Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ultimatum za izgradnju zida

Trump upozorio: Blokada vlade zbog sigurnosti granice

Granica SAD-a i Meksika
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS/PIXSELL
22.11.2018.
u 19:51

Vojnici na granici SAD-a i Meksika od predsjednika Trumpa dobili su dopuštenje za korištenje smrtonosne sile

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je upozorio da bi idući mjesec moglo doći do blokade rada vlade zbog sigurnosnih pitanja na granici s Meksikom, najavivši da bi mogao zaustaviti pregovore ako se ne osigura više novca za zid između dvije države. 

"Može li se dogoditi blokada? Svakako da,  zbog sigurnosti na granici, čega je dio i zid", rekao je Trump novinarima u floridskom Palm Beachu. 

Otkrio je i da će vojsci dati ovlasti da koristi silu ako to bude potrebno na meksičkoj granici. 

"Ako budu trebali koristiti smrtonosnu silu, dao sam im dopuštenje - nadam se da to neće biti potrebno". 

Američki predsjednik je upozorio i da bi SAD mogao u potpunosti zatvoriti granicu s Meksikom na određeni period "ako dođe do razine gdje će se izgubiti kontrola" i ugroziti životi Amerikanaca. 

Trump je uoči parlamentarnih izbora na polovici predsjedničkog mandata ranije ovaj mjesec karavanu migranata koji se približavaju američkoj granici prozvao "invazijom" koja ugrožava američku državnu sigurnost, pa je na granicu poslao tisuće vojnika. 

Ministar obrane Jim Mattis je u srijedu rekao da je dao veće ovlasti vojsci na granici kako bi lakše štitili tamošnje službenike. Otkrio je da će vojnici biti opremljeni štitevima i palicama, ali da neće biti naoružani. 

Dva američka dužnosnika su ovaj tjedan pod uvjetom anonimnosti istaknuli kako je memorandum s potpisom predstojnika Bijele kuće Johna Kellyja Mattisu dao ovlasti za zaštitu graničnih službenika poput upotrebe smrtonosne sile, privremenih pritvaranja i kratkih pretresa. 

Demokrati su na izborima ovaj mjesec vratili kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa i najavili da će biti još manje motivirani ispuniti Trumpove zahtjeve oko izgradnje zida. 

Trump je već ranije davao ultimatume oko financiranja zida, no bez odjeka, čak i dok su njegovi republikanci imali većinu u oba doma Kongresa. 

Ako dvije strane neće moći postići sporazum o proračunu doći će do djelomične blokade rada vlade, no "ključne usluge" poput rada ministarstva domovinske sigurnosti će i dalje djelovati. 

Komentara 5

VI
virtual1
20:03 22.11.2018.

oooo moj Trump dođi i kod nas budi premijer, spasi nas. Orban, Kurtz, Trump i tako dalje. Izgleda da svi imaju vođe osim nas.

BA
barbaizamerike
20:21 22.11.2018.

Stara poslovica kaze Nepozvanom gostu misto ispred vrata a mi volili ili ne volili Trumpa on je sto se tice granice 100% u pravu tako bi napravio i pravi domacin u svojoj kuci

MA
Marsijanac
05:12 23.11.2018.

Go Trump ,go!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije