna administracija i provest će nužne izmjene kako bi on odgovarao prioritetima Trump-Penceove administracije", rekao je Toner.

Premda su povijesni saveznik Izraela, Sjedinjene Države su i velik donator palestinskih teritorija.

U zadnjim mjesecima Obamina mandata, veze Washingtona i Izraela su naglo zahladnjele pošto je Kerry optužio izraelsku desnicu na vlasti i naseljenike da sabotiraju rješenje s dvjema državama, izraelskom i palestinskom.

Naprotiv, Trump je i prije dolaska na vlast pokazao da je puno bliži Izraelu i premijeru Benjaminu Netanyahuu koji je usto ovog tjedna najavio ponovno masovno naseljavanje Zapadne obale i istočnog Jeruzalema.

Obamina administracija je sustavno osuđivala nastavak kolonizacije koju je smatrala nezakonitom i velikom zaprekom u obnovi mirovnog procesa.

>> Prvi dani u Uredu: Evo tko je prvi svjetski čelnik s kojim se sastaje Donald Trump

Komentara 4

Avatar Idler 3
Idler 3
18:22 25.01.2017.

Prije bi trebalo istražit tipa kaj je na odlasku potpisal za tolke nofce. Recimo jel to neko pranje love il neka "pozajmica" nakon silaska vlasti....u svakom slučaju pametan potez, a ne kak pri nami !!!

Avatar superhik74
superhik74
19:24 25.01.2017.

Sigurno nece "preispitati" 38 milijardi dolara "pomoci" Izraelu koju je isto ta Obamina administracija odobrila kako bi se jos bolje naoruzali protiv golorukih Palestinaca koji su im velika prijetnja jer bacaju kamenje na tenkove. Mogli bi kamenjem ostetiti boju na tenkovima, ili zbog buke udara kamena o tenk, uplasiti posadu tenka, sto je veliki problem.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
20:29 25.01.2017.

e sad desnicari, sta kazete, Zrump pomaze Izraelcima, a jadnim Palestincima bi uzeo i to malo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije