Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izdan nalog

Trumpov odvjetnik Giuliani mora predati snimku svog razgovora s Ukrajincima

Rudy Giuliani
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
30.09.2019.
u 23:17

Odbori u kojem demokrati imaju većinu navode da je Giuliani na nacionalnoj televiziji priznao da je od ukrajinske vlade tražio da istraže bivšeg potpredsjednika Joea Bidena

Tri kongresna odbora objavila su u ponedjeljak da su izdala obvezujući nalog Rudyju Giulianiju, odvjetniku američkog predsjednika Donalda Trumpa, da im preda snimke u sklopu istrage o mogućem opozivu predsjednika.

Odbori u kojem demokrati imaju većinu navode da je Giuliani na nacionalnoj televiziji priznao da je od ukrajinske vlade tražio da istraže bivšeg potpredsjednika Joea Bidena. Zahtjev Giulianiju da preda s time povezane dokumente i snimke korak je dalje u naporima demokrata da smijene Trumpa. Trump je iz istoga razloga pritiskao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskija, prema razgovoru čiji je sadržaj prošloga tjedna otkrio 'zviždač' iz obavještajne zajednice.

Istovremeno, list Wall Street Journal prenosi da je u telefonskom razgovoru Trumpa i Zelenskija sudjelovao i državni tajnik Mike Pompeo.

Demokrati su prošli tjedan pokrenuli istragu za opozivom Trumpa nakon što je zviždač otkrio američkim tajnim službama da je Trump zatražio miješanje Ukrajine u američke predsjedničke izbore 2020. radi svoje vlastite koristi. 

U zviždačevoj pritužbi naveden je telefonski poziv u kojemu je Trump zatražio od ukrajinskog predsjednika Zelenskija da pokrene istragu o bivšem potpredsjedniku Joe Bidenu, favoritu za demokratskog predsjedničkog kandidata 2020. i njegovu sinu Hunteru. Hunter Biden bio je član uprave ukrajinske energetske kompanije.

Skandal s Ukrajinom i njegovim razgovorom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem Trump je nazvao "najvećom prijevarom u povijesti". Ako Zastupnički dom u kojemu većinu ima oporba glasovanjem odluči o iznošenju optužbi ("impeachment") protiv milijardera, što se može dogoditi u sljedećih mjesec dana, sudilo bi mu se u Senatu koji je u rukama republikanaca.

Za osudu i smjenu predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji ima 100 članova.

Po anketi koju je u nedjelju objavio CBS, 55 posto Amerikanaca (i 90 posto demokrata) odobrava "impeachment".

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
06:59 01.10.2019.

trump je sve to napravio zato sto je biden izjavio da je sklonio javnog tuzioca sto je istrazivao korupciju u naftnoj firmi u kojoj je njegov sin dobio posao nakakvog savjetnika i sjedio u upravnom odboru bez da je ista takvog radio prije i posto je ukraina jako bogata davali su mu placu preko 160,000 dolara mjesecno kako bi bilo da se to isto istrazi jer isto se vrti po medijima, kad god deep state uhvati tresti sikaru uvijek nesto izleti ali nikako prava zvjerka ali oni tresu li ga tresu

NE
neboiznadzagreba
23:36 30.09.2019.

Rusija i Ukrajina postali glavni akteri prošlih i budućih američkih predsjedničkih izbora, šta je Amerika postala njihova sfera utjecaja!?! Ili "globalno selo" ruši demokraciju gdje god stigne, služeći se nezamislivim prljavštinama, lažima i prodajom magle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije