Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konačni udar

Trump poslao tenkove Kurdima da krenu na džihadističku Raku

Tenkovi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
02.02.2017.
u 13:30

Prije smo dobivali samo lagano oružje i streljivo, kazao je Talal Silo, glasnogovornik kurdsko-arapskih postrojbi

Iskorijenit ćemo islamski radikalizam, ISIL će nestati s lice zemlje, poruka je koju je uputio američki predsjednik Donald Trump u svojem inauguracijskom govoru, a samo deset dana nakon toga svoje je riječi Trump pretočio u djela.

Naime, odmah nakon dolaska na vlast nove Trumpove administracije, Sirijske demokratske snage (SDF), alijansa kurdskih i arapskih boraca na sjeveru Sirije, dobile su od SAD-a ovog tjedna tenkove i oklopna vozila i drugo teško naoružanje.

Unatoč protivljenju Turske, jedan od prvih poteza Trumpove administracije u borbi protiv ISIL-a jest naoružavanje Kurda, koji će biti udarna snaga u oslobađanju Rake, glavnog uporišta ISIL-a u Siriji.

Pošiljku je potvrdio i glasnogovornik Pentagona John Dorrian ističući da ovaj pokazuje kako je nova američka administracija spremna na borbu protiv ISIL-a. To je potvrdio i glasnogovornik SDF-a Talal Silo.

– Prije nismo dobivali ovakvu potporu, dobivali smo samo lagano oružje i streljivo. Postoje indicije da ćemo od novog američkog vodstva dobiti punu potporu za naše snage, više nego u vrijeme Obamine administracije, što pokazuje i drugačiju vrstu podrške u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države.

Novi američki predsjednik Trump je, izgleda, ustrajan u tome da uništi ISIL – rekao je Silo, zahvalivši Trumpovoj administraciji.

Po svemu sudeći, u konačnu bitku za Raku uključit će se i američki vojnici koji se nalaze u Siriji. Naime, na teritoriju pod kontrolom Kurda nalazi se oko 500 američkih vojnika i stručnjaka, a ovih se dana očekuje još toliko američkih vojnika kako bi pripremili bitku za Raku.

Novi američki predsjednik, odmah nakon stupanju na dužnost, dao je svojim vojnim dužnosnicima rok od 30 dana da mu sastave plan “za pobjedu nad terorističkom organizacijom Islamske države”.

U Siriji su trenutačno jedini američki saveznici Sirijske demokratske snage, većinom sastavljene od kurdskih snaga, ali i arapskih boraca, koje su najavile veliku ofenzivu za povratak Rake, od koje su sada udaljene oko 25 kilometara.     

>> Rusija Siriji napisala novi ustav

Komentara 8

NI
Nini istrijan
14:26 02.02.2017.

Opce je poznato da je Turska onemogucavala pomoc kurdima jer smatra kurde vecom opasnoscu za Tursku nego ISL zbog logicne zelje kurda za stvaranjem samostalne drzave.Turska je isla onom: divide et impera i htjela je dugotrajnom borbom kurda i ISL-a da oslabi tako obadvije strane.Ova odluka Trampa je zato dobra i mogla bi promijeniti tok rata i ubrzati njegov zavrsetak.

EL
EldersRealm
14:28 02.02.2017.

Izvanredan potez! Konacno ce netko i Erdoganu stati na kraj, jer taj je lik opasniji od ISILa.

AN
anticenzura
15:08 02.02.2017.

Kurdima treba dati svoju drzavu. Toliki narod, a rastrkan po svim drzavama i svih i proganjaju. Sramota. To su Britanci i Francuzi zasrali kada su dijelili kolonije nakon raspada Osmanlijskog Carstva, podijelili su drzave, a nisu racunali na narode banditi. Razbacali narod u 5 drzava, Boze sacuvaj luda kuca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije