Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavio plan Netanyahu
Povratak na članak

Trump predlaže palestinsku državu s prijestolnicom u istočnom Jeruzalemu

Židovska naselja na Zapadnoj obali bila bi pod potpunom izraelskom kontrolom kao i cijela dolina rijeke Jordana

Komentari 22

Avatar marengoo
marengoo
23:10 28.01.2020.

Sa ovim planom palestinci bi trebali potpisati da ne postoje više... Trump nikada neće sebi pripisati dogovor ta dva naroda jer je pristrasan, veće su mu šanse kod kosovara i srba..

VL
Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
04:38 29.01.2020.

Naravno bagra dzihadisticka ce odbit svaki pregovor ,njihov je cilj unistenje drzave Izrael ,kao sto je migrantima unistenje krscanske Europe ,(ako se ona sama ne unisti zbog svoje neoliberalne gluposti

VL
Avatar kozorog
kozorog
07:35 29.01.2020.

pa što onda pljujete po rusiji, uvodite sankcije, radi navodno okupiranog krima, koji je referendumom odlučio vratiti se rusiji, nakon 60-ak godina što ju je ukrajinac na čelu sssr-a darovao otok ukrajini?! izrael je okupirao dio jordana i palestine, izrael je okupirao dio golana, i to bez sankcija. svaki pokušaj u un-u da ga se kazni je propao, jer su ameri ulagali veto. baš svaki put kad je trebala neka kazna za izrael biti. znači, okupacija tuđih teritorija je dozvoljena, al ne svima. bajke o tome mitskom pravu na zemlju ostavite za andersena, braću grim, mažuranićku, ja to ne pušim. židovi su zbog jada i neimaštine otišli u egipat, da ih egipćani hrane, tamo su počeli rovariti protiv faraona, koji ih je odlučio izbaciti iz zemlje, jer su zlorabili gostoprimstvo. a u samo izraelu, tj. judeji, i ostalim biblijskim 'zemljama' ostali su neki narodi, palestinci, koji su tamo bili i za vrijeme izraelaca. sad polagati pravo na zemlju zato jer ste tamo bili prije tisuću godina je maloumno.. al u našem svijetu nasilja prolazi. nek izrael vrati okupirani golan, okupiranu palestinu, i imat će mir. ovaj trumpov plan je grozan, palestina bi morala biti demilitarizirana, sa svih strana okružena izraelom! ispresijecana izraelskim koridorima. ajmo mi koridor do austrije kroz sloveniju!

VL
ZA
Zapadnjak
06:50 29.01.2020.

Stalno u medijima, kako domacim, tako i stranim, citamo da palestinci traze nekakvu svoju drzavu na tzv zapadnoj obali, pojasu gaze, istocnim jeruzalemom kao glavnim gradom - evo ga, na stolu je gotovo upravo to, jos ce im SAD i Izrael infrastrukturno povezati gazu i tzv zapadnu obalu tako da taj njihov teritorij ima odredenu cjelovitost, na stolu je i hrpa novca za investicije, dio pustinje negev, pristup svetim mjestima imaju i danas, a zauzvrat se trebaju odreci jednog dijela tzv zapadne obale na kojem zive doseljenici... na stolu je stvar koja je po njih puno bolja od statusa quo, puno je velikodusnija u odnosu na ono sto se kroz povijest događa agresorima koji triput izgube rat i sadrzava manje vise sve ono sto oni deklarativno navodno zele... nazalost sve ovo nista ne znaci jer je pocetna pretpostavka netocna, palestinske vode zanima iskljucivo "from the river to the sea" i progon i genocid nad prvo zidovskim stanovnistvom, a potom kako to obicno biva u svakoj zemlji s muslimanskim stanovnistvom, svodenje i ostalih manjina na zanemariv udio u ukupnom stanovnistvu... nadam se da grijesim ali mislim da s fatahom, a pogotovo hamasom nema puno smisla pokusati pregovarati...

VL
DU
Deleted user
22:02 28.01.2020.

Definitivno najpošteniji plan kojeg sam u životu vidio.

VL
JJ
Jokoovo Jokoono
22:00 28.01.2020.

Taj dio Bliskog istoka se mora rijesit i pronaci trajni mir. Tenzije i konflikti te oruzani sukobi a cesto i pravi ratovi tamo traju vec 75 godina. USA tu moze mnogo da ucini ali sigurno nece sama rijesiti taj problemlem .Smo UN to mogu zajednickim naporom i pravom rijesiti.

VL
Avatar kozorog
kozorog
17:40 29.01.2020.

Nakon pomnog pregleda prijedloga, uvažavajući okolnosti, smatram da je ovo zadnji prijedlog, nakon kojeg više neće biti novih. Ovim planom Palestinci su stavljeni pred zid, ako ga ne prihvate, nakon 4godine će Izrael moći nastaviti gradnju naselja na zapadnoj obali, uz podršku Amerike. Ostatak svijeta ima svojih problema, i ovo im nije među prvih 50 prioriteta. Izrael je ovim dobio više nego je i u jednim pregovorima 'nudio'. Jedina novost je palestinska država, ali tako osakaćena teritorijalno, okružena izraelskim teritorijima, da su u biti dobili totalni nadzor nad cijelim područjem. Niti jedan avion, autobus, neće moći ući u Palestinu, a da ga Izraelci neće moći spustiti, pregledati. Palestinci čak tim planom nemaju pravo na vojsku, već samo policiju. Fascinira zahtjev razoružavanja Hamasa i hezbolaha.. pa to Izrael nije uspio u 70godina, kao ni Srbi Albance.

VL
ZI
zimerman
07:59 29.01.2020.

Plan je super , ako ga islamski svijet prihvati pošto se tu palestinci puno ne pitaju . Problem je u tome što je cilj islamskog svijeta da se jedna jedina židovska država totalno uništi a ako se uništi židovska država,, muslimani će vrlo brzo da unište i tragove kršćanstva koji su tamo počeli. To su isto uradili i u carigradu (konstantinopolju ,sadasnji istambul) tamo je nekada bio centar istocnog kršćanstva. Veliki genocid je napravljen nad kršćanima crkve su pretvorili u džamije i sad idu dalje ,sledeći potez je Jeruzalem pa onda Vatikan .

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.