Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PSIHOLOŠKI RAT

Trumpa je iznenadila spremnost Irana na ratne igre

Donald Trump
Foto: DPA/Pixsell
22.06.2019.
u 08:51

Jesu li sad i Iran svjesni da bi njihov rat svijet mogao nekontrolirano odvesti u potpuni kaos?

To što je Trump u petak ujutro pritisnuo, pa ugasio gumb za napad na Iran, ne znači da je odustao od rata. Radi se ipak o najnepredvidljivijem političaru na planetu koji koristi razne metode da bi postigao cilj.

Pa je tako i “prst dolje - prst gore” samo još jedan oblik njegova osebujnog psihološkog rata: Trumpov neprijatelj doista nikad ne može biti siguran kad će ga protresti raketa. Iza ratnohuškačke twiteraške retorike američkog predsjednika ne stoji međutim nužno i suluda želja za ratom: prije godinu dana prijetio je Kim Jong-unu pa se s njim grlio i nazivao ga prijateljem, a još odzvanjaju njegove isprazne vojne prijetnje Maduru.

No Iran nije ni Sjeverna Koreja, pomalo smiješna zemlja kojoj se svaka druga lansirana raketa vraća na glavu, ali ni podijeljena Venezuela. Iran nije ni heterogeni Irak koji je radije dočekao Bushovu invaziju nego nastavio život pod Sadamom. Iran je homogena regionalna sila u usponu, vojno sposobna obraniti se od napada, a agresija na tu zemlju zatomila bi njezine unutarnje ideološke podjele i dodatno ujedinila naciju.

Uostalom, ondje na vlasti i sada imamo lijevo-desni koktel, tvrdolinijaša ajatolaha Hamneija i modernog predsjednika Rohanija koji sitnim koracima omekšava tu temperamentnu silu.

Jasno se vidi da je Amerika pomalo iznenađena iranskom spremnošću na rat. Trump je uzaludno očekivao da će svojim uobičajenim metodama natjerati Iran za pregovarački stol na kojemu bi isposlovao okvir za novi nuklearni sporazum.

Zanimljivu je tezu donio Stratfor (američka organizacija za geopolitičko-obavještajnu analizu) ocijenivši da Iran provocira SAD jer je zaključio da je vojni udar ionako realan, pa bolje da do njega dođe sada dok Teheran nije oslabio pod teretom sankcija. S druge strane, napetosti povisuju cijenu nafte što godi objema stranama.

Tako da nije isključeno ni da je Iran zauzeo neočekivano prgavi stav kako bi iz te krize pragmatično izvukao najviše. Ipak, zabrinjava što ni jedna strana ne odaje dojam da je svjesna kako bi njihov međusobni rat svijet mogao nekontrolirano odvesti u potpuni kaos. 

Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
09:02 22.06.2019.

rata neće biti , tek čarke i to je to . Najbolji mi je komentar da su iznenađeni! Vidi ti to , sve znaju i umiju pa su iznenađeni. Sad samo čekam teoretičare zavjere koji će reći da su si ameri sami srušili letjelicu.

MP
miroslav.petkovic.7564
11:01 22.06.2019.

Ameri se samo sramote! Bas tu u Moskvi gledam rusi im se smij! Kazu to ni mala djeca ne rade. Eto Ameri mrze Ruse.a trebaju se zahvaliti. Rekli im sta ih ceka ako napadnu Iran. Iran im oborio letjelicu iz obicnog starog Sovjetskog oruzja .Sad vidite letjelica kosta 139mil eura a raketa mozda pola miliona eura. Americka tehnplogija hahaha ima tu trolova nasi prizeljkuju nekakve ratove. Pa vjerovatno Iran ima pravo branit svoj suverenitet i svoju zemlju. Sramota od Amera pobjegli u avionin to ipak nije Irak Iran..U Venecueli ostadose kratki rukava u Siriji Rusi ih stavili u status promatraca. A clanak je pomalo komican usporedivat S Koreju ili Iran .S Korejaje daleko jaca ima nuklearno oruzje i rakete do petnest tisuca km. Zato su ameri zbrisali ispred S korejski obala sa brodovin kazu da iplove za Australiju haha.

TR
trumpveliki
09:48 22.06.2019.

Ja vladama svijetom a vi kojima smetam idite kući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije